El Síndic de Greuges local insta el govern de Valldoreix a tornar a convocar el Consell de la Vila
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Fotos: Jordi Pascual
Arran d’una petició de Gent per Valldoreix, el Síndic de Greuges local, Ramon Palacio, ha instat el govern de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) a tornar a convocar el Consell de la Vila, el màxim òrgan de participació valldoreixenc segons queda estipulat al reglament de participació vigent. En l’escrit que el Síndic ha remès aquest mateix mes a la presidenta en funcions, Susana Herrada, argumenta que el reglament, aprovat al maig del 2012, està en vigor fins que no se’n creï un de nou i, per tant, no convocar l’òrgan en la periodicitat estipulada suposa incomplir-lo. “El Consell de la Vila, com a màxim òrgan de participació ciutadana directa, tal com recull l’actual Reglament de Participació Ciutadana de Valldoreix, és vigent i s’ha de convocar i procedir a la renovació dels seus membres”, clou l’escrit.
En la petició d’informació feta pel Síndic, el govern de l’EMD ha apel·lat a uns canvis legislatius que l’obliguen a fer un nou reglament. Palacio, però, considera que el document resta vigent més enllà dels canvis legislatiu que es puguin incorporar en una modificació. La vocal de Participació, Elena Degollada, reconeix que han comès l’error de no deixar sense efecte el reglament vigent i, per tant, sobre el paper estan obligats a convocar una nova reunió del Consell, una possibilitat que descarta perquè, diu, no té sentit fer una o dues reunions perquè després canviï totalment el sistema de participació. No esclareix si portarà la suspensió del reglament a la propera sessió plenària i, alhora, recorda que el seu govern ha respost a totes les peticions fetes tant pel Síndic local com pel català.
Aquest afer ha portat debat polític des de principi de mandat ja que el Consell de la Vila només ha fet dues trobades. La discussió entre govern i oposició ha estat si la posada en marxa dels instruments per modificar el reglament suposa la nul·litat del vigent i quina participació ha de tenir el propi òrgan en el canvi. Així i tot, la comissió per a la reforma del Reglament Orgànic Municipal (ROM), aprovada al novembre del 2016, no ha portat lligada la de la comissió que ha de fer el nou reglament de participació que, diu Degollada, com a molt tard es podria iniciar passat el Ple del maig ja que, de moment, el govern ha decidit prioritzar l’elaboració d’un reglament per als pressupostos participatius, la comissió de treball del qual ha estat aprovada en un Ple extraordinari aquesta mateixa setmana.
Segons el reglament de participació encara vigent, les modificacions han de ser aprovades pel Ple de l’EMD, on els grups poden presentar propostes per fer canvis. Pel que fa específicament al Consell de la Vila, es recull un règim de reunions ordinàries trimestrals d’un màxim de dues hores i amb la possibilitat de fer reunions extraordinàries a petició dels seus membres. No s’hi contempla cap motiu pel qual l’òrgan es pugui deixar de reunir ni quin tipus d’implicació pot tenir en les modificacions de la participació ni en altres òrgans participatius tot i que sí contempla entre les seves funcions el foment d’“accions dirigides a potenciar la pròpia participació ciutadana”.
El govern valldoreixenc preveu que la comissió de treball per fer el reglament dels pressupostos participatius pugui tenir la proposta definitiva per portar-la a aprovació o al Ple de març o al de maig i, diu Degollada, seria en una d’aquelles dues sessions que es portaria també a aprovació la creació de la comissió per fer el nou reglament de participació. Si bé, reconeix que el debat segurament serà molt més feixuc en aquest afer, sent necessàries moltes més setmanes per trobar el consens entre les forces polítiques i fent difícil que, tenint en compte els tràmits administratius per a l’aprovació definitiva, es pugui arribar a convocar de nou el Consell de la Vila o l’òrgan equivalent que se’n derivi del nou redactat abans d’acabar el mandat.
La vocal de Participació, a més, planteja la reforma com un tràmit molt més ambiciós que una adaptació legislativa. “Hem de fer que la participació a Valldoreix no sigui cosa d’uns quants barons”, enraona. Valora que el Consell de la Vila havia deixat de ser atractiu i que només acudien unes poques persones. El nou reglament, avança, hauria de permetre eixamplar molt més el concepte de participació ciutadana, si bé, la forma definitiva dependrà del debat en el marc de la comissió non nata. Considera que l’objectiu final de tots els grups polítics és el mateix, que hi hagi més implicació ciutadana, tot i que accepta que, potser, han trigat massa a abordar l’afer.
L’oposició, per la seva banda, es mostra descontenta amb la priorització plantejada pel govern. Al Ple extraordinari de dilluns el vocal de la CUP-PC Ferran Margineda va dir que no comparteixen el model plantejat per Degollada però que per responsabilitat havien de votar a favor i participar a la comissió dels pressupostos participatius. Va fer èmfasi en el Consell de la Vila com a coordinador de tots els processos participatius que es facin a Valldoreix. També Noël Climent, vocal d’ERC-MES, va defensar el paper del Consell demanant al govern que es pugui tornar a engegar abans d’acabar el mandat. Finalment, Anna Cano, vocal de Ciutadans que tot just va prendre possessió en aquella sessió plenària, va posar en valor la creació d’un reglament que reguli la participació sense fer cap referència, a diferència de la seva predecessora Susanna Casta, al màxim òrgan de participació. Les crítiques al govern per la gestió d’aquest afer també han arribat des de les entitats, especialment de Mou-te per Valldoreix.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari