Publicitat

Valldoreix aprova uns pressupostos en què l'oposició no ha participat

Elena Degollada. Fotos: Jordi Pascual

L'EMD de Valldoreix ja té pressupostos per al 2017, uns comptes que ascendeixen a més de 9 milions d'euros. Els números de l'any vinent han estat obra exclusiva del govern de CiU-Actuem, tal com ells mateixos han reconegut davant de les queixes de l'oposició per no haver pogut participar en l'elaboració. En un Ple extraordinari celebrat dimarts els pressupostos han rebut el suport del govern en bloc, l'abstenció de la CUP-PC i Ciutadans i el vot negatiu d'ERC-MES.

Els tres partits de l'oposició s'han mostrat crítics perquè el govern els ha facilitat els pressupostos ja tancats pocs dies abans de portar-se a aprovació sense cap oportunitat d'incidir-hi. El vocal d'ERC-MES, Noël Climent, ha estat especialment clar en aquest sentit, el que l'ha portat a votar en contra, i ha demanat a Elena Degollada, vocal d'Economia, i a Josep Puig, president de l'EMD, que recapacitin per poder pactar amb la resta de grups cap on s'han de destinar els diners.

Puig, però, considera que l'oposició parteix de la desconfiança cap a l'equip de govern com considera que ha demostrat amb les critiques per la modificació del PGM que afecta a les rieres i Can Monmany –ara als tribunals i amb una comissió informativa especial a l'Ajuntament– o l'arranjament del camí de la Salut. El president valora que no es pot dialogar i consensuar si “es parteix de la desconfiança”. Critica que l'oposició veu “negligents” totes les accions de CiU-Actuem i per això sentencia: “Nosaltres anem fent la nostra i vosaltres dieu la vostra”. Si bé, Climent creu que l'actitud del govern no és prou col·laborativa quan se'ls demana informació com per poder mantenir confiança.

Tant Susanna Casta, de Ciutadans, com Xavier Humet, de la CUP-PC, han criticat també no haver participat en l'elaboració dels pressupostos. Si bé, la vocal taronja ha apuntat també a algunes partides que no comparteix. D'una banda, la despesa de 69.200 euros en comunicació, que considera elevada. També els 30.000 euros en despesa jurídica, els 86.000 per a parcs i jardins o els 20.000 per als senglars sense especificar, critica, exactament a què es destinen. Alhora es qüestiona uns 42.000 euros adjacents en diferents conceptes relacionats amb la participació i uns 60.000 destinats a clavegueram sense saber si entra el Pla director.

Degollada diu que moltes de les despeses qüestionades per Casta són de personal com ara la persona que s'ha de contractar per al seguiment del Pla d'Actuació Municipal (PAM), que queda inclòs dins de participació. També defensa que en la despesa de comunicació no només s'inclou publicitat a mitjans sinó que hi ha partides relacionades de la comunicació pròpia de l'EMD així com una enquesta. Alhora defensa, davant de la petició de Casta de preveure millor les actuacions a través de plans, que es desenvolupa el Pla d'Usos i que, quan aquest s'acabi, es farà el d'Equipaments, tot i que l'oposició creu que no cal esperar.

Humet, per la seva banda, ha dit que la inversió de 120.000 euros prevista per al Ferran i Clua es podria rebaixar demanant ajut a la Generalitat. Alhora defensa que cal augmentar la partida destinada a pressupostos participatius, s'ha previst en 100.000 euros. De fet, el seu company, Ferran Margineda, també apunta que un cop aprovats uns diners per decidir-ne l'ús col·lectivament, s'ha de modificar el reglament de participació perquè quedin inclosos. La CUP-PC considera que Puig barreja conceptes quan parla de desconfiança referint-se a la modificació del PGM ja que això, al seu parer, no treu que pugui haver una entesa en alguns punts del pressupost.

Les cadires de la Nau de Cultura

Part del debat s'ha centrat també en l'aposta del govern de posar cadires fixes a la Nau de Cultura per fer que sigui una mena de teatre. Es tracta d'una inversió de 7.000 euros que s'ha previst tot i no tenir cap sala polivalent que pugui comprendre les activitats que necessiten d'espais amplis que ara es fan a l'equipament. Degollada defensa que la inversió és un compromís recollit en el PAM.

Si bé, Humet lamenta que es pagui abans la instal·lació de cadires que la recerca d'un altre lloc on poder fer actes que amb les noves cadires no es podran fer. També Casta ha apuntat en el mateix sentit que el vocal de la CUP-PC tot i que mostrant-se favorable a la idea sempre i que hi hagi espai substitutori. Climent, però, diu que no es pot reduir un pressupost a si s'instal·len o no unes cadires.

La previsió del govern

Degollada preveu que el major nombre d'ingressos del 2017 a l'EMD provingui de les transferències de Sant Cugat, un total de 6,6 milions, just seguit dels impostos, principalment, diu, plusvàlues i Impost sobre Construccions Instal·lacions i Obres (ICIO) amb 1,2 milions. Pel que fa a despeses destaca canvis en el personal per jubilacions i excedències que no alteren gairebé el cost, que és de 2,1 milions, així com els 100.000 euros que es destinaran als pressupostos participatius.

Entre d'altres aspectes, hi ha el control de les colònies de gats, que rep una subvenció de 5.000 euros, i els 7.000 de les cadires per a la Nau de Cultura. La despesa més quantiosa que ha destacat és de 180.000 euros per adquirir una màquina escombradora. En el pressupost aprovat no es recull l'adequació del terreny expropiat a Endesa –tal com es va aprovar en el darrer Ple de l'EMD i de Sant Cugat– per fer un aparcament perquè, explica Degollada, la quantitat sortirà del superàvit d'aquest any.

Notícies relacionades