Ple de novembre de l'EMD: programari lliure, VIH i violència de gènere

Fotos: Jordi Pascual

El Ple de novembre a l'EMD ha estat marcat per tres mocions institucionals i molt poc debat. El programari lliure, el VIH i la violència de gènere han estat els temes de les tres propostes que no han tingut debat. El govern no ha fet cap proposta significativa més enllà d'una modificació pressupostària i la comunicació del grup de Ciutadans per substituir Susanna Casta amb Ana Cano.

Proposada inicialment per la CUP-PC, tots els grups polítics, amb l'absència de Ciutadans que encara no ha incorporat la substituta de Susanna Casta, han acabat signant una moció per fomentar l'ús del programari lliure a l'administració municipal. Això passarà per estudiar que han fet altres ajuntaments, fer un estudi de les solucions obertes d'altres administracions que poden ser utilitzades pel consistori, veure quins elements del programari actual es poden portar al lliure i treballar-ne amb els equips tècnics, entre d'altres. Ferran Margineda, com a regidor del grup proposants, ha defensat els avantatges per a l'administració de defugir del programari privat i els beneficis del codi obert, que permet ajustar a les necessitats i noves aplicacions que puguin arribar d'altres institucions. També Noël Climent, d'ERC-MES, ha defensat la facilitat de compartició i ha apostat per ensenyar el programari lliure des de les escoles. Amb un debat previ amb els veïns, també s'ha acordat fer una sessió informativa sobre aquest tipus de software.

Tots els grups han acabat votant a favor de la moció d'ERC-MES per fer front a l'estigma que sofreixen les persones que tenen VIH. Aquesta havia estat una proposta presentada fa aproximadament un any i que es va apartar per ser estudiada i negociada amb la resta de grups. D'aquesta manera s'ha previst col·locar un llaç a la façana de la Casa de la Vila cada primer de desembre, reforçar els programes d'educació sexual, fomentar l'ús del preservatiu amb la possibilitat d'instal·lar màquines expenedores a l'institut Arnau Cadell, impulsar polítiques i estratègies a nivell local, donar suport als agents que ja desenvolupen aquesta tasca, desenvolupar amb la Generalitat el Pacte Social contra la Discriminació de les persones que viuen amb VIH, tenir clares les necessitats del col·lectiu, incorporar l'1 de març a les diades commemoratives per ser el Dia per la Zero Discriminació i col·laborar amb entitats sense ànim de lucre que tracten aquest tema des d'una perspectiva comunitària.

Tots els grups han donat suport a la proposta d'ERC perquè l'EMD mostrés el seu rebuig a la violència masclista ja que el proper 25 de novembre se celebra el Dia contra la violència vers les dones. La proposta passa per ecoratjar a la ciutadania a tenir tolerància zero davant la violència, per donar compliment als protocols d'atenció a les dones víctimes i impulsar campanyes de sensibilització. Abans de començar la sessió plenària s'ha llegit un manifest unitari de les quatre diputacions catalanes i de diverses entitats municipalistes de cara al 25N.

El govern ha aprovat amb les abstencions de l'oposició una modificació pressupostària que recull les despeses d'un nou pla d'ocupació i el manteniment de l'escola Ferran i Clua, entre d'altres. També s'hi inclouen més diners per al manteniment dels carrers i de clavegueram que han estat apuntades pel regidor de la CUP-PC Xavier Humet per haver sumar-se a d'altres increments i suposar ja més d'un 100% del que s'havia programant a principi d'any. En la modificació s'inclouen els primers passos per desenvolupar l'administració electrònica i l'avantprojecte de l'equipament que anirà al terreny del Garden, al costat de la Casa de la Vila.

El Ple de novembre ha servit per donar compte del canvi proposat pel grup municipal de Ciutadans i que suposa, davant la marxa de Susanna Casta al darrer Ple extraordinari, la seva substitució per part d'Ana Cano. El tràmit ha de passar per la Junta Electoral i la incorporació definitiva es podria donar en el Ple extraordinari de pressupostos del mes vinent tot i que segurament no es podrà realitzar fins al Ple ordinari del gener.

Notícies relacionades