Publicitat

Ple de març a l'EMD: parades a demanda, marquesines i Escola de Música

Fotos: Jordi Pascual

El feminisme, amb parades a demanda i la possible recuperació de les Milles Femenines, han marcat gran part del debat de la sessió plenària de l'EMD al març; un espai on, entre d'altres, també s'ha decidit prorrogar el contracte amb l'empresa gestora de l'Escola de Música.

El govern i Ciutadans han votat a favor de la proposta de la CUP-PC per estudiar la col·locació de parades intermèdies sota demanda a l'autobús urbà perquè les dones que ho desitgin puguin baixar del transport més a prop de casa seva quan és fosc. Per fer-ho es consultarà els treballadors del transport públic, se seguiran les directius de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, es parlarà amb consistoris que ja han aplicat la mesura, s'acordaran els criteris concrets de la mesura i, un cop definida, s'obriran converses amb l'Autoritat del Transport Metropolità per ampliar-la a les línies interurbanes. Només ERC-MES ha votat en contra ja que consideren que la mesura culpabilitza a les dones i no soluciona el problema d'arrel, la sensació d'inseguretat i por a ser assetjades quan van soles pel carrer.

Només ERC-MES ha donat suport a la proposta de la CUP-PC per recuperar les Milles Femenines de Valldoreix com un espai només per a dones. Els proposants consideren que aquest format representava una reivindicació important i que, malgrat l'augment de participació, la modalitat mixta no respon a aquests criteris. El govern, però, considera que el canvi ha estat encertat tant pel que fa a participació com perquè es dóna, al seu parer, una imatge d'igualtat. La vocal de Ciutadans, Anna Cano, s'ha abstingut dient que és lògic que hi hagi espais mixtos.

Només la CUP-PC ha donat suport a la proposta d'ERC-MES per arranjar les marquesines de l'autobús valldoreixenc amb desperfectes, adaptar-les incloent la informació sobre els recorreguts i obrint-les a ser espais on les entitats puguin posar informació. Si bé, el govern considera que la majoria de marquesines són noves i estan en bon estat. Asseguren que a falta dels elements definitius ja s'ha col·locat tota la informació sobre la mobilitat de manera provisional i que és millor no situar informació d'entitats i actes ja que per a això ja hi ha habilitats altres panells. La vocal de Ciutadans s'hi ha abstingut. La proposta ha decaigut.

Tots el grups a excepció de Ciutadans, que s'ha abstingut, han donat suport a la proposta d'ERC-MES per retre un homenatge a l'antifeixista  valencià Guillem Agulló, assassinat ara fa 25 anys per l'extrema dreta. Com una mostra de la lluita contra els delictes d'odi, el racisme, la xenofòbia i l'homofòbia, la comissió de nomenclàtor depenent de l'Ajuntament de Sant Cugat haurà d'estudiar la possibilitat de dedicar-li un carrer o plaça així com triar-ne la ubicació. Se n'informarà a les Corts Valencianes i a la família.

La sessió plenària del març ha estat carregada de tràmits econòmics com ara el repàs a l'execució del pressupost de l'any passat amb una valoració molt positiva per part del govern, la informació sobre un termini de pagament que se situa 12,25 dies per sota del màxim establert i el repàs a indicadors econòmics com els 72.000 euros de capacitat de finançament i el 6,6% d'endeutament, molt per sota del llindar màxim del 75%. També s'ha presentat la previsió pressupostària aproximada a quatre anys vista, arribant a un màxim de 9,3 milions al 2020. Si bé, gràcies a una subvenció ja assegurada, la xifra pressupostada per al 2018 és majorm de 9,4 milions.

El tràmit més rellevant, però, ha estat la decisió de prorrogar durant quatre anys el contracte amb Quartetsatz SL, empresa encarregada de la gestió de l'Escola de Música. Es podia fer una prórroga màxima de vuit anys però el govern ha preferit no agafar-se els dits comprometent els dos futurs governs en un moment en què tard o d'hora l'escola canviarà d'ubicació i, per tant, potser tindrà noves necessitats. S'ha aprovat per unanimitat.

El fins ara vocal de Comunicació i Noves Tecnologies, Joventut, Esports i Gestió de Residus agafa també l'àrea d'Atenció a les persones repartint-se les àrees que ha deixat buides el president Josep Puig, actualment de baixa. La presidenta en funcions, Susana Herrada, ara s'encarregarà de Seguretat Ciutadana, Urbanisme, Planejament, Obres i Serveis Urbans, Vialitat i gestió, desenvolupament de projectes estratègics, recursos humans, mobilitat i transport públic. Mentre Herrada ha passat a cobrar el sou de Puig, Bernat Gisbert no veurà alterada la seva retribució.

Notícies relacionades