El Ple de març a l'EMD: finestreta única, liquidació del pressupost i reurbanització del carrer Molí

Fotos: Jordi Pascual

El Ple de març a l'EMD ha estat marcat per la liquidació pressupostària del 2016 i un seguit de tràmits econòmics que l'acompanyen. Així mateix, hi ha hagut diverses mocions, només una institucional de partida. Aquesta demana l'aplicació de la finestreta única a Valldoreix, tal com ja s'havia aprovat dilluns al Ple de Sant Cugat.

Tal com s'havia aprovat en el Ple de Sant Cugat, tots els grups polítics amb representació a l'EMD de Valldoreix també han donat suport a l'anomenada finestreta única. Això significa que a la Casa de la Vila es podran tramitar gestions que depenen de l'Ajuntament i no només de l'Entitat Descentralitzada. S'aconsegueix així el que ja tenen els veïns de Mira-sol i La Floresta als seus respectius casals. S'aplicarà a través d'internet a un espai situat a la seu de l'EMD i que podrà tenir l'acompanyament de personal de la casa per a aquelles persones que necessitin ajuda. Es començarà a implementar durant el 2018.

Ciutadans ha demanat fer una diagnosi de l'estat de les voreres a la Vila per poder planificar les actuacions de millora. La CUP-PC ha compartit la necessitat de fer una anàlisi i planificar les accions de manteniment i millora, també de retirada de pals telefònics i altres elements que generen problemes de mobilitat, de tal manera que s'evitin espais en mal estat. Si bé, el govern defensa que actualment ja s'actua d'aquesta manera i que la moció, per tant, no té sentit. Els vots del govern han servit per tombar la proposta dels taronja. ERC-MES s'ha abstingut demanant una visió més global de les mancances per invertir.

La CUP-PC ha portat a debat una moció en què pretenia donar ajut als refugiats a través de del destí de 18.000 euros, la mateixa quantitat que es va donar l'any passat a l'ONG Proactiva Open Arms, per al lloguer d'un habitatge que hauria de ser cedit a l'organització CEPAIM per poder acollir refugiats. És una proposta de l'Assemblea de Voluntaris per als Refugiats que han compartit tota l'oposició però s'ha topat amb el vot contrari del govern. Segons Susanna Herrada, gastar 18.000 euros de cop implica quedar-se sense fons per a aquest àmbit. Considera que es poden ajudar més refugiats destinant aquests diners a fer plans d'ocupació als quals es puguin acollir un cop tinguin refugi seguint els tràmits que planteja la Generalitat.

La reivindicació que l'oposició en bloc portava fent en els darrers mesos ha arribat al març en forma de moció per part de la CUP-PC. Els cupaires han demanat la modificació del Reglament de Participació Ciutadana per poder definir exactament quin paper ha de jugar l'òrgan de participació de tota la vila i, alhora, encarregar-li a aquest la recollida de propostes veïnals i la decisió d'on invertir els 100.000 euros que enguany s'han previst com a pressupostos participatius. Elena Degollada, vocal de Participació, explica que ja fa mesos que es treballa en el no reglament conjuntament amb l'oposició, tot i que aquesta considera que s'avança poc i, a la pràctica, serveix per tenir blocat el Consell; un fet que, alhora, no comparteixen perquè consideren que mentre no hi hagi el nou reglament s'haurien de fer reunions seguint el que hi ha actualment. La vocal també avança que els diners participatius no seran amb una imposició de projectes a triar, tal com temia l'oposició, sinó amb recollida d'idees de la ciutadania. Finalment, el vot contrari del govern ha tombat la proposta.

Seguint l'estel del que el mandat passat es va aprovar a Sant Cugat, la CUP-PC ha proposat la renovació i instal·lació de noves cartelleres perquè les entitats valldoreixenques puguin fer difusió arreu de la Vila. Tota l'oposició ha vist amb bons ulls la proposta però el govern ha criticat el cost, el poc ús que tenen les actuals i el poc sentit que té, al seu parer, seguir apostant per aquest tipus de suport físic mentre es potencia, tal com s'ha demostrat en la moció institucional, el món digital. El posicionament del govern ha agafat per sorpresa la resta de grups, que esperaven una aprovació per unanimitat. Mentre el govern diu que fins i tot en alguns casos el repartiment d'informació a les bústies no és efectiu, l'oposició considera que un millor estat de les cartelleres i amb temes que realment interessen als veïns es pot aconseguir un bon ús d'aquest recurs. Finalment, però, el vot contrari del govern ha tombat la proposta.

En forma de moció d'urgència, la urgència de la qual l'oposició no ha entès, el Ple ha aprovat per unanimitat prhibir que els circs tinguin animals domèstics en captivitat per als seus espectacles. Es tracta de l'ampliació d'una moció que es va aprovar al 2014 que declarava Valldoreix vila lliure de circs amb animals. Tot i el suport unànime i l'acceptació de la urgència, Noël Climent, d'ERC-MES, ha recordat que des del 2014 no ha acudit cap circ a la vila i que, per tant, és una moció de suport a la iniciativa i, per això, la urgència no té gaire sentit.

El Ple de març ha servit per fer la liquidació del pressupost del 2016, un tràmit que ha anat acompanyat d'altres afers econòmics en forma de dació de compte com ara la informació dels decrets de contractació, de l'execució del pressupost al quart trimestre, el temps de pagament a proveidors, l'avalució dels objectius d'estabilitat pressupostària marcats pel Ministeri d'Hisenda, les inversions de finançament sostenible i els drets de difícil o impossible recaptació. Actualment l'EMD paga els proveïdors en una mitjana de 8,91 dies i compleix els criteris de sostenibilitat. Acaba el 2016 amb un romanent de tresoreria que supera els tres milions d'euros. Té 1,9 milions pendents de pagament i un milió pendent de cobrament. D'anys enrere acumula 389.696,81 euros pendents de cobrament considerats de dubtós cobrament, és a dir, que difícilment acabaran ingressant-se tot i que, segons Elena Degollada, vocal d'Economia, el govern intentarà recuperar aquests diners.

La primera de les modificacions pressupostàries ha arribat en forma de dació de compte ja que s'ha aprovat a través d'un decret per poder incorporar el romanent de tresoreria de tal manera que es destinen 1.500 euros a despeses de personal, 4.200 per a activitats esportives i manteniment de la Nau de Cultura, 1.600 per al premi del concurs de cultura i educació i un seguit d'inversions que sumen 538.374,93 euros, sent les més quantioses la millora de l'accessibilitat de l'avinguda de Mas Fuster i l'arranjament del camí de la Salut.

La segona modificació s'ha aprovat amb l'abstenció de l'oposició en bloc i la sorpresa de Susanna Casta, de Ciutadans, d'haver de fer ja una modificació del pressupost del 2017 només començar l'exercici. S'incorporen noves retribucions del pla d'ocupació (76.000 euros comptant la seguretat social), un contracte de prevenció de riscos laborals (14.158 euros), el pagament de festes i celebracions de la gent gran (3.500 euros), vestuari i eines dels plans d'ocupació (4.000 euros), l'augment de la subvenció al Casal d'Avis (3.500 euros), la subvenció a la Comissió Veritat, Memòria i Reconcilicació de les Dones Colombianes a l'Exterior corresponent a les Milles (1.000 euros), l'adequació del terreny de Can Cadena per fer un aparcament (230.000 euros) i mobiliari urbà (9.400 euros), entre d'altres. Els 365.657,55 euros s'aconsegueixen a través d'una subvenció de la Diputació, del Fons de contingències i dels 1.000 euros que s'havien d'entregar a l'Associació Anita però que, en haver aconseguit el seu objectiu, finalment no s'entregara. També s'ha aprovat la previsió pressupostària fins al 2020 amb pressupostos que se situen entre els 9 i 9,5 milions d'euros.

Tots els grups han votat a favor del projecte de reurbanització del carrer Molí entre els carrers Antoni Caballé i Barceloneta. El projecte parteix d'una reivindicació dels veïns de poder tenir el carrer de doble sentit. Fins el moment no s'havia pogut implementar l'acció perquè el carrer no tenia prou amplada. Si bé, amb l'expropiació d'un terreny s'aconsegueix l'espai suficient per garantir una vorera suficientment ampla i el doble sentit de circulació. Amb l'aprovació inicial el projecte s'ha de posar en exposició pública per poder presentar al·legacions. El projecte de reurbanització té un pressupost de 60.340,64 euros (amb IVA), als quals cal afegir-li 6.508,53 euros que corresponen a la indemnització per l'expropiació que afecta a un únic propietari.

Notícies relacionades