El Ple en què l'EMD va renunciar a la gestió dels horts de Can Monmany

Fotos: Jordi Pascual

Ràpid i senzill. El Ple de la Junta de Veïns de Valldoreix de novembre no ha tingut grans complicacions i ha acabat en temps rècord, abans de 10. Tot i això ha tingut un punt de força debat. L'Ajuntament de Sant Cugat delega la gestió de Can Monmany a l'EMD exceptuant la part agrícola i destinada a activitats educatives en què la delegació és just inversa. D'aquesta manera, la propietat continua partida però el consistori santcugatenc serà qui tindrà la capacitat de licitar el contracte dels horts un cop acabi el vigent de cara a l'any vinent.

La resta de l'acord manté responsabilitat compartida i, per tant, despeses per a totes dues administracions. Per tal de vetllar pel compliment del conveni es crea una Comissió de Seguiment i Estudi amb tècnics i representants polítics dels governs de Valldoreix i Sant Cugat. També hi haurà un grup de treball tècnic encarregat d'executar les accions acordades per la Comissió de Seguiment i elaborar estudis, propostes i fórmules de gestió a executar sobre la finca.

“Serem masovers”, així de clar es mostra Xavier Humet, cap de l'oposició i vocal de la CUP-PC. El seu grup considera una pèrdua de sobirania renunciar a la gestió dels horts i aposta perquè la nova entitat jurídica compartida entre l'EMD i l'Ajuntament que s'ha de constituir, segons recull el mateix conveni, inclogui entitats de la vila.

Humet felicita la tasca de L'Ortiga com a explotadora dels horts i fa referència de passada a l'Hort Comunitari de Mira-sol, impulsat amb un contracte de l'Ajuntament amb Cíclica, empresa on treballa la parella de l'actual tècnica de Medi Ambient, Marina Casals; fet que va denunciar Ciutadans com un possible cas de conflicte d'interessos. Tot i això el vocal és prudent: “Pel que he dit i pel que em guardo, votarem en contra”.

Però el vot negatiu ha estat generalitzat per part de l'oposició. Noël Climent, d'ERC-MES, dubta sobre la transparència de l'acord i demana les actes de les reunions que han portat al conveni així com les posteriors. Alhora diu que els partits de l'oposició s'han trobat l'acord ja fet, sense capacitat d'incidència. De la mateixa manera, Susanna Casta, de Ciutadans, no troba quin benefici s'emporta l'EMD de cedir la gestió dels camps de Can Monmany. Just la mateixa crítica que han fet al govern en l'aprovació de les ordenances fiscals.

Les mocions, en canvi, han estat força més tranquil·les. L'oposició ha retirat la proposta d'abastir les instal·lacions municipals amb energia totalment renovable, tal com es va aprovar a Sant Cugat, i lluitar contra la sida amb, entre d'altres, la instal·lació de màquines de preservatius a l'Arnau Cadell per poder arribar a un consens més ampli més endavant. Alhora, la proposta de Ciutadans de envoltar d'una tanca els parcs infantils per evitar la presència de senglars ha estat rebutjada amb l'únic vot favorable de Casta perquè la resta de vocals no veien clara l'actuació i la consideraven, fins i tot, engabiar els nens.

Sí s'ha aprovat, però, la proposta també de Ciutadans perquè l'EMD adapti l'ordenança sobre els clubs cannàbics que durant els propers mesos haurà d'aprovar l'Ajuntament per tal d'ajustar-la a la realitat valldoreixenca. La CUP-PC i ERC-MES han votat en contra ja que consideren que es criminalitza el consum i es vol generar controvèrsia en un tema poc present a la vila.

Així mateix, també s'ha aprovat gairebé per unanimitat que Valldoreix es declari territori de cultura de pau i lliure de pràctiques militars i en rebuig d'aquestes pràctiques al Parc de Collserola. És una moció germana a la presentada per ERC-MES a Sant Cugat el mes passat i que ha tingut el mateix plantejament. Només Ciutadans ha votat en contra afegint, a més, que és una moció que encaixa poc a l'EMD i preguntant a Climent que què pensaria si en lloc de l'exercit espanyol fos un hipotètic exèrcit català el que fes exercicis a Collserola. Climent li ha dit que, per ell, no hi hauria exèrcit de cap tipus.

De fet, no hi ha hagut més debat ni punt polèmics llevat de la paralització de la participació del Consell de la Vila a l'espera de modificar-ne el reglament. Un tema que ha arrencat a l'Audiència Pública prèvia al Ple i per això tractem per separat en una altra notícia. El proper Ple se celebrarà, a més, amb nou horari, ja que s'ha decidit amb el vot favorable del govern i les abstencions de la resta de grups avançar una hora l'Audiència Pública i el Ple, començant a les sis i set de la tarda respectivament.

Notícies relacionades