Ple de febrer a l’EMD: Pablo Hasél, prevenció de la ludopatia, prevenció d’incendis i escoles de música, art i teatre

Foto: Jordi Pascual (arxiu)

Dues mocions institucionals, dues dels grups polítics, una moció introduïda d’urgència i dues modificacions pressupostàries han estat els punts principals al Ple de febrer a l’EMD de Valldoreix, celebrat de forma telemàtica per la COVID-19. A continuació repassem els punts debatuts.

Manifest de suport al lleure

Abans de començar els punts de l’ordre del dia, l’EMD de Valldoreix ha fet suport al lleure amb la lectura d’un manifest de la Federació Catalana de l’Esplai i Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai) en què es reivindica el lleure com a essencial i segur. En aquest es lamenten les mesures restrictives, el seu efecte sobre els infants i, especialment, sobre els alumnes amb necessitats educatives especials i el retrocés en el reconeixement social del lleure com a agent educatiu. S’apunta a les conseqüències organitzatives i econòmiques sobre les entitats del lleure i també expliquen la problemàtica al voltant de les colònies: “Explicitem que la delimitació comarcal no manté cap sentit des de l’òptica de prevenció i seguretat, doncs els desplaçament cap a cases de colònies i equipaments juvenils és un desplaçament cap a llocs segurs”. Pots llegir el manifest complet aquí.

Suport a Pablo Hasél

Introduïda d’urgència amb l’únic vot contrari de Ciutadans i seguint el patró de la proposta de l’Associació de Municipis per la Independència, Junts per Sant Cugat-Valldoreix, ERC-MES i CUP-PC han votat a favor d’una moció per fer suport al raper Pablo Hasél, empresonat aquest dimarts. La proposta suposa denunciar “les sentències polítiques dels tribunals espanyols que posen en entredit les garanties de tot el sistema judicial i la separació de poders” i mostrar el compromís del món local amb la llibertat d’expressió. A banda de condemnar la pena a Hasél, també es demana la modificació del Codi Penal perquè es despenalitzin els delictes d’opinió i es protegeixi la llibertat d’expressió. El PSC s’ha abstingut, tot recordant que s’ha iniciat una reforma del Codi Penal, i Ciutadans ha votat en contra. Junts, Ciutadans i PSC han condemnat els disturbis derivats de les protestes contra l’empresonament de Hasél.

Contra l’addicció als jocs d’apostes en línia

Tots els grups han votat a favor de la moció d’ERC-MES, CUP-PC, PSC i Junts per Sant Cugat-Valldoreix per evitar l’addicció als jocs en línia amb mesures com prohibir la publicitat de cases d’apostes i de joc en línia a Valldoreix i realitzar campanyes de sensibilització per prevenir problemes d’addiccions i ludopatia. Alhora es demana a la Generalitat que limiti l’obertura d’aquest tipus d’establiments marcant una distància mínima entre elles i altres equipaments i establiments, que es prohibeixin els terminals d’apostes esportives en salons de joc, bingos, casinos i bars i que augmenti el tipus aplicable en l’impost sobre activitats del jove per a les cases d’apostes i jocs en línia.

Prevenció d’incendis

En forma de moció institucional a proposta inicial del PSC, l’EMD de Valldoreix ha aprovat una moció per demanar a l’Ajuntament que participi en les despeses derivades de fer franges de seguretat limítrofs a Can Monmany, de propietat compartida, i del manteniment exterior de la mateixa finca. També es demana tenir accés al Pla d’Incendis i al Pla d’Informació i Vigilància municipals per participar en les properes revisions i actualtizacions.

De fet, la proposta demana una revisió dels perímetres i franges davant el risc d’un incendi de sisena generació i adaptar el Pla d’Informació i Vigilància per introduir cartelleria de prevenció i advertència, reforçar la franja de seguretat, gestionar els hidrants i fer una campanya informativa al veïnat. Finalment, es demana a la Generalitat que del Parc de Bombers de Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal. La vocal de govern Susana Herrada ha dit que ja ha començat a treballar per complir els acords.

Prevenció de la contaminació atmosfèrica i acústica de les autopistes i vies ràpides

Els grups proposants han votat a favor de la moció de la CUP-PC, ERC-MES, PSC i Junts per Sant Cugat-Valldoreix en què s’insta al govern espanyol a no ampliar ni prorrogar les concessions de l’AP7 i l’AP2 per poder implementar mesures correctores i de gestió. També es fan diverses peticions a la Conselleria i a la Generalitat: aplicar la velocitat variable controlada al trams de l’AP7 de zones urbanes i augmentar les freqüències dels Ferrocarrils i fer un bescanviador entre la R8 i la línia d’FGC al seu pas per l’Hospital General.

Conjuntament a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, al Ministeri de Foment i a Abertis es demana la instal·lació de pantalles acústiques. A l’Àrea Metropolitana es demana posar en marxa una nova xarxa d’autobusos interurbans que donin una cobertura major al Vallès Occidental. Entre les entitats a informar d’aquest acord consta la plataforma veïnal en contra dels sorolls de l’AP7 que ha reivindicat aquest afer a Valldoreix durant els darrers mesos. Només Ciutadans ha votat en contra tot dient que l’EMD no és competent en la matèria i que les mesures són poc realistes.

Moció de suport a les escoles de música, teatre i art

Seguint l’aprovació que ja va fer el dilluns l’Ajuntament de Sant Cugat a petició dels centres de música, teatre i art de la ciutat, l’EMD de Valldoreix també ha aprovat en forma de moció institucional la proposta d’aquestes entitats i petites empreses. Les escoles van presentar la proposta en una concentració a finals del mes passat. Es demanen mesures compensatòries a les administracions superiors i que l’Ajuntament i l’EMD mantinguin els ajuts municipals.

Modificacions pressupostàries per incorporar el romanent i subvencions

Tots els grups han votat a favor de la tercera modificació pressupostària de l’any en què es traspassen 1,1 milions d’euros del romanent de tresoreria per a despeses generals per a partides compromeses com ara 640.000 euros per la primera fase d’ampliació del carrer del Nard, 110.000 per a l’obra del pont d’accés al camp de futbol, 72.400 per la compra d’un camió elèctric, gairebé 64.000 per les excavacions al Castell de Canals, gairebé 20.000 per al manteniment de l’escola bressol, 17.000 euros en assistència jurídica, 15.400 en ajuts als restauradors, 15.000 de transferència a l’Ajuntament pel conveni per la gestió dels senglars

Tots els grups excepte Ciutadans, que ha votat en contra, han votat a favor de la quarta modificació pressupostària de l’any, que també mobilitza diners del romanent futur de tresoreria per preveure una subvenció de 25.400 euros a l’Associació de Voluntaris de Cultura Popular de Valldoreix i de 1.000 euros per al projecte alimentem Collserola a través del Consorci del Parc Natural.

Aprovació del text refós per fer possible l’aparcament de Can Cadena

Després que la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona desestimés l’aprovació definitiva del Pla especial que ha de permetre urbanitzar l’aparcament de Can Cadena, l’EMD de Valldoreix ha demanat els informes perceptius que mancaven. Havent rebut el de carreteres, que era el darrer que faltava, el Ple ha debatut d’urgència l’aprovació provisional del text refós perquè aquest punt es torni a portar a la Comissió. Hi han votat a favor tots els grups polítics excepte Ciutadans, que s’ha abstingut. La vocal de govern Susanna Herrada ha anunciat que, després d’haver negociat amb el govern municipal, aquest aparcament tindrà àrea verda contemplant tota la vila com una de les zones de l’àrea verda, deixant enrere així els dubtes sobre l’ús preferent o no per al veïnat valldoreixenc. Promusa gestionarà i ingressarà els possibles beneficis per la gestió d’aquesta àrea.

Notícies relacionades