Publicitat

Ple d’octubre a l’EMD: sentència, exclusió social i debat sobre les clàusules socials per a l’energia

Foto: Jordi Pascual

El Ple d’octubre a l’EMD de Valldoreix ha estat marcat pel context polític, amb una moció de Ciutadans per condemnar el terrorisme i una de Junts per Sant Cugat Valldoreix per no criminalitzar l’independentisme. A continuació repassem els principals punts debatuts. També pots llegir la contracrònica.

Violència i terrorisme per part de l’independentisme, segons Ciutadans

Només el grup proposant ha votat a favor de la proposta de Ciutadans per “condemnar la violència i el terrorisme en democràciaˮ, una proposta que pren el context actual i les detencions dels membres del CDR a finals de setembre per tal de condemnar el terrorisme i la violència que segons els taronja propugna l’independentisme, rebutjar “l’assetjament a la Guàrdia Civilˮ i “l’actitud irresponsable d’alguna polítics que persisteixen en buscar la divisió, la radicalització i el qüestionament de les institucions de l’Estatˮ. El PSC ha optat per l’abstenció dient que la proposta planteja una realitat desdibuixada i demanant “calma i tranquil·litat davant dels exaltatsˮ. Junts per Sant Cugat Valldoreix, ERC-MES i CUP-PC han votat en contra. Els primers dient que no caurien en la provocació. Els segons dient que qui té una actitud irresponsable és el grup proposant i criticant les actuacions policials dels darrers dies. Els tercers han optat per citar Maquiavel per dir que “el text que presenta està ple de calúmnies i documents sense provarˮ.

Incidències amb geolocalització

Tots els grups excepte Ciutadans, que s’ha abstingut, han votat a favor d’una moció del PSC per comprometre’s a fer una aplicació per registrar incidències i que aquestes siguin geolocalitzades. La proposta recull fer la reserva pressupostària al 2020. El govern ha acceptat la proposta reconeixent que l’error amb l’aplicació Valldoreix a la butxaca, que va deixar de funcionar, fet que li ha criticat Ciutadans dient que s’han malbaratat els diners; acusació que el govern ha respost dient que ha funcionat “una pila d’anysˮ des que es va crear al 2014. ERC-MES ha defensat la proposta dient que és una forma d’afavorir el contacte i la informació.

Dades disgregades per a Valldoreix a l’Observatori Sociològic i el Baròmetre Inclusiu

Tots els grups excepte Ciutadans, que ha votat en contra, han donat suport a la moció d’ERC-MES per tal que l’Observatori Sociològic i el Baròmetre Inclusiu, estudis que desenvolupa l’Ajuntament, tinguin dades disgregades per a Valldoreix. Es demana fer públics els informes i que es redueixi l’edat d’anàlisi als 16 anys. El govern ha defensat que és una demanda del mandat anterior que no es va arribar a aplicar. El PSC defensa que és positiu tenir dades disgregades de la vila.

Contra la criminalització que sofreix l’independentisme, segons Junts

Els grups proposants han votat a favor de la moció de Junts per Sant Cugat Valldoreix, que finalment ha esdevingut conjunta amb ERC-MES i la CUP-PC, en què es demana denunciar la criminalització que sofreix l’independentisme, segons el grup proposant, i així mateix “rebutjar fermament les irregularitats jurídiques i les vulneracions dels drets humans que s’hagin pogut donar en la detenció de nou ciutadans catalans en l’operació impulsada per l’Audiència Nacional i la Guàrdia Civilˮ, en referència a les detencions dels membres del CDR a finals de setembre. La proposta demana defensar el lliure exercici dels drets civils i polítics i reivindicar la lluita democràtica i pacífica i, en conseqüència, “condemnar la violència física contra les personesˮ. El PSC s’ha abstingut argumentant que tot i que la majoria de mobilitzacions són pacífiques “per la nit s’encaputxenˮ alhora que ha demanat respecte a la investigació policial. Ciutadans ha votat en contra dient que hi ha apriorismes falsos i dient que la moció s’hauria d’haver retirat. ERC-MES ha cridat al diàleg dient que els nacionalistes espanyols no el volen, dient que els actes violents són minoritaris entre els manifestants i sistemàtica per part dels cossos de seguretat mentre la CUP-PC ha dit que les lleis actuals poden ser tan injustes com ho era la de vagos y maleantes en el marc del franquisme.

Per la inclusió de clàusules social als contractes energètics

Tots els grups excepte Citutadans, que s’ha posicionat en contra, han votat a favor de la proposta de la CUP-PC per no adherir-se al paquet elèctric de l’Associació de Catalana de Municipis (ACM) i implementar clàusules socials i ambientals en els contractes energètics de l’EMD. També es proposa sensibilitzar la ciutadania en aquest sentit. La moció topa amb la intervenció municipal que considera que aquestes clàusules es poden considerar una limitació de la competència i, en conseqüència, portar problemes jurídics a l’EMD. Els proposants reconeixen que cal un any de pròrroga amb el paquet elèctric de l’ACM per poder preparar el nou plec de clàusules i així salvar les dificultats plantejades per la intervenció. El govern ha acceptat les modificacions. ERC-MES ha defensat que és una mesura que permet aplicar les declaracions en favor del medi ambient. El PSC ha dit que l’ACM beneficia grans empreses i que la proposta cupaire permetria a empreses més petites accedir a abastir Valldoreix. Ciutadans ha votat en contra per no compartir el sentit de tots els punts de la moció.

Proposta rebutjada d’instal·lar vàters públics

El grup proposant, ERC-MES i Ciutadans han votat a favor de la moció de la CUP-PC per instal·lar vàters al parc del Casalet i establir un diàleg amb FGC per garantir-ne l’obertura i la neteja per a un ús públic no limitat a les hores d’obertura de l’estació. També es proposa fomentar l’adhesió dels comerços a la campanya No puc esperar!, per permetre l’ús dels lavabos a persones amb persones d’incontinència per motius de salut. El govern ha dit que no es poden ampliar els horaris de neteja per fer manteniment. ERC-MES ha defensat que és una proposta positiva i que cal ampliar a més zones. El PSC ha vist dificultats veient l’experiència dels lavabos que es van instal·lar al castell de Canals anys enrere. Finalment Ciutadans ha defensat la proposta dient que cal donar facilitats.

Condemna a la reclusió de dos militants del Jovent Republicà per part dels Mossos

Després d’haver-se aprovat la urgència de debatre la moció, Junts per Sant Cugat Valldoreix, ERC-MES i CUP-PC han votat a favor d’una moció d’ERC-MES per condemnar la retenció de dos militants del Jovent Republicà en el marc de la cursa DIR Mossos d’Esquadra per portar una pancarta amb el lema “Mossos, prou pallisses, defenseu-nosˮ. Segons explica la moció, els joves van ser retinguts durant 50 minuts, se’ls va escorcollar el cotxe i se’ls va requisar la pancarta. A banda d’això, es critica la “vulneració de drets humansˮ, s’insta a dirimir responsabilitats, a garantir l’exercici dels drets i mostrar solidaritat “envers els ferits i represaliats d’aquests diesˮ. El PSC ha optat per l’abstenció i Ciutadans pel vot contrari.

Petició d’una subvenció per fer un aparcament a l’estació

Tots els grups excepte Ciutadans, que s’ha abstingut, han votat a favor de la proposta del govern per sol·licitar una subvenció a la Generalitat en el marc del Pla d’Obres i Serveis de Catalunya 2020-24 per tal de fer l’aparcament ara provisional de Can Cadena.

L’EMD se suma al paquet energètic de l’ACM

Tot i la proposta en forma de moció de la CUP-PC, final l’EMD s’ha sumat al paquet energètic de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) que es fa amb Endesa, que s’haurà d’allargar un any abans de tenir el plec de clàusules amb criteris ambientals i socials. Hi han votat a favor tots els grups excepte Ciutadans, que s’ha abstingut.

Línies del pressupost del 2020

El govern ha donat compte de línies mestres del pressupost de l’any vinent que creixerà en uns 250.000 euros fins situar-se en 9,6 milions, un 2,79% més que al 2019.

Modificació pressupostària per millorar el manteniment dels carrers, entre d’altres

El govern i el PSC han votat a favor de la novena modificació pressupostària de l’any, que preveu entre les partides més importants un increment de 45.340 euros (338.575 en total) per al manteniment dels carrers, de 20.000 (86.985 en total) per a la mobilitat, de 8.000 (48.000 euros) per a l’adequació del vestíbul i els lavabos públics de la Casa de la Vila i de 6.000 per a la compra d’una desbrossadora, entre d’altres. Els 98.140 euros de més que suposen aquestes i altres noves despeses més petites es treuen del romanent de tresoreria que es pot destinar a despeses. La vocal d’Economia, Elena Degollada, defensa que fer aquesta modificació permet complir la regla de la despesa en apropar l’execució final al pressupost inicial.

Es retiren les al·legacions de l’EMD a la modificació del PGM que afecta la Masia Rosàs i zones verdes de Valldoreix

Tots els grups excepte Cituadans, que s’ha abstingut, han votat a favor de la proposta del govern de retirar les al·legacions presentades per l’EMD a la modificació del Pla General Metropolità (PGM) iniciada a finals del mandat passat pel govern de Sant Cugat i amb què es pretenia expropiar gratuïtament diverses zones verdes a canvi de donar ús hoteler a la Masia Rosàs, una opció que va provocar l’oposició de la propietat. Aquest debat urbanístic que es troba en negociació, segons confirma la propietat, que prefereix no donar detalls de moment, podia costar milions a l’Ajuntament si arribava als jutjats.

Notícies relacionades