La mort de Santiago Rusiñol enceta la programació continuada de Teatre Espiral

Fotos: Jordi Pascual

13 de juny de 1931. Als jardins d’Aranjuez, just al costat del Palau Reial que va ordenar construir Felip II, el pintor barceloní Santiago Rusiñol fa un quadre del paisatge. De sobte, però, nota que la seva vida arriba al final. Té 70 anys i ha demanat a la seva dona, Lluïsa, anar a aquell indret per posar sobre llenç els jardins “que mai l’han decebut”, conscient que serà allà on morirà.

85 anys després el Casal de Cultura de Valldoreix recorda aquell desenllaç. Sobre l’escenari hi ha un cavallet amb una rèplica del darrer quadre de Rusiñol feta per Maria Lluïsa Pou. Rafa Usero interpreta el cèlebre pintor mentre Laura Duran fa de Gavina, un personatge que li fa recordar alguns dels moments de la seva vida just abans que una altra dona, la mort, posi punt i final a la seva existència.

D’aquesta manera el grup Teatre Espiral ha posat inici a la programació continuada de teatre que anualment organitza a Valldoreix. L’obra porta la signatura de Montserrat Cornet, que 10 anys enrere va poder tenir-la enllestida després d’haver revisat la vida de Rusiñol per commemorar els 75 anys de la seva mort. Abans de començar l’acte, s’ha projectat un vídeo en què Cornet explica el treball artístic nascut de la seva estima cap al pintor.

L’obra és un passeig per alguns dels moments de la vida de Rusiñol amb tres llocs centrals, París, on va viatjar al 1889 i va viure amb altres artistes com Ramón Casas; Sitges, on va fundar el taller-museu del Cau Ferrat, i Mallorca, on va viatjar quan el modernisme que ell defensava, amb tocs impressionistes, va començar a decaure per la força del noucentisme.

Tot plegat queda condensat en una interpretació de menys d’una hora que també deixava entreveure altres aspectes de la seva vida com l’addicció a la morfina que va superar al 1899. De fet, un dels seus quadres més coneguts, també projectat durant la representació de Santiago Rusiñol, Aranjuez 1931, és La morfina, amb la figura central d’una dona morfinòmana a un llit coberta per una manta groga que representa la malaltia.

Trini Escrihuela, directora de l’agrupació, ha aprofitat la sala plena de gom a gom per anunciar la següent representació de la programació continuada. Serà el primer diumenge de març a les set de la tarda al mateix Casal. En aquest cas, la farsa russa Un promenatge d’Anton Txékhov ajuntarà l’actriu d’Espiral Anna Pou amb el reconegudíssim Jaume Pla.

Notícies relacionades