L’EMD renuncia a fer una memòria de mandat i avança la publicació de l’InfoValldoreix per complir la llei electoral

Foto: Jordi Pascual

La convocatòria d’eleccions estatals ha posat fre a la realització d’una memòria de mandat a l’EMD de Valldoreix. Aquest document havia de recollir la tasca realitzada durant els darrers quatre anys i per això havia estat àmpliament criticat per l’oposició per considerar que tenia finalitats electoralistes. En un Ple extraordinari celebrat dijous, el govern ha acabat aprovant la petició via al·legació de la CUP-PC i de l’expresident i presidenciable de Primàries, Francesc Cardoner, per tal de no aplicar la partida de 13.000 euros aprovada inicialment al Ple de gener.

Amb l’estimació parcial de les al·legacions a la modificació pressupostària, el govern renuncia a fer la memòria, que segons diuen no es podria publicar en període electoral en el qual ja ens trobem a causa de la convocatòria de les eleccions generals. El Ple també ha servit per crear una partida de 29.933 euros dins del conveni amb l’Ajuntament per poder adquirir el dron i les càmeres de vigilància compromeses que no tenien partida pròpia i que l’EMD no podia assumir directament ja que no té la competència de seguretat ciutadana.

Més enllà de la modificació, la renúncia a fer la memòria també ha portat debat sobre un altre suposat electoralisme, el que l’oposició veu en la publicació del darrer InfoValldoreix, la revista que edita l’EMD. La vocal de Ciutadans, Ana Cano, ha dit al Ple que el darrer número té voluntat electoralista ja que més de la meitat de les pàgines fan referència a la tasca de govern. El president, Josep Puig, però, li ha tret la paraula tot al·legant que l’aportació de la taronja no tenia cap relació amb la modificació pressupostària que es debatia.

Al final del Ple Cano ha explicat a elCugatenc la seva disconformitat amb el repartiment d’aquest exemplar ja que diu que s’ha fet apurant els terminis de la llei electoral i introduint un gran nombre d’informacions que no parlen dels veïns de la vila sinó de la feina feta pel govern. La revista es va repartir el 4 de març, just el dia anterior a l’inici del període electoral ja que, com reconeix el vocal de Comunicació, Bernat Gisbert, no s’hagués pogut repartir a partir del dia 5.

El grup de la CUP-PC, que encapçala l’oposició, es va avançar al Ple per denunciar la situació a través d’un comunicat: “L’anterior InfoValldoreix es va editar però no va arribar a gran part del veïnatge per suposats problemes amb la distribució i la nostra columna, molt crítica amb l'acció de govern, quedava sense poder ser llegida per la ciutadania”. Els cupaires, que adverteixen que no dubtaran en emprendre accions legals si es reparteix la publicació en període electoral, denuncien que continuen sense tenir columna d’opinió al darrer exemplar, que, a més, es va repartir “a corre cuita, i tampoc a tot l'àmbit de la vila”.

Un dels afectats d’aquest repartiment és, justament, el portaveu de l’altre dels grup municipal, ERC-MES, Noël Climent, que assegura que a casa seva no han rebut l’InfoValldoreix. El republicà es mostra crític amb la gestió de la comunicació feta pel govern de l’EMD però no entra a valorar el contingut ja que no ha tingut l’oportunitat de mirar-lo detalladament.

Cardoner, per la seva banda, qualifica la memòria de la legislatura com a propaganda electoral encoberta ja que “si hagués contingut informació interessant per al valldoreixenc, l’EMD l’hagués editat igualment, i l’hagués repartit després de les eleccions”. Pel que fa a l’InfoValldoreix, que a més presenta un nou format, diu que es tracta d’una nova mostra de propaganda. Diu que la llei electoral no prohibeix la distribució d’informació i, per tant, “el govern de l’EMD és conscient que l’Info conté propaganda partidista sinó no n’hauria accelerat la publicació”.

Gisbert, per la seva banda, defensa que la decisió s’ajusta a la llei electoral i, tot i que respecta les crítiques, assegura que no comparteix que l’InfoValldoreix sigui un espai de propaganda: “Informem de coses que fa l’EMD i és evident que moltes les fem des del govern perquè som els que tenim la responsabilitat de fer-les”. Explica, així mateix, que s’ha avançat la distribució de la revista tenint en compte el calendari electoral ja que si no s’haguessin convocat les eleccions generals haguessin pogut publicar-la fins el 30 de març.

La propaganda i informació de caire polític en període electoral està regulada per la llei orgànica del règim electoral (LOREG) d’àmbit estatal –Catalunya no té llei electoral pròpia–. Aquesta determina que des de la convocatòria d’eleccions fins a l’inici legal de la campanya “queda prohibida la realització de publicitat o propaganda electoral mitjançant cartells, suports comercials o insercions en premsa, ràdio o altres mitjans digitals”.

Pel que fa a l’acció de l’administració pública, la LOREG estipula que “des de la convocatòria de les eleccions i fins la celebració de les mateixes queda prohibit qualsevol acte organitzat o finançat, directa o indirectament, pels poders públics que contingui elusions a les realitzacions o als assoliments obtinguts, o que utilitzi imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades en les seves pròpies campanyes per alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions”. És el mateix article que prohibeix fer inauguracions d’obres, serveis i projectes durant la campanya tot i que no especifica què passa amb les publicacions recurrents com l’InfoValldoreix.

Notícies relacionades