Jaume Torner posarà la veu de l’experiència al pregó de la Festa Major de Valldoreix

Jaume Torner. Foto: Jordi Pascual

“Recordo les Merino, que eren dues noies que hi anaven, que hi havia una coneixença  íntima perquè s‘havien format, a la primera ensenyança, en el col·legi del meu  pare i en arribar l‘hora de fer el Batxillerat van anar al Balmes. I ens fèiem molt perquè fins i tot l‘estiu anàvem a estiuejar a Valldoreix”.

Qui parla és Jaume Torner en una entrevista que li van fer al Col·legi de Metges de Barcelona al 2001. Barceloní i fill de mestre amb qui va poder gaudir de gran part de l’etapa educativa, Torner és un valldoreixenc d’adopció que porta la vila al cor des d’aquells estius d’estudiant. Nascut al 21, va viure la Guerra Civil i va tenir la sort que el seu pare, tot i ser de la Lliga Catalana, no va sofrir cap mena de repressió.

Al 1940 va decidir estudiar medicina, destriant entre les seves passions principals (la música, és compositor d’alguns sonets, i la medicina). Cinc anys després va acabar la carrera i va estar diversos anys fent substitucions i buscant-se un espai a la medicina professional. Al 1955 va marxar a Filadèlfia en l’inici d’una estada de prop de 40 anys als Estats Units. “Sempre he portat Valldoreix al cor”, va assegurar Torner en la seva presentació com a pregoner de la Festa Major.

El metge té vinculació amb Valldoreix des del 1929, quan només feia uns 10 anys que començava a construir-se la vila a mode de ciutat-jardí. Va conèixer el creixement de la línia dels ferrocarrils que van permetre el creixement de la vila. Des dels inicis, al 1917 quan només passava el tren sense parar, passant pel baixador (1931) i la construcció de l’estació (1935). Tot això ho explica com si ell mateix hagués participat en la construcció de la xarxa ferroviària i de les hidroelèctriques que van permetre l’electrificació dels combois. Una veu de l’experiència, 95 anys, que esdevé el pregoner de més edat de la història de la Festa Major, just l’any següent de tenir la pregonera més jove.

 El seu pregó es podrà veure el 26 de setembre a les 9 de la nit a la plaça del Casal Cultural. Tot i això, la Festa Major ja farà dies que haurà començat. De fet, ja està en marxa ja que, malgrat que els dies grossos seran del 15 al 18 de setembre, hi ha activitats des del 2 fins al 25. Segons el govern de l’EMD, els actes, impulsats per més de 30 entitats, impliquen una despesa similar a l’any anterior, al voltant dels 80.000€. “Busquem aglutinar el màxim de gent i entitats per fer poble”, va dir Quim Castelló, vocal de Cultura, Medi Ambient i Sostenibilitat en la presentació del programa.

El programa, a banda d’en format paper – gran i de butxaca –, també es podrà consultar a l’aplicació mòbil Valldoreix a la butxaca. Hi ha nit jove, jornada castellera, activitats esportives, trobada d’entitats veïnals, torneig de FIFA, teatre i sopars, entre d’altres. La darrera activitat recollida al programa és la inauguració de la I Biennal d’Escultura que començarà el 25 de setembre i que continuarà fins al 25 de novembre. Enguany, a més, segons explica Bernat Gisbert, vocal de Comunicació, Joventut, Esports i Gestió de Residus, no es farà la cursa fins al novembre i fora de la Festa Major, un acte que s’ha substituït per una caminada popular que es farà el 18 a les 10 del matí arrencant des del parc infantil del carrer del Brollador.

Notícies relacionades