La I Biennal d’Escultura omple Valldoreix d’art

Columna de llum d'Ares i Arquera de Mer Jiménez. Fotos: Jordi Pascual

Des del 25 de setembre i fins al 25 de novembre, dos mesos en què el Parc de Sant Cebrià, el Club Esportiu Valldoreix i els Jardins 11 de setembre (els de la Casa de la Vila) s’ompliran de 23 escultures. És la part visible –de fet, ja estan col·locades totes les escultures menys una– de 10 mesos de treball d’Amicart Valldoreix, una associació sense ànim de lucre que ha impulsat el projecte Valldoreix dels Somnis.

La iniciativa pretén, segons els organitzadors, “omplir d’art escultòric alguns dels paratges d’aquesta població del Vallès, envoltada de boscos i jardins, convertint-la durant algun temps en un espai on també la contemplació i la reflexió artística tinguin acollida”. La I Biennal d’Escultura Valldoreix dels Somnis s’inaugurarà el 25 de setembre a les 11 del matí al Parc de Sant Cebrià i, en aquell moment, es donaran a conèixer els tres artistes guardonats amb 5.000, 3.000 i 2.000 euros. Les obres guanyadores, i les d’aquells artistes que ho desitgin, passaran a ser patrimoni de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD).

Marcenia Baqués, representant i principal impulsora de la Biennal, explica que aquest és el primer pas d’un “projecte important per a Valldoreix”. Per desenvolupar-lo, han tirat dels seus propis recursos i d’una subvenció de l’EMD. És per això que, per poder consolidar i fer créixer la mostra, demanen ajut a entitats, empreses i col·lectius.

La comissària, Imma Pueyo, valora molt positivament l’acollida per part dels artistes. Van rebre, segons diu, un total de 24 projectes i només se n’ha eliminat un perquè no complia les bases. Totes les obres són “reflex de l’època contemporània avantguardista”. Des del novembre, han treballat per crear l’associació, fer la convocatòria, rebre les propostes, acceptar-les i ubicar-les. A banda de la inauguració, el 25 de novembre es farà l’entrega oficial de premis.

Del total de 23 obres exposades, 18 són de Catalunya; la resta són d’Euskadi, País Valencià, Madrid, Tenerife i Mèxic, respectivament. D’entre les catalanes hi ha 6 santcugatenques, de les quals una és valldoreixenca i una florestana. És per això que posen èmfasi en la importància internacional i local del projecte. El jurat ha valorat paràmetres com la volumetria o el moviment.

Josep Puig, president de l’EMD, i Quim Castelló, vocal de Cultura –entre d’altres carteres–, com a representants polítics, van valorar molt positivament el projecte en la presentació pública perquè consideren que mostra estima per Valldoreix, reforça el sentiment de poble i que ha de permetre “engrandir el futur cultural” de la vila.

Notícies relacionades