Valldoreix atura l’activitat política fins que es posin en llibertat els detinguts en l’operació contra el referèndum

Foto: Cedida per Ferran Margineda i Jordi Pascual

La CUP-PC ha arribat a la Junta de Portaveus de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix d’aquesta setmana amb la proposta d’aturar l’activitat política de la institució fins que no es posin en llibertat els 15 detinguts en l’operació policial contra el referèndum de dimecres a Barcelona. Tot i que els cupaires ja havien previst aturar la seva activitat política, ho han fet extensible a la resta de forces polítiques valldoreixenques que, finalment, s’han sumat a l’aposta a excepció de Ciutadans.

Aquesta mesura, segons explica Ferran Margineda, vocal de la CUP-PC, l’havia pres el seu partit a nivell de l’Àrea Metropolitana i es vol fer extensible al major nombre de municipis possible com a mesura de pressió i en defensa de les institucions catalanes. De fet, avança que aquesta mateixa proposta es farà a nivell de Sant Cugat perquè l’Ajuntament també aturi la seva activitat política fins que es posin en llibertat els detinguts.

Josep Puig, president de l’EMD de Valldoreix, explica que dilluns o dimarts vinents es tornaran a trobar per valorar si es torna a reprendre l’activitat política o s’allarga més l’aturada, el que provocaria que no se celebrés el Ple de la Junta de Veïns previst per al dijous 28 de setembre. A més, explica que l’aturada significa que deixen de funcionar aquells òrgans de debat polític, és a dir, el Ple, les Juntes de Portaveus i les Comissions informatives però l’activitat tècnica, com l’obertura de pliques dels concursos públics, o tràmits diversos seguirà.

Noël Climent, portaveu d’ERC-MES, explica que la CUP-PC havia presentat la proposta sense previ avís i per això s’han parat a estudiar-la. Si bé, no han trigat a compartir la visió dels cupaires i sumar-se. Tot i així, reconeix que aquesta és una mesura que han de prendre molts altres municipis amb més pes poblacional i polític ja que Valldoreix per si sol no té la suficient força perquè es posin en llibertat els detinguts. Segons Margineda, si la situació s’allargués, en cas d’haver algun tema urgent, es podria convocar un Ple extraordinari que permetés donar sortida.

Susanna Casta, portaveu de Ciutadans, ha estat l’única de les vocals valldoreixenques que no s’ha sumat a la proposta dels cupaires. De fet, segons explica, quan s’ha plantejat la possibilitat no s’ho esperava i no ho havia pogut meditar amb altres companys de l’agrupació local. Tot i així, ha vist clar que l’argumentació plantejada pels independentistes no seria acceptada per la formació. “Demanen l’alliberament del que ells anomenen presos polítics”, argumenta per remetre’s al que ha dit Ciutadans a nivell nacional, que l’operació policial ve marcada per l’incompliment de la suspensió de la llei del referèndum per part del Tribunal Constitucional. De fet, quan li han comunicat la possibilitat de l’aturada, s’ha aixecat de la reunió i ha marxat.

En un primer manifest, que ha servit de base perquè PDECAT-Demòcrates-Actuem i ERC-MES se sumessin a l’aturada, els cupaires han reivindicat el dret d’autodeterminació de Catalunya, han criticat la judicialització de la política i el seu ús com a mecanisme per “coartar i atemorir el que hauria de ser un procés de participació i deliberació sobre l’encaix o no d’una de les nacions que conviuen a l’Estat espanyol”.

Avança la campanya del referèndum

Mentre l’EMD ha discutit l’aturada, l’Assemblea de Nacional de Joves Independentistes (ANJI) ha celebrat un dels actes de campanya de cara al referèndum en què han participat la diputada al Parlament per Demòcrates (Junts pel Sí), Titon Laïlla; la diputada al Parlament per ERC (Junts pel Sí), Teresa Vallverdú; el diputat al Congrés pel PDECAT, Sergi Miquel, i el regidor de la CUP-PC, Ignasi Bea. Tots quatre han reflexionat sobre els beneficis que creuen que la independència portaria al jovent, en un acte en què alguns assistents han alertat que un membre de Ciutadans ha acudit per fotografiar-los.

 

Els ponents han coincidit a denunciar l’actitud de l’Estat en l’escorcoll policial de dimecres i han posat en valor que gran part de la resposta ciutadana estava protagonitzada pel jovent independentista. Han obert un debat sobre la permanència a la Unió Europea, la necessitat o no de tenir exèrcit i quines polítiques es podrien aplicar en cas que Catalunya fos una república independent, entre d’altres. Tots quatre, amb clares discrepàncies en molts aspectes, entenen que aquests debats són necessaris però que ha de ser la ciutadania qui acabi determinant el model de país al marc del procés participatiu i d’un model d’estat molt més participatiu que l’estipulat a la Constitució espanyola.

La protesta independentista després de l’operació policial en contra del referèndum també ha seguit a Barcelona, on les delegacions santcugatenques d’Òmnium i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) han passat la nit, just al davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, com a acte reivindicatiu per demanar que es posin en llibertat els detinguts. “Reclamem la llibertat dels detinguts; mantinguem la calma i no caiguem ara en provocacions”, han explicat en el comunicat de la primera convocatòria de la concentració al tribunal.

Notícies relacionades