L’EMD anul·la el projecte de reurbanització del carrer Molí perquè incompleix el planejament urbanístic

Fotos: Jordi Pascual

S’ha acabat l’espera dels veïns del barri de la Barceloneta i Sant Jaume. El projecte de reurbanització del carrer Molí, una proposta que havia dividit el veïnat i havia obert un gran debat des que el govern de l’EMD de Valldoreix la va proposar a la sessió plenària del març d’aquest mateix any, és incorrecte. El projecte va ser aprovat definitivament amb l’únic vot favorable del govern de PDECAT-Demòcrates-Actuem al Ple de juliol tot i que amb el compromís expressat pel president, Josep Puig, de no actuar fins que s’esclarís tècnicament quin veí es veurà afectat per l’expropiació prevista en el projecte redactat pel tècnic de l’EMD.

L’esclariment ha vingut en forma de recurs de reposició de dos veïns, Albert Fuster i Esther Jornada, que veien com la seva finca, a la cruïlla entre els carrers Antoni Caballé i Molí, es veuria afectada amb una expropiació que suposaria perdre part del pati i refer un xamfrà. Ambdós veïns, que havien recollit unes 80 signatures en contra del projecte i havien presentat al·legacions amb el suport de 92 conciutadans, entre ells els vocals de la CUP-PC a l’EMD, tampoc veien suficientment motivat el projecte que, criticaven, afectava als llocs d’aparcament en alterar la mobilitat de la zona.

Assessorats pel seu advocat, els dos veïns asseguraven que l’afectació no els corresponia a ells sinó a la casa del davant i que, per tant, el projecte redactat directament pels serveis tècnics de l’EMD era incorrecte. La resolució del recurs de reposició, basat en un nou estudi i un informe emès per l’advocat Xavier Figueras, conclou que els veïns tenien raó en aquest sentit i, per això, anul·la tot el projecte sense entrar a valorar si està suficientment motivat. Ara el govern de Valldoreix haurà d’iniciar de nou el tràmit si es decideix a impulsar de nou un projecte que permeti ajustar la mobilitat de la zona, el que, segons el president Josep Puig, és necessari ja que ve motivat per la petició de 40 veïns de la Barceloneta.

Això, que frívolament es pot resumir en uns pocs paràgrafs, ha suposat mesos de discussió. El projecte neix, com el propi document reconeix, per la petició d’aquests 40 veïns de la Barceloneta que van demanar un canvi de la mobilitat a la zona. Jordi Cuesta, un dels veïns impulsors, explica que la seva motivació ve marcada pel canvi de de direccions que fa uns anys es va produir al carrer Barceloneta, que inicialment era de doble sentit i ara només permet baixar. Va ser un canvi inclòs a la proposta de noves direccions feta per l’Ajuntament l’any 2009 i que Cuesta lamenta per haver arribat, diu, només un any després de la urbanització del sector.

Aquest canvi obliga els veïns de la Barceloneta a accedir a les seves cases des del carrer Vilà o el carrer Enric Lafranco, una volta que Cuesta considera excessiva. “La Policia ens diu que el carrer Barceloneta no és prou ample però per què el van fer de doble direcció inicialment?”, es pregunta. Per això demana la possibilitat de recobrar el doble sentit, encara que sigui amb un semàfor o una senyal de preferència a cada extrem del carrer. Malgrat la seva petició, que va fomentar el projecte, la proposta aprovada i ara anul·lada només preveia la doble direcció al darrer tram del carrer Molí, el que només permet reduir el recorregut d’arribada a casa als veïns del carrer Ginebró; tal com es pot veure al següent mapa (en negre les direccions existent, en vermell les que es recollien al projecte).

El projecte va ser aprovat inicialment al març per unanimitat ja que, tal com han criticat CUP-PC, ERC-MES i Ciutadans, no havien estat informats de l’oposició de part dels 80 veïns que havien signat en contra del canvi. Després de l’aprovació inicial els veïns afectats per l’expropiació recollida al projecte van treballar les al·legacions tant pel que fa a l’expropiació com pel que consideren un canvi de sentit del carrer innecessari que, a més, lamenten, afectaria a quatre llocs d’aparcament.

Les 92 al·legacions van ser rebutjades basant-se en l’informe tècnic fet per l’EMD, el que ara s’ha demostrat incorrecte per no respectar el Pla General Metropolità (PGM). Fuster i Jornada prèviament van mantenir reunions amb Puig que van acabar en desacord, el recurs de reposició i la possibilitat d’arribar a judici. Els veïns diuen que el president de l’EMD els va atendre de males maneres i sense voler negociar mentre Puig dóna la mateixa versió a la inversa. Al final, cap de les dues bandes va canviar de parer.

El desacord es va fer palès a l’audiència pública del juliol, quan van acudir tant els veïns que van recollir signatures per promoure el projecte com els opositors. El govern va demanar que la qüestió no es convertís en una batalla de signatures. En aquell moment Puig va llegir l’informe amb què es justificava la no acceptació de les al·legacions que, sobretot, feia èmfasi en els documents utilitzats per l’advocat dels veïns afectats, uns plànols de l’Àrea Metropolitana sense valor normatiu. Tot i així, aquests tenien una transcripció adequada a una escala major que la recollida al planejament aprovat. Tot just enguany l’EMD ha encarregat una ampliació de l’escala del PGM a la vila que ha de permetre veure amb més detalls afectacions com la tractada al projecte del carrer Molí.

En aquell context, els partits de l’oposició van plantejar al govern que no tenia sentit aprovar el projecte si no s’estava segur de la seva correcció. Si bé, l’equip de Puig, basant-se en els informes tècnics de la casa, va decidir tirar endavant i esperar a estudiar de nou el projecte abans d’aplicar-lo. Finalment, el recurs de reposició, entrat el 4 de setembre i amb resolució aprovada a la Junta de Portaveus del 21 de setembre –la prèvia al Ple de setembre anul·lat en protesta per l’operació policial en contra del referèndum–, ha estat el detonant de l’anul·lació.

Un projecte pagat amb els diners de lliure disposició de La Floresta a Valldoreix

En la darrera reunió del Consell de Barri de La Floresta es va aprovar demanar a l’Ajuntament el retorn de 13.800 euros als diners de lliure disposició ja que l’any 2014-15 es va aprovar un projecte per aquest valor que afectava a la plaça dels Avets, al propi carrer Molí. El barri de la Serreta, que inclou els de Sant Jaume i la Barceloneta, comprèn part del terme de Valldoreix i part del de La Floresta i, en aquest cas, el Consell de Barri havia sufragat una obra a l’altra banda.

L’alarma va saltar mesos enrere justament quan l’EMD va començar a impulsar la reurbanització del carrer Molí. Als veïns els va sobtar una afectació promoguda des de l’administració valldoreixenca a un carrer on just uns anys abans havien destinat part dels seus diners de lliure disposició. Finalment, han pogut esbrinar que, efectivament, s’havien destinat a Valldoreix diners reservats per a La Floresta i per això en demanen el retorn.

Notícies relacionades