El veïnat s’organitza per minimitzar els sorolls de l’AP7

Fotos: Jordi Pascual i cedida pels veïns

Els barris que es troben a prop de l’AP7 viuen sota un soroll constant provinent del trànsit rodat a l’autopista, una molèstia continuada que pot tenir conseqüències per a la salut del veïnat. Després d’anys de desorganització, a Valldoreix s’ha recuperat la lluita per minimitzar aquest impacte amb la creació de STOP Soroll AP7, una plataforma que agrupa residents dels barris de la vila més propers a la infraestructura, especialment el barri del Regadiu, per demanar la instal·lació de pantalles acústiques.

Es tracta d’una lluita que se suma a la reivindicació de l’Associació de Veïns i Propietaris de Mas Gener, a Mira-sol, que fa anys que demanen la instal·lació de pantalles acústiques ja que les cases del carrer Guadalajara fiten directament amb l’AP7. Tot i haver un projecte del Ministeri de Foment, no hi ha cap partida pressupostària i, per tant, no se sap quan s’executarà. Aquest és un dels motius pels quals va dimitir la junta de l’entitat veïnal.

L’objectiu de STOP Soroll AP7 és que es pugui ampliar el projecte perquè no només s’instal·lin pantalles a Mas Gener i s’aprofiti l’actuació per posar-ne a l’altre extrem del barri, a l’entorn de la rotonda que dona accés als camins de can Monmany i de la Salut, porta d’entrada del soroll a la vila de Valldoreix. Es tracta d’una proposta que ja es contemplava en un estudi fet per l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) al 2010, tot reconeixent-la com una actuació de prioritat alta i dificultat baixa.

Però la competència és de Foment i un informe de l’EMD és només un petit pas per demanar que el Ministeri actuï. L’estudi també preveia altres mesures com limitar la velocitat al tram, instal·lar un paviment sonoreductor, fer una planificació urbanística que tingui en compte el soroll i establir un programa d’ajuts perquè el veïnat pugui instal·lar aïllaments acústics a les cases. L’informe recollia que a diversos indrets de Valldoreix en què es van fer les sonometries se superava el límit acústic de les zones amb sòl d’ús residencial, especialment a les nits.

“Des de llavors s’ha incrementat el trànsit i també temem que la problemàtica creixi quan acabin les mesures de limitació de la mobilitat i entri en funcionament l’enllaç amb l’AP2”, explica Laura López, membre del col·lectiu que recorda que ja al 2007 hi va haver una primera organització veïnal que no va reeixir amb els objectius proposats, “la solució tècnica depèn de les administracions, el que sabem és que som molts veïns afectats perquè a l’altra banda de l’autopista, a Rubí, també hi ha barris afectats”.

Per començar a enfocar aquesta reivindicació, l’EMD de Valldoreix i la Diputació han pagat sis sonometries (quatre i dues, respectivament) que es van realitzar ara fa dues setmanes. L’Ajuntament s’ha sumat amb dues sonometries més, en aquest cas d’un mes de durada. Aquests mesuraments han de permetre veure quin és el nivell actual de la incidència del soroll de l’AP7 sobre la vila per així preveure solucions davant la problemàtica.

La vocal de Medi Ambient, Susana Herrada, explica que quan es tinguin els resultats, es farà una reunió amb el veïnat i també amb l’Ajuntament per tal d’informar-ne. La representant valldoreixenca explica que la trobada amb el consistori santcugatenc és indispensable ja que és aquesta institució la que s’ha de relacionar amb el Ministeri de Foment. Les sonometries, diu, acabaran el 16 de desembre i per això espera poder fer la reunió abans d’acabar l’any.

Tot reconeixent, en base a l’experiència de Mas Gener, que és molt difícil aconseguir una actuació de la Ministeri, també rebutja accions provisionals: “Si es pot solucionar o minimitzar l’impacte amb el plantament d’arbrat o moviments de terres, cap problema; però això només ho podem fer a terrenys que són propietat de l’EMD i sense fer actuacions que generin nous problemes. Si acumulem terra al costat de la rotonda d’accés al camí de la Salut, per exemple, generem un problema de seguretat vial”.

Per a STOP Soroll AP7, però, l’apantallament és l’única solució realment efectiva. “L’apantallament amb material fonoreductor és eficient mentre que l’arbrat o els talussos [propostes que es porten parlant des dels governs de Lluís Recoder] poden ser unes mesures pal·liatives amb més efecte sobre la sensació que sobre la reducció real del soroll”, argumenta Sergi Colomer, membre del col·lectiu, que explica que s’han reunit amb Herrada com a representant de l’EMD i amb els tinents d’alcaldia Pere Soler i Francesc Duch.

“Les sonometries s’han fet al novembre perquè hi hem insistit molt”, argumenta Gabriel Moner, un altre dels prop de 30 veïns implicats a la plataforma, “però no hem d’oblidar que hem trigat més de 10 anys a aconseguir-ho i ara estem més organitzats que llavors”. Per evitar que tot quedi en paper mullat, el col·lectiu ha elaborat un lloc web on penjar els documents i compromisos escrits.

Notícies relacionades