A mercè del govern

Fotos: Jordi Pascual

És una crítica habitual dels partits de l’oposició a Valldoreix. CiU-Actuem –en realitat PDECAT, Demòcrates i un vocal desvinculat de partits– pot fer-s’ho tota sola. Per això la resta de vocals els demanen diàleg i consens. És l’única oportunitat que tenen de deixar la seva empremta en les polítiques que afecten a la vila. Però una vegada més el govern ha demostrat la seva majoria absoluta i només s’han aprovat les mocions en què ells també eren proposats. I, de nou, l’oposició, que podria portar-ho gravat en una cinta i deixar que pegui voltes, ha dit alguna cosa com: “Si hi ha algun aspecte que preferiu canviar de la nostra proposta, es pot negociar abans d’arribar a Ple”.

La sorpresa més gran per a la CUP-PC, ERC-MES i Ciutadans ha estat quan el govern ha tombat una proposta dels cupaires per augmentar el nombre de cartelleres per a entitats a Valldoreix ja que creien, a partir del que havien parlat a la Junta de Portaveus, que s’aprovaria per unanimitat. L’argumentació del govern, a banda del cost, ha estat que les existents no tenen ús i, sobretot, que abans s’havia aprovat una moció que apostava pels tràmits digitals a una finestreta única ubicada a la Casa de la Vila, com si l’aposta digital fos incompatible amb la física.

Encara que la resta de vocals han intentat fer entendre als bidemòcrates que hi ha una cosa anomenada escletxa digital i que una millor distribució i millor estat de les cartelleres pot ser un revulsiu de l’ús, no han comprat el discurs. El president Josep Puig ha explicat un cas de bustiatge a una zona concreta que no va tenir el resultat esperat com a intent de desestimar l’aposta física a un lloc fix i ha acabat concloent que “les cartelleres generen més inconvenients que avantatges” en referència a possibles actes vandàlics.

I aquest és l’exemple més il·lustratiu perquè és el que ha agafat per sorpresa a l’oposició amb un argument principal que no han acabat d’entendre, però hi ha hagut tres altres casos. Ciutadans s’ha quedat amb les ganes de poder elaborar un pla d’actuació a les voreres de la vila perquè, segons Puig, és una cosa que ja es fa. El president ha acceptat que és complicat el manteniment de 100 quilòmetres de carrers però que no podia donar suport a una proposta que “s’està fent des de sempre” –encara que si ja es fa, l’aprovació només seria seguir igual–. Al final, tot i els esforços de la taronja Susanna Casta, el vot en contra del govern i l’abstenció d’ERC-MES, que preferia una visió global amb altres dèficits en els quals invertir, han tancat la discussió.

L’altre exemple d’una oposició a mercè del govern ha estat el rebuig a destinar 18.000 euros anuals al lloguer d’un habitatge per cedir a refugiats, tal com proposava l’Assemblea de Voluntaris per als Refugiats en una moció presentada per la CUP-PC. Per al govern amb 18.000 euros es podrien fer moltes altres coses, com ara un pla d’ocupació per ajudar molts més refugiats –quan arribin i trobin refugi perquè ara no hi ha cap a Sant Cugat ni a Valldoreix–. A més, segons la vocal Susanna Herrada, la proposta implicava anar en contra dels acords presos per la Generalitat en matèria de gestió de la crisi dels refugiats, el que per als cupaires els converteix en còmplices del bloqueig.

També de la mà dels cupaires, el govern ha blocat la possibilitat de modificar el Reglament de Participació Ciutadana amb la voluntat de ressuscitar el Consell de la Vila, un òrgan de participació actualment paralitzat justament perquè des de principi de mandat es treballa en la modificació del reglament. A més, la CUP-PC proposava que fos aquest consell l’encarregat de triar el destí dels 100.000 euros de pressupost participatiu que es preveuen per a enguany. Com el dia de la marmota, oposició i veïns en el torn obert al públic han discutit amb el govern per la poca rapidesa del tràmit i, sobretot, per haver aturat les reunions de l’òrgan en lloc de mantenir-les fins tenir el nou text.

Tot i així, la incapacitat d’acord és latent. A excepció d’una modificació pressupostària en què l’oposició s’ha abstingut en bloc, la resta de punts s’han aprovat per unanimitat; des de la moció institucional per tenir una finestreta única fins a la d’urgència per ampliar als animals domèstics la prohibició dels circs amb animals a la vila passant per altres com ara l’aprovació inicial del projecte de reurbanització del carrer Molí. De moment, però, l’oposició segueix a mercè del govern i l’acusació mútua per la poca implicació en la recerca d’acords segueix igual, fins la propera.

Notícies relacionades