Classe d’informàtica al Ple de Valldoreix

Fotos: Jordi Pascual

Tant moviment polític durant les darreres setmanes fa semblar impossible una sessió plenària tranquil·la però, en canvi, així ha estat la corresponent al mes de novembre a l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix. Potser és justament el debat polític nacional el que ha aconseguit una sessió sense batalles dialèctiques. El Ple ordinari anterior es va aplaçar al mes passat i al mig se’n va fer un altre d’extraordinari per rebutjar l’aplicació de l’article 155 i, ja de passada, formalitzar la renuncia de Susanna Casta com a vocal de Ciutadans. L’anòmal constrenyiment de plens segurament és al darrere de les només tres mocions que han arribat aquest mes a debatre’s –n’hi havia quatre però una s’ha retirat a l’espera de treballar-la una mica més–. A més, debat més bé poc perquè totes han esdevingut institucionals. En una Junta de Veïns mancada d’Ana Cano, la nova vocal de Ciutadans, la incorporació de la qual segurament no es podrà fer fins al gener ja que es depèn de la Junta Electoral, el moment més reflexiu ha estat el de la moció sobre el programari lliure, que per un moment ha convertit el debat en una classe d’informàtica.

El tema ha anat preparant-se ja a l’Audiència pública quan el veí i expresident de l’EMD Francesc Cardoner ha insistit una vegada més en el portal de transparència i, veient l’ordre del dia, ha demanat que l’impuls del programari lliure vagi acompanyat d’informació a la ciutadania, el que finalment s’ha introduït in voce en forma de sessió formativa. Entre la vocal d’Economia, Elena Degollada, i el de comunicació, Bernat Gisbert, li han explicat que el portal de transparència té millores i que el desenvolupament de l’administració electrònica serà un punt més per facilitar l’accés d’informació a la ciutadania, amb un portal inicial a principis de l’any vinent en forma d’eina adaptada a plataformes lliures, és a dir, que podrà ajustar-se en funció del que desenvolupen altres administracions.

Ferran Margineda, de la CUP-PC, com a representant del grup proposant, ha fet tot un al·legat en defensa del programari lliure, des d’una perspectiva política, d’activista i en pro d’evitar el control d’aliens: fer front al duopoli, els avantatges del codi obert, el desenvolupament de la indústria local... I, ja posats, Noël Climent, el vocal d’ERC-MES i ben coneixedor del software lliure, ha anat un pas més enllà dient que el codi obert permet que l’administració pugui adaptar els programes i plataformes en base a les seves necessitats, sense haver d’acudir sempre a una empresa privada que abans primarà els seus beneficis econòmics que els interessos ciutadans. L’aposta pel programari lliure ha de començar, diu, a les escoles perquè si els nens s’acostumen a interfícies com Linux després no tindran la necessitat d’acudir a grans sistemes operatius privats per costum sinó que es podran valdre amb el mateix Linux o d’altres variants com Ubuntu.

Sense ningú a qui convèncer, perquè ja estaven tots convençuts, l’EMD intentarà donar més presència al programari lliure, com també implementarà, en base a una altra de les mocions institucionals, mesures per fer front a l’estigma de les persones que sofreixen VIH amb accions simbòliques com la col·locació d’un llaç solidari a la façana de la Casa de la Vila l’1 de desembre i d’altres més concretes com plans de conscienciació i foment de l’ús del preservatiu. Alhora l’entitat se solidaritza amb les víctimes de violència de gènere i es compromet a fer campanyes per evitar-la. Al tinter s’ha quedat la millora de l’accés a la informació per part dels càrrecs electes, similar a la presentada aquesta mateixa setmana a Sant Cugat, que, tot i el suport unànime, es presentarà més endavant quan s’esclareixin uns quants aspectes tècnics de la implementació.

I això és tot perquè la resta de punts han estat purs tràmits amb cap tema transcendental a falta de tenir la transcripció del Pla General Metropolità (PGM) que ha d’esclarir definitivament el projecte de reurbanització del carrer Molí i de debatre la proposta pressupostària del govern de cara a l’any vinent, una sessió plenària que se celebrarà el dimarts 12 de desembre. Mentrestant no hi ha més a dir i aquesta contracrònica ha quedat tant curta com curta ha estat la sessió plenària del novembre, ja sigui per la falta d’una vocal, pel moment polític o perquè els astres s’han alineat.

Notícies relacionades