Classe d'història per al retret polític parcial

Foto: Jordi Pascual

És habitual que quan a un polític se li pregunta per un tema que li resulta incòmode, perquè ho ha fet malament o perquè genera polèmica, aquest respongui amb el·lipsis, d'aquelles que dius: ¿Qué tendrá que ver el tocino con la velocidad? De velocidades i tocinos n'ha hagut uns quants en la sessió plenària de setembre a l'EMD de Valldoreix. Tants “en comparació amb” i “això ve de” que el debat ha tingut un marcat caràcter de classe d'història. Si fos una assignatura: Classe d'història per al retret polític parcial.

Amb la teoria apresa, la pràctica ha arribat a la segona moció del Ple. L'oposició en bloc (CUP-PC, ERC-MES i Ciutadans) demanava la realització d'un Pla Director de Sanejament, per veure mancances i proposar accions. La referència de Xavier Humet, de la CUP-PC, al Pla d'Enllumenat, del qual ara es prepara una nova versió, ha portat els primers retrets de Josep Puig, president de l'EMD, dient que l'auditoria del 2010 tenia errors segons un informe intern. Un ha apostat per actualitzar i l'altre, com es fa, per refer.

Però deixant el tocino per tornar a la velocidad, l'oposició també s'ha indignat en saber que Sorea també s'encarrega de fer un Pla Director de Sanejament i una auditoria pròpia. “No anirà en contra dels seus propis interessos”, diuen uns; “són qui millor coneixen la xarxa de clavegueram”, diuen els altres. “Què pensen que el tècnic prendrà el Pla Director proposat per Sorea sense revisar?”, ha dit Puig quan Susanna Casta, de Ciutadans, l'ha rebatut: “El nostre tècnic farà el que vostè li digui!”

Tant cridaner ha estat el debat que fins i tot ha arribat al final del Ple, en el torn obert de preguntes i amb un públic carregats d'antics vocals. El debat s'ha allargat amb Puig amagant-se al darrere de l'informe del tècnic pel que fa a l'enllumenat i dient que la majoria de contractes es van haver de refer el passat mandat perquè havien caducat tots, posant el dit en l'anterior govern. Després de tant debat, majoria absoluta; 4 a 5 i fora.

Però el mar de retrets polítics parcials ha arribat amb els precs i preguntes del final de la sessió. Casta ha preguntat pel contenciós en contra de la modificació del contracte d'Eventing Sports Cinc al Complex Esportiu, que també ha sortit a l'Audiència Pública. La resposta del govern és que presenten recurs a la sentència perquè creuen que el contracte “era beneficiós”. Però quan la cosa ha arribat al final, ha aparegut l'herència rebuda: “Vostès van estar 8 anys al govern amb el conflicte del Complex Esportiu i no el van solucionar”.

D'allà cap a la pista verda i el contracte, que segons Montserrat Turu, expresidenta de l'EMD, ja tenien marcat per l'anterior govern. Ella mateixa ha recriminat gastar els diners públics en presentar el recurs. Però Puig ho té clar: “Nosaltres decidim com gastar els diners del poble, com feia vostè”. De passada, ha recordat que ella també es va equivocar molt, sota el seu punt de vista. En resum, començar amb la sentència del Complex Esportiu i acabant amb un “i tu més” en diferit.

De sentències també hi ha la que ha deixat l'entorn de l'estació de Valldoreix fora de la trama urbana consolidada (TUC). Tant la CUP-PC com Ciutadans han preguntat al respecte perquè no els encaixa que, amb dos informes en contra, el govern volgués incloure la zona a la TUC. El problema, segons Puig, que la inclusió s'aprova per recurs i no per via ordinària.

Un segon punt de la lliçó de la Classe d'història per al retret polític parcial abandona tocinos y velocidades per centrar-se en “jo faig la meva feina i tu no”. Això s'ha vist en la tercera moció, en què la CUP-PC demanava fer extensible la recollida de brossa porta a porta als barris de Sant Jaume i la Barceloneta.

Quim Castelló, en nom del govern i amb la seva dura rigidesa habitual en les converses en què discrepa amb l'oposició, ha arribat a dir que ell ha parlat amb els veïns, encara que només ha dit el nom del president d'una associació veïnal, per això sap que Ferran Margineda, de la CUP-PC, no ho ha fet. El cupaire, però, diu el contrari, amb més noms que Castelló, de passada. Encara que tots dos hauran fet la seva feina millor o pitjor, el debat ha estat una estona en si l'han fet. La lògica de “jo la tinc més grossa” aplicada a la política. Al final, majoria absoluta de nou.

No tot ha estat enfrontament. Ha hagut tocinos que només eren tocinos. En forma de moció institucional s'ha donat suport a la campanya No puc esperar! per facilitar l'accés als lavabos a aquelles persones que per malaltia necessiten anar-hi sovint. Una proposta que abans ja s'havia aprovat al Ple de Sant Cugat. Per unanimitat també s'ha apostat perquè els treballadors dependents de l'EMD tinguin un sou mínim de 1.000€ al mes. Totes dues propostes amb la marca d'ERC-MES com a proposant.

També hi ha hagut moment per al Camí de la Salut, ja que l'ordre del dia ha inclòs una modificació pressupostària on hi ha els 17.819,70€ de més (217.819,70 en total) per a l'arranjament. L'espai queda inclòs dins del contenciós presentat per gran part de l'oposició per la modificació del Pla General Metropolità (PGM) a 6 àmbits del municipi. Els demandants van apuntar en un primer moment a un possible perdó del cost d'urbanització del darrer propietari amb la compra dels terrenys per part de Promusa. Els governs de Sant Cugat i Valldoreix diuen que aquest concepte es va descomptar del preu de la compra perquè, a la pràctica, l'anterior propietari ho hagués pagat.

Ara, però, a final de la sessió, els assistents han posat en dubte la necessitat d'arranjar el camí quan des del 2013 hi ha l'ordre d'urbanització. Consideren que s'hauria d'haver demanat a Promusa perquè ho fes com a propietària i, de passada, estalviar-se l'arranjament. Puig, però, insisteix en la defensa que ja va fer arran del contenciós.

Per acabar, i com a tema també recurrent, hi ha hagut debat sobre l'InfoValldoreix. És un instrument polític al servei del govern? Per què no es fa un Consell Editorial? De fet, la CUP-PC ho ha proposat en un prec però el govern, de nou, ho ha desestimat perquè diu que endarreria el procés de publicació. CiU-Actuem lamenta que l'oposició cregui que la publicació sigui propaganda i, ja posats, han recordat que Veïns Progressites va fer una bustiada amb un butlletí propi i això sí és propaganda. Poc més que “evidentment” podien respondre.

Moment per al record ha estat quan la CUP-PC ha demanat a l'EMD que tingui en compte la procedència dels productes perquè el mateix Info Valldoreix va regalar una bossa Made in Pakistan a la Festa Major. Puig, després de reconèixer i agrair la preocupació, ha començat a preguntar-li a Humet si la roba, el cotxe i la cuina que té són Made in Spain. “No em barregi assumptes personals amb l'administració pública!”, ha intentat respondre Humet. “També tindran dret els pakistanesos a menjar”, ha dit Puig.

I així, en un mar de debats petits i intensos, un Ple que per l'ordre del dia semblava innocent ha acabat com a pràctiques de l'assignatura Classe per al retret polític parcial. Qui sap si aquesta és la contracrònica més directa i opinativa que he fet. En qualsevol cas, si a algú no li agrada, sempre li puc tirar la culpa a l'herència rebuda, dir que algú ho ha fet pitjor o, ara que he parlat de velocitat, desviar l'atenció amb un tocino.

Notícies relacionades