L'Audiència pública demana transparència i participació a l'EMD

Foto: Jordi Pascual

Els veïns que han participat en l'Audiència pública prèvia a la sessió plenària de setembre de l'EMD de Valldoreix han coincidit en demanar més transparència. Hi ha hagut un parell d'aportacions que han exigit l'actualització del portal de transparència de la institució, amb dades que fa mesos que no es toquen, per poder tenir accés a actes i ordres del dia actuals. De fet, el govern diu que actualment treballa en la nova plataforma i, per evitar haver de fer la feina dos cops, s'actualitzaran les dades un cop el nou portal estigui operatiu; una cosa que, segons diuen, serà “en breu”.

Els assistents, però, també han demanat una millora en la participació ciutadana amb la convocatòria i constitució del Consell de la Vila que actualment, en paraules d'Elena Degollada, encarregada de participació, “existeix però no té membres”. Justifica el retard –s'hauria de fer una reunió cada 3 mesos– amb la seva incorporació com a vocal a meitat de juliol. Això ha provocat, segons diu, trobar-se amb l'agost pel mig i haver d'esperar a convocar l'òrgan, una cosa que, de nou, el govern es compromet a fer “en breu”.

També han preguntat per una taula de seguretat que, segons Puig, ha estat creada a petició de l'Ajuntament. Aquest òrgan té representants de comerços i entitats destriats directament pel govern seguint, diuen, criteris de representativitat. Si bé, els assistents han considerat que això demostra una manca de transparència i poques ganes d'obrir la participació a tots els ciutadans de la vila.

Han sorgit temes que retornen amb certa periodicitat a l'Audiència Pública com ara la pedrera Berta i l'aparcament a l'estació amb prioritat per a persones amb mobilitat reduïda. La resposta, però, ha estat la de sempre, tot està igual i es treballa a la taula de mobilitat encara que és complicat enxampar la gent si infringeix la norma, respectivament. En aquest sentit, els ciutadans també han demanat presència de la Policia Local a l'estació en hora punta per evitar aparcaments en tercera fila que dificulten la mobilitat de la zona.

Un veí ha preguntat per si es podrà accedir en cotxe, com poden fer els veïns d'El Papiol, a l'Ermita de la Salut per l'aplec. El govern diu que cal demanar permís i només podran acudir 60 vehicles per motius de seguretat i responsabilitat de l'administració. “El Papiol és responsable dels seus fets, nosaltres seguim amb la legalitat”, ja dit Joaquim Castelló, com a responsable de l'àrea. També han sorgit referències a les darreres sentències rebudes per l'EMD però, com han centrat gran part del Ple, estan desenvolupades en la contracrònica de la sessió plenària.

Notícies relacionades