186 persones voten als primers pressupostos participatius de Valldoreix

Foto: Jordi Pascual

Govern, oposició i persones que han acudit a la presentació dels resultats dels primers pressupostos participatius organitzats per l’EMD de Valldoreix coincideixen a dir que un 2,77% de participació, 186 persones sobre un cens de 6.714, és una xifra massa baixa. La vocal de Participació, Elena Degollada, fa autocrítica per acceptar que les tres bustiades no han estat suficients per arribar a la població i que de cara a futures edicions caldrà fer altres mètodes de difusió.

Francesc Cardoner a títol individual, tot i que com a representant de Mou-te per Valldoreix també havia plantejat millores del procés durant les setmanes precedents, considera que la comissió de garanties, formada pel govern, tècnics, oposició i entitats, ha d’analitzar què ha fallat per actuar en conseqüència. Degollada diu que la comissió funciona correctament i que les reclamacions fetes pels participants durant el procés han estat estudiades pels tècnics i acceptades en alguns casos. Posa d’exemple una de les propostes guanyadores, de facilitar trampes detectores de mosquit tigre a voluntaris, que inicialment havia estat rebutjada però pel recurs d’alguns membres de la comissió de garanties finalment es va acceptar.

Tot i així, la vocal defensa que l’actuació del govern ha estat l’adequada i que en cap cas s’ha fet un control polític del procés. Lamenta algunes de les crítiques rebudes durant les setmanes precedents que, considera, posaven en dubte la feina dels tècnics de l’EMD. Davant la possibilitat d’emprendre accions judicials en contra de Mou-te, tal com va plantejar a Cugat.cat després que el govern emetés un comunicat criticant les apreciacions de l’entitat, diu que no s’ha pres cap decisió, que en part depèn del “canvi de tarannà”. “Jo, personalment, preferiria que no però ho hem d’acabar de parlar”, clou.

Un 63% dels participants als pressupostos participatius té més de 50 anys mentre les franges de menys de 30 anys només representen un 12%. En total hi ha hagut 10 vots emesos des de l’ordinador habilitat a l’EMD i 176 des d’altres indrets. Davant la les xifres registrades, Degollada es proposa que l’any que ve es pugui duplicar la participació. Diu que ha estat un procés transparent tot i que Cardoner ha que cal millorar la transparència per garantir que no se suplanti la personalitat en l’emissió del vot digital. En l’audiència pública també s’ha reivindicat la necessitat d’ampliar la participació no només en la fase de votacions sinó també en la de presentació de propostes.

Dels 84 projectes rebuts, 24 han passat a la fase de votació, i d’aquest se’n podran desenvolupar sis. El primer, fer passarel·les per a vianants i ciclistes sobre les rieres, una proposta que ha rebut 76 vots valorada en 24.000 euros. Amb 69 vots i 3.000 euros també s’instal·laran passarel·les per a esquirols, amb 59 vots i 1.500 euros s’instal·laran miralls als punts cecs del carrer Enamorats, amb 59 vots i 7.000 euros es donarà a conèixer la xarxa de camins pel bosc, amb 57 vots i 1.000 euros es facilitaran trampes detectores de mosquit tigre a voluntaris i amb 52 vots i 50.000 euros es farà una replantació d’arbres.

Tot plegat suma un pressupost aproximat de 86.500 euros, d’un total de 100.000 euros reservats. En cas de poder ajustar els pressupostos en el moment que s’executin les obres, Degollada no descarta poder desenvolupar la següent proposta d’arranjar l’espai de la Nau de Cultura, amb 49 vots i una previsió de 20.000 euros, o la posterior per fer guals per a cadires de rodes a la rambla Mossèn Cinto Verdaguer, amb 48 vots i 12.000 euros. De moment no s’han marcat terminis d’execució de les propostes.

Notícies relacionades