100 anys de l’entitat clau en la construcció de Valldoreix

Fotos: Jordi Pascual

L’Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix celebra el seu centenari conscient que la seva aportació a la vila ha estat determinant perquè avui sigui la comunitat cohesionada i amb institució pròpia que és. Així ho ha dit el seu president, Antonio Zamora, en l’acte oficial del centenari celebrat dissabte al migdia a la Casa de la Vila: “L’Associació ha estat pionera en el desenvolupament de Valldoreixˮ.

Aquesta afirmació és la síntesi més breu possible del que ha suposat l’entitat per al poble, unes aportacions que queden ben recollides al llibre L’Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix. 100 anys al servei d’un poble, editat per la mateixa entitat de la mà de l’historiador Juanjo Cortés i presentat aquest diumenge. Cada exemplar val 25 euros i ha estat regalat als socis i sòcies.

Zamora, en la seva intervenció, ha recordat la importància que va tenir l’associació per aconseguir un transport entre l’estació de Sant Cugat i el Monmany i, posteriorment, l’estació pròpia de la vila. La lluita de l’entitat en els seus primers anys va passar de demanar comunicacions i començar a definir urbanísticament el poble a organitzar activitats i cohesionar la població que hi vivia tot l’any amb la que només hi estiuejava.

Per aprofundir en la història de l’Associació de Propietaris i Veïns, Cortés ha revisat 13 llibres d’actes, reconeixent així mateix la tasca feta pels secretaris que ha tingut l’entitat durant els 101 anys d’història –encara que enguany celebren el centenari, els 100 anys els va complir l’any passat–. L’historiador explica que l’associació va néixer en un moment importantíssim del desenvolupament de la vila, afectada per la desaparició del municipi de Canals i, posteriorment, per la fil·loxera.

A principis del segle passat el que durant dècades havien estat camps de cultiu es van transformar en zones on edificar segones residències per a la burgesia que buscava fugir de Barcelona per vacances. És en aquest marc, just en el primer esclat de l’estiueig a Catalunya, que va néixer l’associació i motiu pel qual va ser determinant en la definició urbanística de la vila.

L’entitat també ha tingut complicacions, des de moments d’una certa inactivitat fins a crisis internes condicionades pel moment polític. Durant la Guerra Civil es van treure “Propietariˮ per por a represàlies de les milícies antifeixistes, van acollir refugiats i van fer tot el possible per no perdre propietats. Fins i tot se’ls va confiscar un llibre d’actes d’aquella època que mai ha estat retornat i, ja durant el franquisme, van ser intervinguts pel sindicat vertical.

Ja amb el nou règim, la junta del Ramon Escayola, que posteriorment també seria president de l’Entitat Local Menor (ELM), va recuperar la feina que l’associació havia fet des de l’Estatut Provincial del 1925 per aconseguir més autonomia local. Va ser aquesta empenta la que va permetre que Valldoreix esdevingués ELM al 1959, precedent de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) actual. Alhora, apunta Cortés, l’entitat va ser clau per l’aparició d’altres associacions, entitats i clubs.

Reconeixement als expresidents

L’acte central del centenari ha servit per reconèixer la implicació dels presidents que ha tingut l’entitat durant el darrer segle. Els familiars de Ramon Escayola i de Josep Maria Coll, tots dos expresidents de l’entitat i de Valldoreix, han recollit el llibre i l’escultura amb els logotips de l’entitat que l’associació ha entregat com a reconeixement. El fill d’Escayola ha reivindicat la “legítima aspiració de Valldoreix per ser un municipi, agermanat amb Sant Cugatˮ.

Posteriorment els expresidents vius, Rafael Vila, Nicolás Canela, Jordi Cugí i Antonio Zamora (que torna a ser president), també han rebut uns obsequis per part de l’entitat. Aquestes entregues han tingut la forma d’homenatges carregats de fotografies i aplaudiments.

Puig rebutja, per ara, la independència de Valldoreix

En el torn d’intervenció dels polítics, davant representants de totes les forces amb regidors i vocals a l’Ajuntament i a l’EMD, el president Josep Puig ha demanat als veïns estimar-se com a conciutadans: “És el moment que tots reforcem una mica el sentiment de ser de Valldoreixˮ. Però aquest reforçament no passa, per ara i degut al moment polític, per avançar cap a la consecució d’un municipi propi, valora Puig.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha dit que no hi haurà cap obstacle en les relacions entre l’EMD i l’Ajuntament malgrat la diferència política als governs. També ha reconegut la importància de les entitats en l’acció política: “Els actes importants per a una comunitat són en els que es complementa la feina de les entitats i l’adminsitracióˮ. Recordant que l’entitat només ha tingut una presidenta, l’alcaldessa ha fet una crida per a la implicació de les dones en la vida política i associativa local.

Notícies relacionades