Publicitat

Els tres tombs tornen a Sant Cugat i sumen més de 100 edicions

Fotografies: Anna Poquet

Un any més, Sant Cugat celebra la tradicional festa dels Tres Tombs, en la que milers de persones han sortit al carrer a veure els 400 genets i la vintena de carros que desfilaven per la ciutat. Molts santcugatencs anaven acompanyats dels seus animals, els quals han estat beneïts, tal com diu la tradició, a l’Avinguda de Francesc Macià.

La festa dels Tres Tombs de Sant Cugat és una de les més tradicionals de Catalunya i és que tot i que el municipi fa anys que va abandonar el camp, es continua celebrant la desfilada, es diu que des de fa més de 140 anys, en honor dels animals doméstics i traginers.

Després de l’esmorzar de pagès, a les 11 del matí començava la desfilada encapçalada per la imatge de Sant Antoni Abat i la Hípica de Can Caldés, al ser els abanderats d’aquest any, seguida per la desena de hípiques de Sant Cugat, les quals han aprofitat l’esdeveniment per donar-se a conèixer i altres que han vingut de diferents zones del territori català, com els carruatges d’Alcover.

A més, la Banda de trompetes i tambors de Castellar del Vallès i la Banda de percussió i trompetes de Les Planes han acompanyat la cavalcada, que finalitzava a la Plaça Barcelona amb l’entrega d’un obsequi a cada participant per part de l’alcaldessa, Mercè Conesa.

Pere Xercavins, encarregat de portar la bandera d’enguany, ha explicat que ja havia sortit amb el seu pare d’abanderat i ell com a cordonista l’any 1974 i que el seu avi també ho havia sigut. Aquest any l’acompanyaven com a cordonistes els seus dos fills, la Maria i en Pere així com 40 cavalls i dos carruatges de la seva hípica.

Durant els anys, tot i que l’afició de sortir al carrer no s’ha perdut així com el gran nombre de cavalls que hi participen, la festa dels tres tombs ha anat patint diferents canvis com la pèrdua del ball de Sant Antoni que celebrava la última edició l’any 2013 i el fet de convertir-se en una desfilada de cavalls de passeig, a diferència dels cavalls de treball que desfilaven quan el municipi era totalment agrícola. 

Notícies relacionades