Recuperació econòmica

En una entrevista feta el començament del juny passat al Director General de la Caixa d'Enginyers, Joan Cavallé, deia que “la recuperació (econòmica) també va a una velocitat mai vista”.

Sense donar-me-les d'entès en la matèria, ho sospitava. Mentre escoltava les notícies que suscitava la pandèmia i el sotrac econòmic que generava, tenia la sensació que els preocupava més els diners que dels malalts i els morts que ocasionava.

La meva impressió és que estaven inflant les pèrdues (de fet ho han fet sempre) i que se'n sortirien més tard o d'hora.

Els costarà més, sens dubte, als que han perdut la feina o aquells que no tenen res que dur-se a la boca, al petit comerç, la petita empresa, els venedors ambulants i tants i tants autònoms que depenen de les feines que els van sortint...

Tanmateix, els costarà déu i ajuda superar el dolor i el patiment als què han perdut algun familiar en aquesta pandèmia. Els que segur que ja no se'n sortiran són els morts i enterrats.  

En els seu diari l'escriptor Paco Candel comentava cap als anys 60 que “el capitalismo está dando los úlitmos coletazos”. En aquell temps jo també pensava el mateix. A hores d'ara, quan he llegit el llibre cinquanta i escaig anys després, m'ha sortit un somriure trist. Què n'érem de somiadors llavors!!

És que el capitalisme al llarg dels anys, s'ha anat reinventant, ha anat canviant de camisa per tal de subsistir. I aquí el tenim, més forts que mai, amb la vestimenta progre i amb totes les obres de caritat que calguin per tal de justificar la seva insaciable set de riquesa.

No ha hagut, al llarg de la història, cap tendència ni cap sistema econòmic que hagi tingut aquesta capacitat de transformar-se i persistir.

Rafa Usero, mestre jubilat i actor

Notícies relacionades