Mots sospitosos

Durant la passada contesa electoral del 14-F, la Junta Electoral va prohibir fer servir els mots “presos polítics” i “exiliats”. Suposo que perquè uns determinats partits no es sentissin molestos. O per tal que no es fes propaganda política encoberta. 

De tota manera, la prohibició no deixa de ser també un determinat tipus de propaganda encoberta. Sobretot en favor d'aquells que cínicament deien “políticos presos” o “Huidos de la justícia”, quan en realitat haurien d'haver dit “víctimes de la injustícia”.

Posats a censurar paraules de la Real Acadèmia de coses que realment existeixen i poden ferir sensibilitats, s'haurien d'haver censurat mots com “xoriço”, ”botifarra”, “clavegueres”, “comptabilitat paral·lela”, “sobres B”, “montapollos” etc. perquè podrien ferir la sensibilitat d'una gent, l'objectiu del qual, només és vetllar per la unitat de la pàtria. O això és el que diuen.

Mai, que jo recordi una Junta Electoral ha estat tan activa com s'ha mostrat darrerament. I en porto un grapat de conteses electorals. Quan vivia a Cerdanyola em va tocar estar a la mesa com a vocal cinc vegades seguides. Cinc! Els de la mesa, que també eren els mateixos, ja ens coneixíem la vida de cadascú. 

Ja a Valldoreix, em va tornar a tocar un diumenge  que havia de pujar a l'escenari a fer un monòleg. Sort de la Montserrat Turu que llavors era Presidenta de l'EMD ( del millor que hem tingut), que em va fer una carta i que vaig haver de dur a la Junta Electoral de Terrassa. Aquella vegada em vaig lliurar de controlar carnets.

Mai, com deia, una Junta Electoral havia gosat tocar-nos tot un Honorable per una simple pancarta. Si a l'esmentada pancarta hagués sortit, per exemple el mot “xoriço”, no hauria passat el que va passar.

I és que, el problema no és que s'apliqui la llei, que sí que s'aplica, el veritable problema és la interpretació que se li dóna.

Notícies relacionades