La boma atòmica

Va ser el 6 d'agost a Hiroshima i tres dies més tard, el 9, sobre Nagasaki, que els Estats Units van llençar la bomba atòmica. L'excusa era d'acabar amb la Segona Guerra Mundial. Aquest 2020 en fa 75 anys.

En pocs dies se'n van produir 200.000 morts. Els anys següents, va seguir morint més gent a causa de l'explosió. A hores d'ara, després de tots aquests anys, la Creu Roja japonesa segueix atenent a milers de supervivents i descendents d'aquells supervivents, perquè els efectes de la radiació s'ha transmès a generacions posteriors. 

Els historiadors no s'han posat d'acord, però sembla ser que havia una altra manera menys cruenta d'acabar amb aquella guerra. El que sí està clar és que als Estats Units els interessava un cop de força davant la URSS de Stalin per a deixar clar qui era el més ben plantat.

De tal manera que, un invent sobre la fusió nuclear portat a terme el 1933 pels físics Leó Szilárd i Einstein, encaminat a crear un potent refrigerador, va servir al científic alemany Otto Hahn el 1938 per a convertir-ho en un enginy de guerra. Després s'hi van apuntar els americans.

Els joves “herois” que van llençar les bombes sobre Hiroshima i Nagasaki van tenir reconeixement de l'exercit dels Estats Units per la “proesa”. Uns, acabada la guerra, van abandonar la carrera militar, d'altres van seguir. Alguns van tenir una vida problemàtica i el darrer supervivent va morir el 2018 després de deixar dit “Totes les guerres són un infern”.

Actualment hi ha al món més de 13.000 bombes atòmiques d'una potència d'entre 13 i 20 vegades superior a aquelles que es van llençar el 1945. Amb la tensió i la inestabilitat actual entre les potències mundials, una Tercera Gerra Mundial ens enviaria a tots a Can Pistraus. Einstein ho sentenciava: “La Quarta Guerra Mundial, serà a cops de pedra”.

L'estupidesa humana arriba a tals extrems, que gastem milers de milions en armament, per a defensar-nos d'uns enemics que no haurien de ser i no tenim diners per a la investigació d'un fàrmac que lluiti  contra uns enemics que portem a dins. Per exemple el COVID.

Gastem milers de milions en explorar altres mons mentre malmetem i desconeixem el que tenim sota els nostres peus.

Rafa Usero, mestre jubilat i actor

Notícies relacionades