Hispanitat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La festa del 12 d'Octubre és una invenció relativament recent. Es va instaurar per primer cop el 1892, 400 anys després que Colom descobrís Amèrica. Allò del descobriment és una manera de dir, perquè en realitat anava cap a les Índies i va errar el camí.

Durant el franquisme es va obviar perquè importava més el 18 de juliol. Durant molts anys, la paga extra d'estiu tenia aquest nom. Inclús va tenir una altra accepció: quan un pare li deia al seu fill que s'estava guanyant un 18 de juliol, és que es rifaven uns mastegots i el nen tenia tots els números.

El decret llei de 1987 s'instaura novament la festa per a recordar “l'efemèride històrica” que la nostra dreta cavernícola s'ha encarregat d'enaltir.

La pretesa colonització d'Amèrica ignora que aquella gent ja tenia construïdes exuberants piràmides, un avançat coneixement de l'astronomia i la matemàtica, una llengua pròpia i una religió.

Referent a la religió, l'escriptor i periodista uruguaià Eduardo Galeano escriuria “Vinieron. Ellos tenían la Biblia y nosotros teníamos la tierra. Y nos dijeron: “Cierren los ojos y recen”. Y cuando abrimos los ojos, ellos tenían la tierra y nosotros la Biblia”. I és que, quan es tracta de guerres de religió, sempre ha hagut un altre interès amagat.

El Papa Francesc va demanar perdó al president de Mèxic Andrés Manuel López Obrador pel genocidi indígena. Aquest fet ha aixecat les ires de la dreta espanyola, que no han parat de dir bajanades patriòtiques. El mateix president li va escriure fa dos anys una carta a Felip VI instant-li a que demanés perdó sense tenir cap resposta per part del rei.

Aquells “valerosos descobridors” amb armes de foc espases i cavalls, que no es coneixien al continent americà, van sembrar la discòrdia entre tribus i imperis com l'inca i el maia per tal de vèncer i conquerir les terres. A més, van tenir “l'honor” de portar malalties desconegudes en aquell indret que van causar epidèmies com el xarampió o la verola que va costar la vida a un 85-90% de la població indígena.

Quan veig, el 12 d'octubre, tota aquesta gent embolicada en “banderas patrias”cridant cofoia plena d'hispanitat, em pregunto, de què se senten orgullosos?

Rafa Usero, mestre jubilat i actor

Notícies relacionades