Publicitat

El jovent i el camp

Els sindicats diuen que les empreses guanyen competitivitat, però que els contractes són més precaris. Això vol dir que els empresaris guanyen més diners a costa d'exprimir més el treballador.

Això no és nou, és el de sempre; només que ara, encara ho és més. Sobretot des de l'enfonsament de la URSS i la caiguda del mur de Berlín. L'anomenada guerra freda entre russos i americans no sols tenia coses dolentes com s'ha obstinat a dir el món occidental. Servia de fre a uns i altres. Desapareguda l'oposició socialista, el capitalisme ha desenvolupat encara més la seva avarícia recaptatòria.

I així estem, amb una crisi sospitosa que ha omplert encara més les butxaques dels rics. Una crisi que hem patit treballadors i jubilats, però, sobretot, els joves.

Quina xamba que n'han tingut les empreses grans i el capital amb això de la crisi! I alguns polítics de la dreta i no tant de la dreta donant-los peixet!

És per això que, quan veig alguns dels meus alumnes, nois i noies urbanites del barri de Gràcia de Barcelona, anar-se'n a treballar al camp, no m'estranya. Han quedat tan desencisats de la ciutat i les seves ofertes de treball, que han preferit tornar a la natura.

L'Agnès, filla de metges, intel·ligent, bona estudiant, fa de pagesa a La Floresta. La Noemí, una rosseta que el seu pare era del PSUC, treballa una vinya a Gelida. En David s'ha fet guarda rural. L'altre David, ara viu en un poblet de vuit habitants –dues famílies de quatre– cuida vaques i treballa el camp. L'Enric se'n fa càrrec d'un càmping en no sé quin lloc de la costa catalana... No parlo dels que han hagut de marxar a l'estranger...

Eren nois brillants, alguns amb carrera que la ciutat els ha negat un lloc de treball.

Precisament, el dia 9 i 10 de juny a Lleida fan la tercera edició de Benvinguts a pagès, una mena de portes obertes per a donar a conèixer 231 explotacions agràries i ramaderes on la gent, sobretot de ciutat, poden anar a veure la feina de camp. També poden comprar els seus productes. Així mateix, cases rurals per a passar la nit i restaurants amb menús especials per a l'ocasió.

Interpreto que, a més de promoure turísticament la feina, la qual cosa és un ajut econòmic, pot ser una invitació a que altres joves s'engresquin a fer el canvi.

Rafa Usero, mestre jubilat i actor

Notícies relacionades