Qui som

Darrere elCugatenc hi ha un projecte col·lectiu de transformació social amb l'objectiu de defensar un dels drets bàsics en una societat democràtica: el dret a la informació.

Per assolir aquesta fita sis persones, el Xavier Boix, la Patrícia Cirera, el Miquel Margalef, el Jordi Pascual i l'Anna Poquet ens hem associat per tirar endavant aquest repte a partir de tres eixos: la difusió, la formació i un nou mitjà de comunicació.

En un primer moment el paraigua que aixoplugarà el projecte és l'associació l'Avenir que més aviat que tard es vol convertir en un projecte cooperatiu. El nom d'aquesta entitat el manllevem del diari que el 1932 es va editar a Sant Cugat per defensar els valors republicans sota la direcció de'n Ramon Casas i promogut pel que un temps després va ser alcalde de la ciutat, en Magí Bartralot. Aquest diari, L'Avenir, es va editar amb la col·laboració de totes les forces polítiques progressistes de l'època i les seccions de la Unió Santcugatenca - podeu ampliar la informació en aquest article que en José Fernando Mota va dedicar-li al seu blog sobre la història de Sant Cugat -.

La nostra activitat es centrarà, com hem dit, en la difusió pública de bones pràctiques periodístiques, promovent xerrades, conferències, etc, de forma regular i posant a l'abast de la ciutadania noves fonts d'on extreure informació. Pel que fa a la formació, tenim la voluntat de promoure i organitzar tallers i cursos en l'àmbit de l'alfabetització mediàtica, en la gestió de les xarxes socials i internet i en la comunicació per entitats i associacions. A més, acceptem qualsevol idea en aquest àmbit que ens pugueu fer arribar!

I, per finalitzar, davant vostre teniu aquest nou mitjà de comunicació multimèdia que volem que sigui tant vostre com ho és nostre. Perquè és un mitjà cooperatiu que vol oferir-vos una nova forma de periodisme local, a foc lent, escoltant a més veus. La nostra intenció és que quan constituïm la cooperativa aquest projecte sigui no només dels i les treballadores sinó també dels i les sòcies col·laboradores, pel que des d'ara mateix us convidem a participar del projecte, subscrivint-vos, participant amb la vostra opinió en els continguts i, per què no, incorporant-vos com un més en el projecte i decidint. La informació és poder i volem que aquesta informació estigui en mans de la gent.

Xavier Boix Roca

Des de ben jove m’ha agradat organitzar mogudes. Vaig fer de logístic molts anys a una important empresa d’alimentació. Però aquest fet no m’omplia prou i em tirava més fer coses pel bé comú. De fet, vaig començar a la mateixa muntant el primer comitè d’empresa. Em vaig ficar en política, arribant a representar els meus conciutadans durant vuit anys a l’ajuntament de Sant Cugat. Ara segueixo pensant que la transformació social s’ha de fer des d’una altra perspectiva: apoderant la ciutadania de les eines per estar més informada i, per tant, tenint tots els elements possibles per poder decidir amb la màxima llibertat davant els poders econòmics i institucionals. Per fer-ho no hi ha una altra forma com organitzant-se amb la gent i cooperativitzant la intel·ligència i els recursos. I aquí estem!

Miquel Margalef i Simó

Estudio Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de que vaig començar la carrera que m’he implicat en diversos projectes periodístics: lajornada.cat i esportspenedes.cat com a mitjans digitals. Actualment sóc un dels impulsors i redactor del mitjà que esteu llegint i codirigeixo el Punt i a Part de Ràdio Floresta. El periodisme será crític o no será.

Jordi Pascual Mollá

Als meus anys a l'institut, quan feia un programa de ràdio en l'emissora escolar, ja volia ser periodista. Des de llavors he tastat en forma de col·laboracions diversos mitjans (ràdio, diaris digitals i tele). Tot i que sóc alcoià de naixement, avui en dia ja em considere un santcugatenc més. Participe en Ràdio Floresta i sóc un dels impulsors d'elCugatenc, el projecte més ambiciós que he fet fins ara. Entre l'autoaprenentatge i la formació intente fer el millor periodisme que puc.

Anna Poquet Blanco

Tinc 26 anys i sóc santcugatenca de pura raça. Un cop llicenciada en Comunicació Audiovisual a la UIC, vaig traslladar-me a Madrid un any per realitzar el màster de Realització i Disseny de Programes i Formats de televisió al institut de RTVE. He treballat en diferents mitjans audiovisuals com RAC 1 al programa La nit i al Cugat.cat.