Publicitat

La vaga marca el primer precedent de coordinació del moviment estudiantil entre instituts

Fotos: Jordi Pascual

Desenes d’estudiants s’han trobat dijous al matí a la plaça Lluís Millet per acudir plegats a la manifestació estudiantil convocada per Universitats per la República en el marc de la vaga contra la repressió i per l’alliberament de Jordi Sàchez i Jordi Cuixart amb el suport del Sindicat d’Estudiants i del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans. La trobada, que ha servit per preparar pancartes, ha estat la primera mostra de coordinació entre instituts en el marc d’una vaga ja que en les convocatòries anteriors els alumnes cada centre anaven per lliure i, normalment, acabaven confluint a la marxa unitària que s’acostuma a fer a Barcelona.

Mireia Vila, Pau Blasco, Arnau Teàs i Janna Urquizu, estudiants de l’Arnau Cadell, valoren molt positivament la primera concentració coordinada. Fins el moment al seu institut es comunicaven els dies de vaga i els estudiants votaven si la secundaven o no. “Prefereixo que es mobilitzen tots els centres junts perquè així també pots conèixer i saber què pensa altra gent”, valora Teàs. La convocatòria santcugatenca ha estat difosa per entitats independentistes com l’Assemblea Nacional Catalana, el Comitè de Defensa de la República (CDR) i Arran.

“Estic en contra del que fa el govern espanyol i del 155”, explica Teàs, “no entenc per què ho fan. Què fem que els hi molesti tant? Només hem volgut decidir el nostre futur”. Considera que el govern espanyol, “per orgull”, pretén treure l’autonomia a Catalunya, el que, al seu parer, també perjudicarà el sistema educatiu català. Tot i que són conscients que una mobilització estudiantil té menys repercussió que una de general, consideren que són un gra de sorra més en les reivindicacions que viu el país durant els darrers dies.

Universitats per la República també s’ha sumat a la concentració que es fa avui –27 d’octubre– a dos quarts d’11 del matí al davant del Parlament, una mobilització convocada per l’ANC i Òmnium Cultural i que també té el suport dels CDRs. L’assemblea local del CDR ha previst una trobada a l’estació a dos quarts de 10 del matí per acudir-hi i a dos quarts d’11 a la cruïlla entre el passeig Picasso amb el passeig Pujades com a lloc d’encontre per als santcugatencs.

El CDR també ha començat a preveure els futurs possibles amb una proposta de manifestació a mode de celebració a la porta del consistori si es declara la independència i una concentració a la plaça d’Octavià a mode de protesta si hi ha noves detencions o comença la repressió amb l’aplicació de l’article 155. Diumenge a les 12:15h., en el marc de la Festa de Tardor, les entitats sobiranistes també col·locaran simbòlicament una placa de “plaça de l’1 d’octubre” a la plaça del Rei amb la corresponent lectura d’un manifest.

En funció dels esdeveniments, també es preveu que dilluns pugui haver una jornada de mobilitzacions amb acció directa sobre les comunicacions. El CDR participaria, com ja va decidir dies enrere, en una mobilització a la seu de Ràdio Televisió Espanyola i afectant a la circulació dels ferrocarrils. També preveuen altres accions coordinades amb altres CDRs tot i que, de moment, no en donen detalls. Totes les mobilitzacions que han previst queden a l’espera del desenvolupament dels fets i de les convocatòries d’altres entitats.

Notícies relacionades