Últim Ple de l’any, l'alcaldessa confirma que no hi ha avions espies a Sant Cugat

Foto: Jordi Pascual

L'últim Ple de l'any va deixar algunes novetats estètiques. Els blocs s'han consolidat: a l'esquerra, els independentistes (ERC, CUP i PDECAT) i a la dreta els Compi Yoguis (Cs, PP, PSC), i enmig d'aquests últims, els dos regidors d’ICV-EUiA –Catalunya en Comú - Podem en clau nacional–, que si bé no són del sector Leticia tampoc es nota molt que no ho siguin. Ara Pere Soler té a la seva dreta immediata a Ramon Gutiérrez, s’ICV-EUiA, i a la sinistra a Álvaro Benejam, del PP. El socialista haurà d'administrar la nova ubicació, encara que donada l'Operació Rastrell perpetrada per Icetatón, em dóna a mi que no li serà molt difícil. D'altra banda, els Comuns han perdut les claus que obren els panys de sentir-se estimats per uns i per altres, i ja ni els uns ni els altres agafen el telèfon. Massa complaença amb l'amic de Madrid. Sánchez havia d’alliberar-nos de Rajoy i amb Pablo Iglesias tocaríem el cel, fins i tot en els dies ennuvolats. Dues profecies, dos fracassos. Doménech ha somrigut molt, i ha tintinejat les claus sobre dels escenaris, sense percebre que l'única clau que es ventila a Catalunya –la primera de totes– és la que obre les portes dels presos polítics i que no n'hi ha prou amb el discurs formal de la llibertat, “sí, però” sinó el de arremangar-se, i unir esforços amb la cadena de voluntats que han teixit els CDRs a tot el territori. És possible que un dia es valori en la justa mesura i en la proporció que mereix un fet inqüestionable: el resultat electoral de la CUP no és proporcional a l'esforç que els seus militants han desplegat per tot el territori perquè guanyés l'opció independentista. Un deu.

Afecta això a la política municipal? Que va. Pere Soler ho va deixar clar –i de manera elegant–: “El meu grup –va venir a dir– prioritzarà el que més convingui a la política municipal”. Això està bé, perquè Pere Soler sap que la supervivència política del seu grup (que és ell, en les seves múltiples versions) dependrà del paper que jugui al municipi, perquè de res serviran les referències externes del seu partit. La imposició del 155 no es pot llegir en clau conjuntural. És una fletxa enverinada al cor de molta gent, i això no s'oblida, encara que el cor sigui gran. Els que van donar suport als tres dígits per subscriure un document de ferro contra Catalunya, i això els situa a l'altra banda del pantà, on ronquen els cocodrils.

Per la resta, doncs no sé què dir-te, llevat que, ara per ara, l'activitat municipal no pot sostreure de la situació política que viu el país, i això explica –potser– que les espases d'ERC-MES i PDECAT s'hagin donat una treva per veure el paisatge. Tots dos tenen presos polítics, i això uneix. I mentrestant, què? Doncs mira, em sembla molt encertada la moció presentada pels republicans i cupaires per abaratir els preus de lloguer de Promusa. Per què? Ells ho expliquen en el seu escrit: perquè “els preus dels lloguers a ciutats com Sant Cugat, han estat una limitació enorme perquè moltes persones poguessin accedir a un habitatge a un preu assequible i seguint a la seva ciutat”. Naturalment, els Comuns estan per la feina. Seguirem informant.

Mentrestant, la representació del PP a l’elenc municipal camina preocupada aquests dies per un fet extraordinari que va commoure els fonaments de l'Ajuntament, esquerdant les columnes marmòries que el sustenten. La veu d'alarma va procedir del regidor Benejam, que va preguntar de manera aparatosa, però solemne “si el grup de govern confirmava o no l'existència d'un dron al cel de Sant Cugat”. Una maniobra de distracció perquè no es parli de la corrupció del PP? No ho crec. Llavors? Doncs que no hi drons. Això va ser el que el govern li va assegurar a Benejam.

I ja, per tancar aquesta crònica de cap d'any, dir-vos que el grup municipal de Ciutadans camina molest perquè un dels seus regidors va assistir a l’encesa de llums de Nadal amb la seva filla, i va haver de suportar que allà s'evidenciés que existeixen presos catalans a les presons espanyoles. “Em vaig sentir molt incòmode”, va dir el regidor.

Fins i tot en això n’hi ha d’hipòcrites.

Notícies relacionades