Tres sessions per regular els clubs de cànnabis

per Miquel Margalef

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Concentració d'alguns dels socis del Cànem Mil·lenari davant del club. Foto: Patricia Cirera. 

El Grup de Treball de clubs de cànnabis es va reunir per primera vegada el passat 25 de novembre amb la intenció de poder trobar una solució equànime per a totes les parts implicades. Es pretén establir una regulació dels clubs de cànnabis els quals s’emparen amb la Llei Orgànica 1/2002 que autoritza l’obertura d’aquest tipus d’associacions.

En la primera trobada del Grup de Treball hi van assistir tots els grups de l’oposició, menys el PP que no hi ha poder assistir. Moderava la taula Joan Puigdomènech. Andres Ares va anar-hi com a representant de la Federació d’Associació de Veïns (FAV) i Alejandra Arroxha i Francesc López com a membres de l’Associació de Veïns de Can Magí (AVV). Per la seva banda Ángel Benito forma part de la Federació d’Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya (FEDCAC). Per últim també està previst que hi formi part del grup de manera regular un expert de la Creu Roja de Sant Cugat, però que en la primera reunió no va poder ser-hi. Tots els membres han estat convocats i convidats per l’equip de govern que ha estat qui ha escollit la formació de la taula.

“Entenem que hi ha d’haver més gent convidada al Grup de Treball tant com representats vinculats amb clubs cànnabis com de les associacions de veïns”, reclama Aldo Ciprian portaveu de Ciutadans, partit que va proposar la creació del grup de treball en el ple. També es sorprèn que només hi hagués l’AVV de Can Magí perquè entén que el grup de treball pretén trobar una solució per a tota la ciutat.

Àngel Benito va en la mateixa línia i indica que no té sentit que l’AVV de Can Magí hi estigui present si ja hi ha la Federació d’Associació de Veïns que representa tot el col·lectiu de la ciutat. Francesc López es defensa dient que formen part del grup de treball “perquè som el barri que ha tingut el problema i no entendria que una altra associació a títol personal hi entrés perquè no estan afectats i ja hi ha la FAV que els representa”.

La primera trobada ha servit per presentar els membres del grup de treball i composar-lo. Segons indica Cirpian el grup es reunirà un parell de vegades més, una abans de Nadal i l’altra després de Reis. En la segona trobada cada membre haurà de portar una proposta de regulació que serà estudiada i valorada en la tercera trobada on es decidirà el mètode final que s’ha d’implementar. “Impulsar només tres trobades ens sembla irrisori”, explica Ciprian. Tot i això Benito indica que estan contents i que treballaran per aprofitar l’oportunitat.

La ubicació del club, el conflicte real

Amb la primera fase de construcció del Grup de Treball ja superada ara toca afrontar la següent. En la segona trobada Aldo Cirpian assegura que lluitaran per normalitzar els clubs de cànnabis ja que estan emparats per la llei. “El que s’ha de decidir és la situació i nosaltres estem en contra de portar aquest locals a polígons industrials fora de la ciutat perquè serà contraproduent”, argumenta Ciprian.

Justament la ubicació dels clubs és el punt que allunya les dues parts implicades en el conflicte. L'AVV defensa que els clubs de cànnabis no poden estar integrats en els barris ja que són problemàtics. “El que s’ha vist fins ara és un centre on la gent entrava sortia i comprava, no era un club de socis fumadors”, recrimina Francesc López. El membre de la Junta de AVV reafirma que vol que l’Ajuntament entengui que els clubs no poden crear problemes i que per tant no es poden col·locar al centre de la ciutat perquè aquesta mesura només beneficia el club i no als veïns.

“Els clubs de cànnabis han de ser totalment innocus i invisibles perquè aquell que no sigui soci no sàpiga ni que existim”, defensa Ángel Benito. El posicionament Federació d’Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya és el de ser transparents i que no es vegi ni es pugui en sumar l’olor a cànnabis i per aquest motiu defensen que poden estar al centre de la ciutat. L’únic que els diferencia de la resta d’associacions és el fet de ser innocus per la resta indiquen que han de tenir els mateixos drets.

Imputació d’Àngel Benito

L'expresident del Club Kali i membre del Mil·lenari fa un parell de setmanes va ser imputat per presumpte blanqueig de diners. Aquest diners s’haurien extret del tràfic de drogues en el club cannàbic Kali de Sant Cugat. Quan es va donar a conèixer la imputació l’AVV de Can Magí va emetre un comunicat on es demanava que Benito no formés part de la taula rodona perquè “actuaria per interès propi i no pel bé de la ciutat”.

“Una imputació no ha d’afectar en la presència al Grup de Treball”, sentencia Benito. En aquest mateix sentit diu que una imputació no vol dir res fins que no es demostri el contrari i que per tant assistirà al següent Grup de Treball amb tota normalitat. Francesc López indica que ells també hi assistiran tot i que estan completament en contra que Benito segueixi acudint. Per aquest motiu demanaran a les forces polítiques que es pronunciïn respecte la imputació de Benito en el ple de desembre.

D’on neix aquest conflicte?

La falta d’una regulació concreta establida per l’Ajuntament i un conflictes de convivència entre l’AVV de Can Magí i el Canem Mil·lenari – club de cànnabis situat al barri de Can Magí – va acabar amb el tancament del club. El tancament així com les diverses reclamacions en l’audiència pública del ple de juliol van evocar el conflicte en l’estat actual. 

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article