El nou Síndic de Greuges local s’estrena demanant “diàleg sense condicions” sobre Catalunya

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

L’enginyer Ramon Palacio ha estat escollit nou Síndic de Greuges de Sant Cugat després que s’hagin vençut els dos mandats de cinc anys de qui havia estat la primera persona en ocupar el càrrec, Jaume Clavell. En un Ple extraordinari celebrat dilluns a la tarda, el govern de PDECAT-Demòcrates i PSC amb Dimitri Defranc han votat a favor del nomenament. Davant de la necessitat d’una majoria més àmplia, ERC-MES i ICV-EUiA han votat favorablement en la segona votació, tenint Ciutadans i PP en contra i l’abstenció de la CUP-PC.

Aldo Ciprian, portaveu dels taronja, ha criticat el “carruatge polític” que arrastra qui ja avui és el nou síndic local i ha qualificat el sistema de selecció de “pervers” ja que és l’alcaldia qui proposa el candidat que posteriorment haurà de fiscalitzar la tasca del consistori. Menys contundent ha estat el portaveu dels populars, Álvaro Benejam, que ha dit que hi ha “elements de criteri que no ens permeten votar favorablement”. El desacord ha quedat palès quan el síndic entrant ha finalitzat el seu discurs ja que cap dels quatre regidors que sumen ambdues formacions l’ha aplaudit mentre la resta de la sala sí ho ha fet.

De fet, Palacio s’ha estrenat amb una al·locució que no els ha fet gens de gràcia justificant la celebració del referèndum de l’1 d’octubre pel que ha dit un procés de “set anys demanant diàleg”. Ha posat en valor la resposta ciutadana i ha criticat tant l’actuació policial com els atacs informàtics que van intentar tombar el cens universal durant la consulta. “La ciutadania va respondre de manera pacífica i festiva”, assegura, “i els joves en van ser protagonistes”. Considera que la participació –d’un 43% a Catalunya i un 56,4% a Sant Cugat– va ser “transversal”. “Si bé, hi ha molta gent de fora de Catalunya que no ho veu així, que creuen que l’Estat ha d’imposar la llei per la força”, lamenta. Davant d’això, se suma a les peticions de diàleg però, adverteix, aquest ha de ser “sense condicions prèvies perquè sinó és una imposició”.

"Sant Cugat representa molt bé els valors cívics"

En el seu primer mandat es marca els objectius de divulgar i potenciar la institució, fer una aposta per les eines digitals, protocol·litzar els canals de diàleg amb els grups municipals i la ciutadania i mantenir-se independent i objectiu, valors indispensables dels síndics locals. És conscient que la seva proposició no ha estat ben rebuda per tots els grups i per això diu que s’esforçarà per demostrar la seva “complicitat en defensa dels ciutadans” i en la tasca de supervisió de l’Ajuntament, l’EMD de Valldoreix, els organismes dependents i les empreses contractades per ambdues administracions. Es mostra orgullós d’entomar aquesta nova etapa a la seva vida perquè “Sant Cugat representa molt bé els valors cívics” i, per exemplificar-ho, ha destacat la vitalitat associativa amb especial atenció als congressos de ciutat, la Festa de Tardor i la Universitat Internacional de la Pau.

Part del debat del nou nomenament ha estat marcat pel procés de triatge. Els grups polítics de l’oposició no veuen clar que sigui l’alcaldessa qui hagi de proposar el Síndic i aposten per un procés més obert a la ciutadania. El govern no ha descartat la possibilitat de reformular el funcionament però, recorda, en aquest cas s’ha seguit la norma que es va marcar el consistori ara fa 10 anys. A més, segons explica Carmela Fortuny, tinenta d’alcalde de Presidència, el govern havia avisat l’oposició amb quatre mesos d’antelació perquè presentés propostes. En aquests temps només han rebut una proposta de la CUP-PC, diu, fora de termini i sense complir els requisits. També l’alcaldessa, Mercè Conesa, ha dit que ella no nomena ningú sinó que proposa una persona i el Ple decideix.

La marxa de Jaume Clavell

El Ple extraordinari de dilluns també ha estat el del comiat del primer Síndic de Greuges local, Jaume Clavell, que va ser nomenat per unanimitat ara fa 10 anys i revalidat, de nou per unanimitat, ara en fa cinc. Deixa el càrrec perquè ha superat els dos mandats màxims que marca el reglament i ho fa agraint la complicitat de tots els grups polítics, del secretari municipal i de l’inspector en cap de la Policia Local, Josep Maria Escarré, gràcies als quals, assegura, ha pogut respondre moltes de les peticions rebudes de la ciutadania. Deixa com a consell al nou síndic, amb el qual ja s’ha reunit per fer el relleu, parlar i dialogar amb els treballadors i funcionaris de l’Ajuntament.

Clavell també ha tingut unes paraules dirigides a la situació política que viu Catalunya, de la qual diu que s’ha arribat a una “legalitat i eficàcia en tensió” que ha de suposar un replantejament de “tot el sistema”. Les mobilitzacions ciutadanes dels darrers dies són, per a ell, “la forma de dir-nos que ens aturem i reflexionem”. Critica que s’intenti “silenciar la veu d’un poble amb violència exercida des del poder” i defensa la llibertat d’expressió. Per això recorda que la ciutadania té “el dret de ser escoltada” i les administracions tenen l’obligació d’escoltar-la.

Tots els grups polítics així com el regidor no adscrit han desitjat sort a Clavell en la seva nova vida i han valorat molt positivament la seva tasca durant els darrers 10 anys, que representa la posada en marxa del Síndic de Greuges local i el manteniment de l’activitat. Tots els polítics han coincidit a dir que la figura d’aquesta institució és necessària a la ciutat i l’alcaldessa assegura que cap govern futur tindrà l’atreviment de proposar-ne l’eliminació. El síndic sortint ha aprofitat el seu darrer discurs per demanar al consistori que incorpori als peus dels seus edictes i documents oficials la possibilitat de recórrec al Síndic de Greuges de Sant Cugat abans d’anar a al via judicial en cas de desacord.

El balanç dels darrers anys

En la seva marxa, Clavell ha presentat un informe amb les dades de les atencions fetes pel Síndic de Greuges local entre el 2014 i el 2017 (fins al 30 de setembre), un període en què les queixes rebudes s’han situat entre les 150 i 200, amb una mitjana d’1,82 per cada 1.000 habitants. En aquest període s’han fet 645 consultes entre queixes i assessoraments, essent l’entrevista personal el mètode més habitual de contacte malgrat la possibilitat de poder contactar telemàticament o per telèfon.

La immensa majoria de les consultes són de veïns del centre de la ciutat (464) i acaben amb una queixa formal (456). De les queixes, pocs menys de la meitat, unes 202, han estat admeses mentre la resta s’han rebutjat. Avui dia encara queden 15 expedients en tràmit. La seguretat (55), el territori i l’urbanisme (41) i els serveis urbans (36) són els àmbits més habituals amb queixes. Si bé, Clavell adverteix que cal millorar la comunicació ja que hi ha ciutadans que acudeixen amb problemes que el Síndic no pot resoldre directament, el que provoca que s’hagi de reconduir la consulta a una altra instància. Aquestes són algunes de les dades que recull la memòria:

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article