Un ‘Sí’ gegant enceta la campanya de l’ANC de cara al referèndum

Fotos: Jordi Pascual

Sant Cugat per la Independència, la branca local de l’Assemblea Nacional Catalana, ja està en campanya pel referèndum d’autodeterminació que el govern de la Generalitat prepara de cara al setembre. Segons explica el coordinador de l’agrupació, Josep Lliberia, l’arribada del “Sí” gegant a la plaça d’Octavià aquest diumenge demostrava l’inici d’aquesta campanya que ja no només vol demanar el referèndum sinó que es posiciona a favor del sí a la independència. Durant els propers mesos, els independentistes faran diversos actes a la ciutat amb un esdeveniment d’envergadura nacional de cara al juny o el juliol. També estudien la possibilitat de, com han fet altres anys, reproduir la manifestació de l’11 de setembre dies abans a Sant Cugat a petita escala, enguany formant una gran creu de manifestants.

El proper #11S2017 tindrem un esclat de color a una cruïlla de BCN.
Nosaltres ho vam començar, nosaltres ho acabarem!#AGO2017 #ComençaelSÍ pic.twitter.com/D8atyUfueA

— Assemblea Nacional (@assemblea) 29 de abril de 2017

L’arrencada de la campanya a la ciutat ha arribat just el dia després de la celebració d’una assemblea d’àmbit nacional de l’ANC, en què no només s’ha anunciat la mobilització de la propera diada sinó que també s’han estudiat els futurs possibles. “És difícil que puguin evitar el referèndum però, si ho fan, hi ha escenaris possibles com ara la declaració unilateral d’independència”, afirma Lliberia. Sí bé, l’escenari que contemplen en primera instància és el del referèndum que, tot i no tenir encara ni data ni pregunta anunciades, confien que se celebrarà. “No només tenim la paraula del president, també de tot el govern i diversos grups polítics”, enraona el coordinador, “també ens deien que no es faria el 9N i es va fer”.

Lliberia explica que “socialment l’ANC té una capacitat de mobilització molt gran però és políticament com s’han d’aconseguir les coses”. És així com va néixer la Taula local de forces sobiranistes com a intent d’aglutinar tots els partits que defensen el dret a decidir. “Hi participa ICV-EUiA, PDECAT, ERC, MES, Demòcrates i la CUP, i Solidaritat Catalana a l’entorn ja que prioritzem aquella gent que té pes o representació a l’Ajuntament”, enraona. D’aquesta unitat d’acció va sorgir el comunicat que en l’Audiència pública del Ple de març es va llegir criticant les sentències que suposaven les inhabilitacions d’Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau.

L’acte simbòlic d’inici de campanya ha consistit en la situació del “Sí” al centre de la plaça d’Octavià amb una fotografia de les desenes de persones que s’hi han acostat, moltes d’elles membres de les agrupacions locals dels partits polítics independentistes. PDECAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES i el regidor no adscrit, Dimitri Defranc, que s’han manifestat obertament com a independentistes, representen 18 dels 25 regidors que té el plenari municipal, si se suma ICV-EUiA com a força sobiranista, la xifra arriba a 20. El 27S, els darrers comicis en què la relació de Catalunya amb Espanya era l’element central, les forces independentistes van aconseguir un 58% dels vots a la ciutat.

Notícies relacionades