Sant Cugat en Comú presenta Gutiérrez com candidat a l’alcaldia i posa l’habitatge al centre de la campanya

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Ramon Gutiérrez, actual portaveu del grup municipal d’ICV-EUiA, serà l’alcaldable de Sant Cugat en Comú a les eleccions del maig després que s’hagi presentat una única candidatura a les primàries. En un acte celebrat divendres a la tarda al Casal de Torreblanca els comuns han presentat el seu equip i les 13 primeres persones de la llista, que venen d’espais polítics diferents com ICV, EUiA, Podem i els comuns. En els tres primers llocs l’acompanyen Aina Balada, membre dels comuns, i Andreu Sierro, conegut per l’activisme veïnal al barri del Monestir - Sant Francesc.

El candidat dels comuns ha defensat que s’ha plantejat la candidatura acollint persones vinculades a la política partidista des del PSUC però també aquelles que s’han mobilitzat als barris i en col·lectius socials com el Sindicat de Llogaters o la Plataforma de Pensionistes i s’han implicat en lluites com la feminista i pels drets de les persones migrades. Els altres noms que s’han donat fins el moment són: Conxa Martínez, Esteban Martínez, Ximena Montecinos, Antonio Roa, Neus Medina, Alex Fouquet, Inés Luna, Oriol Porta, Montse Español i Isidre Marias.

L’acte de presentació de la candidatura s’ha centrat en l’eix social, reivindicant una ciutat “on ningú quedi enrereˮ, el que significa, segons Gutiérrez, posar en primer terme l’accés a l’habitatge, el que considera el principal problema que viu Sant Cugat avui dia. Els altres eixos a treballar en un programa que ja s’ha començat a elaborar són: el bé comú, la feminització de la política, la sostenibilitat econòmica i el medi ambient. També ha cridat a apartar l’ombra de la corrupció de la ciutat. No ha fet cap referència a l’eix nacional ni a la seguretat, dos dels altres grans afers que han marcat la política santcugatenca aquest mandat.

Sant Cugat en Comú es presenta a les municipals amb la voluntat de contribuir a fer fora el govern de PDECAT-Demòcrates, que consideren que han patrimonialitzat l’Ajuntament fent-lo seu. “La gent té demandes però et trobes un govern que és un mur de silenci, mala gestió i improvisacióˮ, ha denunciat Sierro. En el mateix sentit s’ha expressat Balada, que també ha recordat que a Sant Cugat “hi viu gent que necessitat la solidaritatˮ tal com ha pogut comprovat en la seva feina com a advocada d’ofici al partit judicial de Terrassa.

Gutiérrez també ha reconegut la tasca feta pel grup municipal d’ICV-EUiA durant el darrer mandat, amb un agraïment especial a Roser Casamitjana, regidora, i a Assun Reyes i Marta Cels, implicades en la tasca institucional del partit. També ha reconegut la voluntat dels ecosocialistes d’obrir-se, renunciant a les sigles, apostant per l’Espai Comú i la candidatura de Sant Cugat en Comú així com per la confiança que li han depositat des que Casamitjana va fer un pas enrere per deixar-li la tasca de portaveu, moment en què ja va anunciar la seva voluntat de fer créixer l’espai polític.

El diputat David Cid ha acudit a la presentació de la candidatura per posar en valor la feina des de la cooperació perquè Catalunya en Comú es construeixi al territori. Després de reconèixer la vàlua de Gutiérrez com a candidat, ha assegurat que “les eleccions municipals marcaran l’aterratge de Catalunya en Comú arreu del territoriˮ.

El procés de confluència

Des que Gutiérrez va esdevenir portaveu del grup municipal, s’han anat fent passos per forjar una candidatura unitària que aglutinés els espais polítics que fins ara havien ocupat ICV-EUiA i Podem a la ciutat. El primer pas en ferm va ser a l’octubre del 2017 amb la transformació de part del local dels ecosocialistes en l’Espai Comú, un centre obert en què es fan xerrades, exposicions i activitats diverses amb una voluntat més oberta que el que es podia fer sota les sigles d’ICV.

Posteriorment, al març d’aquest any, es va encetar un procés participatiu que havia de posar les bases de la candidatura de cara a les municipals. Sota el nom Imagina en Comú Sant Cugat, un grup impulsor amb representants d’ICV-EUiA i Podem però participant a títol individual van fer un manifest i van preveure un programa d’activitats i debats per apropar-se als barris i a la ciutadania. Aquell primer intent de construir la confluència va topar amb les crítiques del Cercle Podem, que denunciava no haver estat tingut en compte en l’elaboració del procés. Les desavinences, però, van desaparèixer pactant alguns canvis.

El darrer pas abans de treballar en la candidatura va ser formalitzar els comuns com a partit polític local, ja que fins el moment les persones que havien participat al procés participatiu ho feien a títol individual i moltes d’elles venien d’ICV-EUiA i Podem. Al juny es va constituir el Comú de Sant Cugat com a formació política. A l’arrencada del curs polític, a principis de setembre, el grup municipal d’ICV-EUiA va deixar clar que el partit, com també ho farà Podem, renunciaria a les sigles de cara a les municipals i que, tot i que mantindria el nom fins els comicis, el futur va molt més enllà de la suma de formacions. Ja llavors apuntaven a un govern desgastat i una escletxa d’oportunitat per a un canvi a l’Ajuntament, que reconeixen que arribarà de la mà de diverses formacions.

En les eleccions municipals del 2015 ICV-EUiA va revalidar els dos regidors que ja tenia el mandat anterior amb 2.419 vots (6,61%). En aquell moment Podem no es va presentar i l’extint Cercle de la Floresta va demanar el vot per la candidatura de la CUP-PC. Sumant els regidors obtinguts per la CUP-PC, ERC-MES i PSC, les esquerres es van quedar a una única regidoria de PDECAT-Demòcrates. Posteriorment, en les eleccions espanyoles l’espai dels Comuns (En Comú Podem) ha demostrat molta força a nivell local amb un 20,10% dels vots al 2015 i un 19,8% al 2016; no així a les catalanes amb un 6,02% dels vots al 2015 (Catalunya Sí que es Pot) i un 6,59% al 2017 (Catalunya en Comú - Podem).

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article