El rebuig a la violència policial provoca la manifestació més gran de la història de Sant Cugat

Foto: Jordi Pascual

Prop de 5.000 santcugatencs s’han trobat dimarts al migdia a la plaça de la Vila en el marc de l’aturada i la vaga general contra la repressió policial convocada inicialment com a mostra de rebuig a les detencions de càrrecs electes catalans i resignificada després de l’actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant la celebració del referèndum d’autodeterminació. La ciutat s’ha paralitzat gairebé per complet amb centenars de comerços tancats i moltes empreses i entitats amb l’activitat aturada. Això ha permès una jornada en què el carrer ha estat el protagonista.

El moment més àlgid ha estat la confluència de la manifestació antirrepressiva i la concentració al davant de l’Ajuntament. La primera ha començat a dos quarts de 12 a la plaça d’Octavià i ha acollit prop de 3.000 persones que han transcorregut pel carrer Santiago Rusiñol, Francesc Moragas i rambla del Celler entre càntics a favor de la vaga general, d’“els carrers seran sempre nostres” i de “fora les forces d’ocupació”, entre d’altres. La marxa s’ha aturat momentàniament al davant de la seu del PP, partit que consideren culpable de l’operació policial.

Panoràmica de plaça de la Vila mentre @mconesapages llegeix el manifest contra la repressió #SantCugat #vagageneral pic.twitter.com/SdoHRpUtRC

— elCugatenc (@elCugatenc) 3 de octubre de 2017

La segona, la concentració a la plaça de la Vila, on ha acabat desembocant la marxa, ha estat convocada per l’Ajuntament i seguia la forma d’acte unitari que s’ha repetit per la tarda amb la participació de PDECAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC. El consistori havia aturat la seva activitat pactant uns serveis mínims amb els sindicats. L’alcaldessa, Mercè Conesa, ha llegit un manifest en què rebutja l’actuació policial, demana la retirada dels efectius extra de Policia Nacional i Guàrdia Civil que s’han enviat a Catalunya i ha reivindicat el dret a vot, tot posant en valor el que per a ella ha estat una actuació modèlica de la ciutadania.

La manifestació més gran celebrada a Sant Cugat fins el moment havia estat la de l’any 1997 després de l’atac al Pi d’en Xandri i en defensa de Torre Negra, que va agrupar prop de 3.000 persones als carrers de la ciutat. Aquest cop la previsió s’ha vist desbordada. En posteriors declaracions a la premsa, l’alcaldessa ha reivindicat el paper de la ciutadania en defensa de la democràcia i ha apartat la dicotomia entre aturada i vaga general per reconèixer la feina feta per tots aquells que han lluitat per aturar el país durant la jornada.

La resta del dia ha estat carregat d’activitats. Des de les sis del matí s’ha fet una marxa lenta per l’AP7 i la B30, el que ha permès en alguns moments bloquejar per complet la circulació. Mentre l’autopista ha estat ocupada, a la ciutat hi ha hagut piquets informatius que havien d’aconseguir que els treballadors dels establiments de la ciutat secundessin la vaga. Si bé, molts comerços han estat tancats per voluntat dels propietaris i només els ha quedat visitar supermercats i grans superfícies com Eroski, Caprabo i Mercadona, els dos primers dels quals han aturat l’activitat.

Durant la jornada no s’ha registrat cap incident malgrat que alguns veïns han mostrat la seva disconformitat amb la protesta. Tot i que s’han sentit càntics a favor de la independència, l’assemblea que ha servit per coordinar la jornada de protesta a la ciutat no s’ha posicionat políticament en aquest sentit sinó que s’ha centrat en la reivindicació bàsica dels primers sindicats convocants, CGT, Intersindical i COS, en contra de la presència policial.

La vaga no només ha estat un èxit a Sant Cugat sinó també a moltes altres localitats que tenien convocades manifestacions unitàries de més d’un municipi. És el cas de Terrassa, Sabadell i Barcelona, tres llocs on també han acudit alguns manifestants santcugatencs durant la tarda, mentre a la plaça de la Vila es repetia gairebé idèntic l’acte del matí, també davant de milers de persones tot i que una mica menys que a les 12 del migdia.

Notícies relacionades