Se celebren els primers actes de campanya malgrat la suspensió del referèndum per part del Constitucional

Fotos: Jordi Pascual i Ferran Margineda

Després que la nit del 14 de setembre els partits independentistes comencessin a empaperar la ciutat amb cartells a favor del sí al referèndum de l’1 d’octubre, el cap de setmana ha portat els primers actes dins del període de campanya. El primer partit a celebrar un acte de format electoral ha estat ERC que, acollint unes 75 persones al Celler Modernista, ha cridat a votar i optar pel sí en forma de conversa sobre el feminisme com a valor. L’esdeveniment, celebrat dissabte al migdia, s’ha desenvolupat amb normalitat.

Menys sort han tingut els membres del Comitè de Defensa de la República que el mateix dia havien ubicat una urna gegant a la plaça del Rei perquè la gent pogués votar simbòlicament quin país independent vol. Tot i que l’activitat s’ha produït amb normalitat, l’advertència d’un veí, segons Cugat.cat, ha fet que la Policia Local hagi acudit per demanar informació i instar la retirada dels elements que feien referència al referèndum.

Segons explica el seu portaveu, Jordi López, els membres del Comitè que en aquell moment estaven a la plaça s’han negat a retirar la parada, que tenia com objectiu fer campanya de cara al referèndum. Per això els agents han identificat una persona i han aixecat acta, document que enviaran a la Fiscalia. Per a ell, aquest petit xoc amb la Policia Local no canvia res de cara als altres actes, tots de carrer, que el col·lectiu ha preparat abans del dia 1. “Entenem que tenim dret a decidir i seguirem defensant-lo”, explica.

Al Celler modernista el desenvolupament de l’activitat no ha trobat cap impediment. L’acte ha estat conduït per Esther Madrona, gestora cultural i secretària d’Imatge i Comunicació d’ERC, que ha parlar amb Carmen Echeverría, activista cultura i col·laboradora del Banc del Temps; Gemma Aristoy, mestra i presidenta dels Castellers, i Gina Cahís, estudiant i secretària de Coordinació Interna de les JERC sobre les oportunitats que al seu parer una república catalana aporta a les dones.

La flexibilitat horària i la conciliació de la vida laboral, d’oci i familiar han estat els dos punts més destacats, els que consideren que formant part d’Espanya difícilment es podran aconseguir. Però no només s’han centrat en els assumptes de gènere sinó que veuen en la independència l’oportunitat per tenir més justícia social, aplicar lleis que ara han estat anul·lades totalment o parcial pel Tribunal Constitucional i per acollir més refugiats, entre d’altres. Creuen que la requisició de cartells del referèndum i la visita de la Guàrdia Civil a aquells mitjans que havien publicat l’anunci de la Generalitat demostra que s’està tornant a poc a poc a la dictadura. “Si el delicte és anar a votar, que em vinguin a buscar”, ha reivindicat Aristoy entre els aplaudiments dels assistents.

Noël Climent, coordinador de la campanya a nivell municipal, ha assegurat que el seu partit seguirà fent actes malgrat la suspensió del referèndum per part del Constitucional. De fet, ja han anunciat que el 27 de setembre a Valldoreix es farà un gran míting al qual acudirà, entre d’altres, l’eurodiputat Josep Maria Terricabras. “Seguim les directius que marca el Parlament de Catalunya, que és d’on emana la voluntat del poble”, argumenta, “per a ells tot està prohibit, no tindríem dret a decidir”. Assegura que no temen les possibles conseqüències legals sinó restar sent part d’un Estat “que no entén que té vàries nacions a dins”.

Davant la petició de Ciutadans i PP de retirar els cartells i no cedir espais municipals per als actes de campanya pel referèndum assegura que no li sorprèn res del que facin aquests partits i, és més, “a nivell municipal, amb tots els respectes, encara se’ls hi pot anar més la pinsa”. “El que m’encanta és que diuen que no hi pot haver referèndum però estan en campanya contínua en la seva contra i, per tant, estan convençuts que sí que existeix”, diu.

Avui més de 700 alcaldes i alcaldesses en una sola veu per defensar la llibertat d'expressió i l'autonomia local. pic.twitter.com/YMaMB9CecN

— Mercè Conesa Pagès (@mconesapages) 16 de setembre de 2017

I és que el portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian, considera que l’alcaldessa, Mercè Conesa, ha posat la ciutat al servei de la seva ideologia fins i tot vulnerant la legislació vigent en permetre que es pengin cartells del referèndum a la via pública. “L’Ajuntament és còmplice d’un cop a la democràcia”, assegura. Per trencar-ho, demana que es retirin els cartells i que el consistori no cedeixi espais municipals per als actes de campanya.

És una petició similar a la que ha fet el portaveu del PP, Álvaro Benejam, que demana que se l’informi sobre si la Policia Local ha rebut l’escrit de la Fiscalia i si s’ha informat als agents de “les obligacions i deures que comporta”. Així mateix, demana que les entitats i partits que han posat cartells entreguin còpia de la sol·licitud per a la seva col·locació i, en cas de no tenir-ne, se’ls obri un expedient sancionador. Mentre això succeeix, demana que es retirin els cartells que hi ha col·locats a la via pública.

També dissabte ha estat un dia d’unió dels independentistes per la imputació dels més de 700 alcaldes d’arreu de Catalunya que han donat suport al referèndum a través de decrets d’alcaldia. Tant l’alcaldessa com el president de l’EMD de Valldoreix, Josep Puig, han fet les seves respectives declaracions de suport. Mentre ERC celebrava el primer acte de campanya, altres companys del partit acompanyaven l’alcaldessa, amb altres membres del grup PDECAT-Demòcrates, i representants de la CUP-PC a la concentració que a les 12 del migdia s’ha fet a la plaça Sant Jaume de Barcelona en suport dels batlles.

Notícies relacionades