Podem elegeix Gabriel Jover com a cap de llista i inicia les negociacions amb forces d’esquerres

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Mario de la Mano

El procés de primàries coordinat des del Cercle de Podem ha acabat amb la designació de Gabriel Jover com a alcaldable i la conformació de l’ordre a la llista de les altres cinc persones que s’hi havien presentat. A les votacions hi han participat 25 persones tot i que enlloc s’indica quin percentatge de participació suposa sobre el total de persones inscrites a Sant Cugat. La formalització del que era l’únic precandidat així com de la llista obre la porta a iniciar les negociacions amb la resta de forces d’esquerres amb la voluntat de buscar una coalició.

El candidat ha estat ratificat amb un 80% dels vots a favor i un 20% en blanc. El seguiran Cecilia Marisa Kuguel, Julio Carmona, Mercedes Bustamente, Mario Andres de la Mano i Jean-Christophe Martin, distribuïts en base al sistema de punts aplicat en el procés de primàries. Dels vots emesos per al cos de la llista, un 84% han estat vàlids i un 16% en blanc, tal com figura als resultats fets públics pel partit.

El protocol de Podem marca que el tancament de coalicions ha de tenir en compte la representativitat del partit dins de les llistes resultants i que l’acord “sumi per multiplicarˮ, en paraules de Jover. L’objectiu de la formació morada és que la seva participació no serveixi per atomitzar el vot d’esquerres sinó per mobilitzar totes aquelles persones que s’identifiquen amb la seva marca amb la voluntat de tenir força a les institucions.

Jover no tanca la porta a cap formació política d’esquerres i, reconeix, que Sant Cugat en Comú –on hi participen persones inscrites a Podem– serà una de les opcions a tenir en compte. Amb la seva designació com a cap de llista, la formació morada decideix que sí o sí es presentarà a les eleccions. En cas de fer-ho en coalició, la seva marca haurà de ser present a la papereta. En cas de fer-ho en solitari, hauran de completar la llista fins arribar al mínim per tenir una candidatura pròpia. De moment no donen detalls de què faran a Valldoreix, on no hi ha hagut primàries.

El ja candidat de Podem defensa que aquests són els passos marcats pel partit a nivell nacional i, per tant, que la resta de persones inscrites que s’han sumat a altres projectes polítics ho fan a títol individual. Davant un possible acord a nivell nacional per crear candidatures conjuntes amb l’entorn dels Comuns, prefereix no pronunciar-s’hi per no entrar en supòsits: “Nosaltres seguim el que marca el partit, i ara per ara és buscar una coalicióˮ.

Tot i que Jover també és membre del Consell Nacional de Catalunya en Comú, assegura que no hi ha cap incompatibilitat per esdevenir alcaldable ni per negociar amb Sant Cugat en Comú ja que “són càrrecs a diferents nivellsˮ. El seu objectiu, seguint allò marcat pel partit a nivell nacional, és “obrir les institucions a la gentˮ i per això en breus s’iniciarà un procés participatiu en línia per recollir idees per definir el programa electoral, que ja compta amb un treball previ gràcies al grup de treball de les municipals nascut del Cercle.

Podem no marca línies vermelles a les negociacions i no aprofundeix en quins són els punts clau a tenir en compte per evitar condicionar les converses. Tot i així Jover diu que hi ha temes que seran sobre la taula com ara la transparència, la lluita contra la corrupció, la seguretat, l’habitatge i l’ampliació del concepte de participació ciutadana “més enllà de la limitació demostrada pels pressupostos participatiusˮ.

Un cop acabades les primàries, el passat dissabte Jover va ser acompanyat per Noelia Bail, secretària general de Podem Catalunya, i per David Clarà, secretari de municipalisme i regidor a Barberà, per donar a conèixer el resultat. Tots dos van posar èmfasi en les 90 localitats catalanes que per primer cop han aconseguit crear una candidatura de Podem i van reivindicar la importància de ser a les institucions com a espais des d’on permetre canvis que no es poden aconseguir només des de la mobilització social.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article