El Ple que va posar el primer punt per tancar la ferida de la modificació del PGM

Damià Calvet manté el posicionament del govern però retira la moció de Convergència després que l'oposició accepti les esmenes en la seva. Fotos: Jordi Pascual

Hi ha un tema que ha centrat l'actualitat política del darrer mes. Un tema que va esclatar per sorpresa a la taula del despatx de Damià Calvet, tinent d'alcalde d'Urbanisme. Un tema que va unir a l'oposició i va fer que el govern de Sant Cugat i Valldoreix es tanquessin en banda per defensar sengles actuacions. La modificació del Pla General Metropolità (PGM) en l'àmbit de Valldoreix per evitar el pagament d'expropiacions de zones verdes i reubicar l'aprofitament ha provocat l'obertura d'una ferida entre govern i oposició i l'arribada a debat en els plenaris, el primer el passat dijous a l'EMD.

La sessió de maig a la sala de plens de l'Ajuntament venia marcada per dues mocions sobre el tema i la proposta del govern d'aprovar immediatament la creació informativa especial que permeti esclarir els termes de la modificació. Tant el plantejament de l'oposició com el de Convergència recollien la voluntat de crear la comissió com a punt principal. A la pràctica, havien de ser dos moments de contraposició d'idees i de concentració del debat que fins el moment s'havia vehiculat quasi amb exclusivitat pels mitjans de comunicació.

Però el to d'enfrontament va baixar. Tot i que el contenciós administratiu que havia anunciat gran part de l'oposició continua en peu, la intervenció dels portaveus dels grups municipals va ser a la recerca d'una solució. Amb visió crítica, sí; però recercant una solució. Les acusacions més greus han quedat de banda i la defensa aferrissada del govern s'ha frenat en benefici de l'entesa. “No volem entrar en cap guerra, sinó en una reflexió tècnica i legal”, deia la portaveu d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana, en l'inici d'una ronda d'intervencions de tota l'oposició en la presentació de la seva moció.

De fet, la màxima entesa va arribar amb l'acceptació de les esmenes presentades per Convergència a la moció opositora. En essència, continuarà havent comissió informativa especial, que es va aprovar en la mateixa sessió plenària per unanimitat, i una revisió dels convenis. El primer punt per tancar la ferida. A més, el planejament derivat de la modificació a Can Cabassa i als voltants de l'Estació de Valldoreix queda aturat fins que la comissió informativa especial que ha de servir per fer pública tota la informació sobre el cas tregui les conclusions.

Però l'orgull és l'orgull –o la seguretat d'allò exposat prèviament– així que l'oposició i el govern no podien desmuntar allò que havien reproduït els mitjans els darrers dies. En l'enèsima defensa de l'actuació urbanística, Calvet va donar una altra frase per mantenir en l'hemeroteca, com ja dijous havia fet Josep Puig, president de l'EMD, dient que si calia es prendrien responsabilitats. “La modificació me la faig meva”, va dir el tinent d'alcalde just davant de l'anterior encarregat de la seva àrea, Pere Casajoana, que havia acudit al Ple i participat en el debat via Twitter.

.@damiacalvet diu a @perecasajoana que la modificació se la fa seva #SantCugat #plestc

— elCugatenc (@elCugatenc) 23 de maig de 2016

Durant la seva intervenció, Calvet va tornar a defensar la modificació qualificant-la de positiva per a la ciutat i, de nou, va lamentar el to de l'oposició només presentar l'assumpte i, especialment, el contenciós. Però tot en el marc d'un debat polític molt suau per a l'expectativa creada i amb la ferma voluntat de tots els actors implicats de tenir una comissió informativa per esclarir els fets. Un acord tan gran que, amb l'acceptació de les esmenes, va fer que Convergència retirés la moció alternativa.

Tant d'acord en posicions inicialment enfrontades que quan va arribar el punt de l'ordre del dia per aprovar la creació de la comissió informativa especial, no hi va haver debat. Només una novetat respecte a la moció, l'arribada en equip de Puig, Susanna Herrada i Elena Degollada com a representants del govern de l'EMD de Valldoreix. Unes personalitats que es van emportar la salutació del govern santcugatenc però sense presenciar cap debat. La seva assistència va servir per demostrar, una vegada més, la pinya dels governs de totes dues institucions en aquest assumpte.

De fet, el de maig va ser un Ple amb poc debat. Només una moció sobre l'ús del castellà a l'administració apuntava maneres ja des de l'Audiència Pública, tal com es pot veure en aquesta notícia. Després, el típic conflicte polític de competències i unes quantes mocions relativament poc debatudes.

I també, un toc de festa. El Ple va aprovar per unanimitat el protocol institucional per als seguicis de Festa Major només amb les crítiques dels partits d'esquerra pel manteniment d'actes religiosos dins dels actes institucionals. El document s'ha realitzat amb especial participació de la Coordinadora d'Entremesos de Cultura Popular que va acudir a la sessió plenària i, en aprovar-se la moció, ho va celebrar tirant confeti davant la sorpresa dels representants polítics.

El Protocol dels seguicis festius ha estat aprovat al #plestc #felicitats #enshomereixem #juntsfemcultura2016 pic.twitter.com/QbF2a4IdaP

— Coordinadora SC (@tradicionalsc) 23 de maig de 2016

Un Ple curt, com aquest mes és aquesta contracrònica, amb petits punts que repassarem a elCugatenc durant la setmana i un repàs a l'estat d'execució del primer trimestre. Bon nivell i pagament a proveïdors de rècord, 27 dies. Medalleta per al tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, i una modificació pressupostària que deixarà fer inversions al Patronat Municipal d'Educació. Ara, sempre s'hi pot fer més, i així ho va fer constar en acta el regidor de Ciutadans Sergio Blázquez.

Notícies relacionades