Pla Local de Seguretat, entre la visió holística i un pedaç

Fotos: Jordi Pascual i Localpres

La seguretat de Sant Cugat està en dubte. L'augment de robatoris als domicilis acceptat pel govern fa mesos que preocupa a l'espectre dretà de l'oposició, Ciutadans i PP. El tancament de Can Solà per evitar el botellón de cada cap de setmana i els robatoris puntuals a comerços, tot i que en davallada respecte a altres anys segons dades del consistori, han plantejat dubtes i polèmica. L'equilibri entre la llibertat i la seguretat sempre és complex i un caldo en què l'excés d'un ingredient pot amargar el resultat. Amb tot, el govern defensa la seva política en matèria de seguretat i va un pas més enllà amb un Pla Local que va passar per la darrera sessió plenària com a línia d'actuació en la matèria.

El Pla comprèn actuacions entre el 2017 i el 2020 i està consensuat en el marc de la Junta Local de Seguretat, on participen diferents actors implicats com la Policia Local, Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i Policia Nacional. La tinenta d'alcalde de Presidència, Cultura i Promoció de la Ciutat, Carmela Fortuny, va explicar en roda de premsa que el plantejament preveu objectius globals i accions concretes. “Parteix d'un cronograma previ”, prossegueix, en què s'inclou la recollida de dades al 2015 i l'anàlisi, translació i aplicació al 2016.

De tot plegat en destaca la millora de protocols que ha de permetre la coordinació entre els diferents cossos de seguretat que tenen efecte sobre la ciutat. Tot i això, se suma i reitera el plantejament que ha defensat el govern des que han augmentat les crítiques per manca de seguretat al municipi: “Tenim un bon nivell però sempre cal incrementar-lo”. A més, en el Ple d'octubre l'oposició va criticar, més enllà del contingut, el retard en l'elaboració del document. “Ha trigat menys que l'ordenança de terrasses”, va bromejar Pere Soler, portaveu socialista, en clara referència a Cristina Paraira, que des de la seva tinença d'alcaldia deriva tant la seguretat com les terrasses.

L'aplicació del Pla

Sempre segons la informació feta pública pel govern, el Pla Local de Seguretat preveu les actuacions des de diversos prismes: economia, persona, política, medi ambient, comunitat, alimentació i salut. Per sobre de la comissió gestora del Pla, en la qual participa una presidència política, una secretaria, una direcció exercida pel cap de la policia i una coordinació feta pel comandament policial, hi ha la Junta Local de Seguretat en coordinació amb l'alcaldessa.

La comissió de treball inclou una unitat de seguiment i avaluació i el Consell Local de Seguretat i Convivència amb una comissió permanent i comissions de treball que han de permetre aconseguir en els objectius previstos. Com a fita es proposa la implicació de Protecció Civil, la Creu Roja i el Grup d'Intervenció i Emergències de l'Agrupació de Defensa Forestal.

D'aquesta manera, el Pla inclou sis objectius específics: avaluar la percepció de la ciutadania de la seguretat del municipi, fomentar l'adopció de mesures d'autoprotecció per part de la ciutadania, consolidar accions contra l'accidentalitat per alcoholèmia i consum de drogues, fomentar la participació del voluntariat, reduir l'afectació de conductes incíviques vinculades al consum d'alcohol i consolidar el servei de patrulla de la policia en bicicleta. Totes aquestes mesures ja s'han aprovat i han d'executar-se.

Algunes de les accions concretes derivades dels objectius són la reunió periòdica de la Junta Local de Seguretat, la implantació d'una agenda sistemàtica de contactes entre la policia i els ciutadans, seguiment dels casos de violència masclista, reorganització de la patrulla, fer més controls de trànsit, fer activitats de conscienciació sobre el consum d'alcohol, actualització dels plans de protecció civil, la realització de plans d'autoprotecció on calguin, controlar l'absentisme escolar, actualitzar l'ordenança de civisme, intervenir en conflictes privats, fer xerrades sobre assetjament i discriminació, aplicar accions formatives que compensin sancions per actes incívics i desenvolupar protocols d'actuació davant de la fauna salvatge.

Les crítiques

Tot i que al Ple d'octubre el Pla Local de Seguretat va arribar en forma de dació de compte, ja que havia estat aprovat per la Junta de Govern Local, i, per tant, no es podia votar, tots els grups de l'oposició a excepció del regidor no adscrit Dimitri Defranc i d'ERC-MES van criticar les actuacions del govern en matèria de seguretat. Ciutadans, PSC i PP es van alinear per criticar el retard de l'arribada del pla. Alhora, però, els taronja van dir que s'hauria de fer una reunió de la Junta Local de Seguretat un cop al trimestre tot i que Paraira va dir que es fan les necessàries.

Pere Soler, portaveu dels socialistes, va donar la benvinguda al pla tot i el retard però va preguntar, sense resposta per part del govern, com es traduiria la seva aplicació als pressupostos que comencen a configurar-se i en breus es debatran. Álvaro Benejam, per la seva banda, com a regidor popular, també va dir que s'hauria de millorar el tractament que es fa a la Policia Local i, un cop més, va demanar que hi hagin més agents dels Mossos d'Esquadra a la ciutat.

A l'altra banda s'hi van situar Núria Gibert, de la CUP-PC, i Ramon Gutiérrez, d'ICV-EUiA, que van coincidir en dir que més seguretat no necessàriament passa per augmentar el nombre d'efectius. La cupaire va dir que Protecció Civil podria fer molta més feina i, alhora, que el seu partit té una visió més “holística i preventiva” de la seguretat que la plantejada pel govern. L'ecosocialista va dir que el pla dóna eines però que no cal més efectius sinó més vinculació amb els comerços afectats amb la figura, per exemple, dels agents cívics.

Tot i això, el Pla Local de Seguretat ja ha començat a caminar, i ho ha fet en un context comunicativament complex ja que en les darreres setmanes s'han publicat dades sobre la seguretat facilitades pel govern alhora que informacions diverses sobre robatoris i successos relacionats amb la seguretat. A l'espera encara de saber un resultat, l'arribada de Jaume González com a nou cap d'àrea de seguretat ha servit per accelerar els tempos i desencallar accions bloquejades en el temps.

Notícies relacionades