Molt debat i reiteració

Fotos: Jordi Pascual

17 mocions, 36 punts en l'ordre del dia. Un Ple que acaba passada la mitja nit amb els carruatges de nou convertits en carabasses. Va ser el que prometia i prometia el que va ser. Només acord total pel que fa a mocions en la institucional per sumar-se al Dia de l'Associacionisme Cultural. Desavinences vàries amb petits moments estel·lars en la resta. El moment clau, probablement, amb la moció per donar ajuts a ONGs que treballen en benefici de persones refugiades. Les discrepàncies que va anunciar elCugatenc van saltar pels aires amb una moció alternativa de Convergència presentada com a urgència i que la seva aprovació de facto significaria deixar d'aprovar els acords de la primera.

En plena discussió, quan el govern veia que la majoria de grups donarien suport a la proposta de l'Assemblea de Voluntaris per als Refugiats i no a la seva, els convergents van decidir retirar la moció entre crítiques d'haver-se fet a corre-cuita. Perdia així l'intent de transformació de la proposta. Abans, però, tant l'alcaldessa, Mercè Conesa, com la regidora Susanna Pellicer van recriminar a l'assemblea una falta d'implicació amb els projectes en favor dels refugiats de l'Ajuntament i, especialment, en la taula en què es tracten els temes d'aquest àmbit. Poc després, a les portes del consistori, un grup de voluntaris encenien unes espelmes com a símbol de victòria –al final només el PP s'hi va abstenir– però sense deixar de lamentar l'espectacle que havien viscut dins.

Però d'espectacle hi va haver molt més. Ciutadans va marxar dos cops de la sala de plens com fa cada cop que hi ha una moció amb un informe desfavorable del secretari. En aquest cas, una per declarar Felip VI persona non grata a la ciutat –amb un speach humorístic de Mireia Ingla, portaveu d'ERC-MES sobre la monarquia– i que va quedar rebutjada amb els vots en contra de Convergència, PP i PSC i l'altra per rebutjar l'“ofensiva legislativa, judicial i econòmica de l'Estat”, aquesta sí aprovada. Això amb el debat reiteratiu de cada moció d'aquest estil amb Convergència, CUP-PC i ERC-MES defensant la independència, ICV-EUiA la sobirania, PSC el federalisme i el PP (i C's tot i l'absència) la unitat d'Espanya. Debat similar va tenir una moció per rebutjar el desistiment del Suprem a un recurs de la Generalitat sobre la gestió del 0'7% dels fons provinents de l'IRPF per a finalitats socials.

Fins i tot va haver dues mocions que es van transformar. La primera de Ciutadans per a la millora del servei de taxi amb propostes diverses com la ubicació de marquesines. Al final, malgrat el desacord dels proposants, es van perdre les propostes concretes per a deixar-ho en el marc de la Taula de Mobilitat. “Per a alguna cosa la tenim”. L'altra és la de les pistoles Taser que ja vam explicar abans del Ple. De demanar el compromís de l'Ajuntament a no adquirir-ne es va passar a esperar a veure què diu la comissió del Parlament que està parlant-ne actualment.

El Ple també va aprovar instar facilitar els tràmits per obtenir la nacionalitat per a persones migrades en vulnerabilitat, congelar les aportacions a l'Associació Catalana de Municipis per una adjudicació poc transparent a una empresa vinculada a Convergència –aquesta moció amb l'únic vot contrari dels convergents l'ampliarem més endavant amb una notícia específica–, la petició d'un salari mínim de 1.000€ i l'aplicació a l'Ajuntament amb l'únic vot negatiu de Ciutadans qualificant la proposta de populista, el treball per a l'accessibilitat de les webs municipals i instar a a Generalitat a recuperar Aigües Ter-Llobregat.

Amb molt més debat i la participació de Marta Serrés de la PAICAM hi va haver una moció per solidaritzar-se i donar suport a la lluita de la Plataforma. Tot i la presentació que es va fer dies enrere a Cal Temerari, gairebé cap grup coneixia la problemàtica de les altes i baixes mèdiques, especialment en persones amb fibromiàlgia. L'apassionada explicació de Serrés va servir per sensibilitzar-los mínimament però només les esquerres hi van votar a favor, la resta de grups s'hi van abstenir. Convergència va arribar a lamentar una suposada “criminalització” de la sanitat privada quan “el model públicoprivat ha donat molts bons resultats en aquest país”.

Tal com avançava el Ple el debat es dissolia en pro d'un temps incomplit de partida amb un ordre del dia excessivament llarg i amb temes reiteratius. Un intent fallit de complir uns terminis adequats que es va carregar les respostes de les preguntes de l'oposició al govern. Es contestaran en comissions informatives, allà on ni periodistes ni ciutadans hi tenen accés.

Notícies relacionades