Mocions del Ple de setembre: salari mínim, transparència i operació Garzón

Fotos: Jordi Pascual

El Ple de setembre no ha tingut un gran nombre de mocions i moltes d'elles han tingut poc debat. Només el debat sobre l'escola trilingüe ha tingut una polèmica més gran. A continuació oferim un recull de les mocions i el debat del Ple de setembre. També pots consultar els punts portats pel govern i la contracrònica del Ple.

En forma de moció institucional, presentada en primera instància per ERC-MES, el Ple de setembre ha aprovat una moció perquè la Finestreta Única Empresarial (FUE) tingui accés a tots els expedients tramitats electrònicament i relacionats amb l'activitat empresarial i econòmica. Per això, caldrà una dotació pressupostària que encara està per determinar.

Per fomentar la conciliació, el Ple de setembre ha aprovat en forma de moció institucional una proposta presentada inicialment per la CUP-PC amb la voluntat que els actes institucionals organitzats per l'Ajuntament tinguin un espai de cura dels infants perquè així els pares i mares puguin acudir-hi.

En forma de moció conjunta del PP, PDECAT-Demòcrates, Ciutadans i PSC, el Ple de setembre ha aprovat elaborar un pla amb mesures que serveixi per posar fre a l'incivisme al parc del Turó de Can Mates. Aquesta preocupació s'havia mostrat al Consell de Barri de Mira-sol. En el moment que es tinguin les conclusions de l'estudi, no es descarta incrementar la presència policial o d'agents cívics. Finalment tots els grups polítics han votat a favor menys CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA que consideren que la policia no és la solució.

En forma de moció conjunta del PSC, PDECAT-Demòcrates i PSC, el Ple de setembre ha aprovat que l'Ajuntament comenci a aplicar un salari mínim de referència en la seva contractació pública directa i indirecta de 1.100 euros. La proposta també significarà la incorporació de clàusules socials i el foment d'aquest mateix salari mínim a les empreses que busquen treballadors a la borsa de treball públic. Així mateix, s'insta a la Generalitat i a l'Estat a implantar un salari mínim de referència territorialitzat. Només Ciutadans ha votat en contra dient que la mesura implicaria pujar els impostos.

Ciutadans havia presentat una moció perquè s'instés al Departament d'Ensenyament a fomentar un pacte autonòmic per a la millora de l'educació a Catalunya, apostar pel trilingüisme, fomentar que hi hagi auxiliars de conversa en anglès als centres educatius i a pagar el deute pendent amb els ajuntaments per les escoles bressol. Proposaven aplicar el model trilingüe a les escoles bressol tenint en compte que són competència de l'Ajuntament. La regidora taronja, Munia Fernández-Jordán, ja va advertir abans del que la resta de grups no havien rebut de bon grat la proposta, que es fonamenta amb la conversa amb alguns actors educatiu de Catalunya però sense aquest contacte a nivell local. Després d'un debat en què la majoria de forces han defensat la immersió lingüística només Ciutadans i PP han votat a favor.

ICV-EUiA ha presentat una moció en què demanava que el govern enviés tots els decrets d'alcadia als grups de l'oposició i, després d'esborrar les corresponents dades personals, els pengés al web municipal. La proposta tenia les esmenes de PDECAT-Demòcrates en què es proposava que els regidors tinguessin accés digital i telemàtic a mesura que es desplegui l'e-administració. També proposaven canviar la publicació per l'estudi d'una publicació automàtica. Els ecosocialistes han acceptat les esmenes i la proposta s'ha aprovat per unanimitat.

ERC-MES i la CUP-PC han portat a debat una moció per mostrar suport als torturats en el marc de les Olimpíades del 1992 i per instar al govern espanyol a depurar responsabilitats. La proposta rebutja la legislació antiterrorista espanyola, que consideren que no garenteix el compliment dels drets humans, i condemna l'actuació que va tenir l'exjutge Baltasar Garzón. També demana el compromís de l'Ajuntament amb el dret d'autodeterminació. Eduard Pomar i Ramon Piqué, els dos torturats santcugatencs, han explicat el cas. Ciutadans i PP han posat en dubte les tortures i que actualment encara es donin. Pere Soler, del PSC, en canvi, ha demanat disculpes ja que el seu partit governava a Espanya quan això va succeir. Finalment, tots els partits menys Ciutadans i el PP han votat a favor. El PSC s'ha abstingut en els punts en què es donava suport al dret d'autodeterminació.

El PP ha presentat una moció demanant que s'estudiï l'anulació els peatges dels túnels de Vallvidrera i, mentrestant, quedin inclosos a l'anomenada vinyeta única per unificar els peatges d'arreu de Catalunya, una proposta que només es pot tramitar instant al Parlament de Catalunya. CUP-PC i ICV-EUiA han votat en contra perquè consideren que el peatge serveix per limitar el transport en vehicles a motor i ERC-MES s'ha abstingut. La resta de grups han votat favor.

Notícies relacionades