Mocions Ple de juny: pensionistes, premi de narrativa i locals de protecció oficial

Foto: Jordi Pascual

El Ple de juny ha estat carregat de propostes dels grups polítics, la majoria d’elles propostes senzilles que no han significat un gran debat polític però sí molts compromisos. També pots consultar els punts portats pel govern i la contracrònica del Ple.

Aposta per augmentar el reciclatge d’oli usat

Tots els grups han donat suport a la proposta d’ERC-MES, PDECAT-Demòcrates, CUP-PC, ICV-EUiA i PSC per augmentar el reciclatge d’oli usat amb un estudi del possible augment de punts recollida així com l’inici d’una campanya per evitar el llançament de l’oli a l’aigüera.

Hi haurà una Oficina d’Atenció al Pensionista

La Plataforma de Pensionistes ja havia aconseguit el compromís del govern però això no ha estalviat el debat de la moció de la CUP-PC, PDECAT-Demòcrates, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC per a la creació d’una Oficina d’Atenció al Pensionista compartida a l’Oficina d’Atenció Ciutadana com a punt de referència per a resoldre consultes de pensionistes i jubilats. Això suposarà una dotació pressupostària que encara no s’ha concretat. Tots els grups han votat a favor de la moció.

Sant Cugat tindrà un premi de narrativa catalana

Tots els grups excepte Ciutadans (abstenció) i Dimitri Defranc (vot en contra) han votat a favor de la moció de la CUP-PC, PDECAT-Demòcrates, ERC-MES i ICV-EUiA per proposar al Consell de Cultura que elabori una proposta d’un premi de literatura catalana a Sant Cugat que, amb una dotació pressupostària a determinar, haurà d’esdevenir un referent als Països Catalans. L’assumpte ha portat un debat sobre si seria un premi inclusiu i si permetria la presentació d’obres en castellà. Tot i que els detalls hauran de determinar-se conjuntament amb el Consell de Cultura, la resposta afirmativa dels proposants ha permès un ampli suport.

Es crearà un Consell Econòmic i Social

Els proposants i Ciutadans, PP, Units per Avançar i Dimitri Defranc han votat a favor de la proposta d’ERC-MES, PDECAT-Demòcrates i PSC perquè abans del gener es creï un Consell Econòmic i Social de Sant Cugat que treballi en la modernització, consolidació, impuls i dotació pressupostària del sector econòmic. CUP-PC i ICV-EUiA, que s’han abstingut, han criticat que s’hi contempla una visió molt tancada dels actors econòmics que hi participarien.

El Ple demana, de nou, l’alliberament dels “presos polítics”

Tots els grups excepte Ciutadans, PSC i PP han votat a favor de la proposta de PDECAT-Demòcrates i ERC-MES per demanar una altra vegada l’alliberament dels “presos polítics” catalans. A banda de la petició, l’Ajuntament també qualifica la presó preventiva d’injusta i no conforme al dret aplicable i condemna l’“existència en l’actualitat de presos polítics a l’Estat espanyol”. L’assumpte ha portat un ampli debat al voltant del terme legalitat i la seva legitimitat en l’Espanya actual.

Hi haurà programa de locals i oficines de protecció oficial

Els proposants, Ciutadans, ERC-MES, PSC i Dimitri Defranc han donat suport a la proposta d’ICV-EUiA i la CUP-PC per crear un programa de locals i oficines de protecció oficial. Es proposa tenir l’inventari fet en sis mesos per treure a concurs públic els locals i oficines en lloguer perquè hi tinguin accés entitats i empreses amb uns criteris establerts. És una forma, defensen els proposants, de crear barris dinamitzats per comerç de proximitats i entitats amb un criteri d’adjudicació d’espais que fins ara no s’havia seguit. El govern creu, però, que la proposta pot dificultar l’aplicació del Pla d’Acció de Promusa.

Debat sobre el model de Policia Local i ràtios d’agents

Una altra vegada, aquest cop amb una moció conjunta del PP i el PSC, el Ple ha debatut sobre la Policia Local. Els proposants proposaven donar suport als agents en la tasca realitzada, complir el compromís d’arribar a 120 agents, convocar més places addicionals, reforçar els efectius del torn de nit i caps de setmana, presentar un Reglament de Segona Activitat, incrementar la formació davant els canvis legislatius en la lluita contra la LGTBIfòbia, els procediments administratius i altres, prioritzar la compra de vehicles 4x4 en el marc del conveni amb l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i elaborar un Pla Director de la Policia Local. PDECAT-Demòcrates ha presentat esmenes que, a la pràctica, alteraven el darrer acord per mantenir vigent l’aplicació del Pla de Seguretat i Convivència 2017-2020. Amb l’esmena acceptada i votant per acords, la moció ha tirat endavant.

PP i Ciutadans es queden sols en la crítica a Torra

Els proposants i el PSC han votat a favor de la proposta de PP i Ciutadans de desaprovar alguns dels missatges i articles d’opinió del president de la Generalitat, Joaquim Torra, per ser “inapropiats i contraris a la dignitat i als principis i valors democràtics”. La resta de grups han acusat els proposants de voler atacar el president de la Generalitat com a institució i no com a persona alhora que els han recordat que diversos membres dels seus partits també han fet comentaris xenòfobs i racistes sense que hagin estat reprovats.

Torna el debat sobre el nom dels carrers

Després que al Ple passat s’aprovés el polèmic canvi de nom de la llavors plaça del Rei i ara plaça de l’1 d’octubre, el PSC ha decidit debatre sobre els canvis de nom dels carrers amb la proposta de creació formal d’una comissió de nomenclàtor que tingui un reglament propi amb capacitat de proposta, assessorament, criteris i decisió. La moció tenia esmenes de PDECAT-Demòcrates, que proposava una comissió mixta de polítics i tècnics, i de la CUP-PC, que demanava que el Ple també tingués capacitat de decisió. Finalment tots els grups polítics han donat suport a la proposta de reglamentar la comissió de nomenclàtor, que seguirà supeditada al Ple municipal.

Es mantindrà la zona blava de nova creació

Els proposants, ERC-MES i PP han votat a favor de la proposta de Ciutadans per tornar al seu estat original totes les places de zona blava que es van crear conjuntament amb l’àrea verda. Per als taronja, la mesura no ha estat útil, quedant places buides que podrien fer treballadors de les zones afectades. El govern i part dels grups municipals han defensat les mesures dissuasòries aplicades i s’han emplaçat a aplicar possibles canvis a tenir l’estudi d’impacte de l’aplicació acabat.

No hi haurà neteja específica d’escocells, que es farà segons la planificació prevista

Els proposants, PP i Dimitri Defranc han votat a favor de la moció de Ciutadans per reforçar les mesures de manteniment i neteja dels escocells dels arbres –també s’hi proposa acabar-los amb graves, drenants o malles antiherbes– que hauria d’acompanyar-se de la col·laboració amb l’ADF, els Bombers i Protecció Civil per potenciar la vigilància de les franges d’incendi i la redacció d’un ban per sensibilitzar la ciutadania del risc d’incendis. La majoria de grups coincideixen a dir que la situació no és greu i que en prevenció d’incendis ja s’hi treballa.

Notícies relacionades