Mocions del Ple de març: bicicleta, habitatge, servei de neteja i Can Magí

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Nou mocions han marcat la sessió plenària ordinària corresponent al mes de març. Des de l'habitatge fins a la mobilitat al barri de Can Magí han marcat una sessió carregada de mocions sobre temes en què l'Ajuntament no podia actuar. També pots consultar els punts portats pel govern i la contracrònica del Ple.

Es farà una ordenança sobre l'ús de la bicicleta.

A proposta inicial de Ciutadans, el Ple de març ha servit per aprovar-se en forma de moció institucional la petició de crear una ordenança que reguli la mobilitat en bicicleta i altres ginys amb el suport de l'Àrea Metropolitana. En cas de no fer-se la proposta independent, s'incorporarien les noves normes a l'odenança de Circulació vigent. S'aposta també per seguir conscienciant i sensibilitzant sobre l'ús de la bicileta i implementant el Biciregistre.

Suport a Valtonyc, Hasél i Elgio.

CUP-PC, PDECAT-Demòcrates, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC han presentat una moció conjunta per solidaritzar-se amb els cantants Valtonyc, Hasél i Elgio, condemnats per enaltiment del terrorisme i injúries a la corona per les seves canços. Tots cinc grups critiquen la deriva autoritària de l'Estat, demanen al govern espanyol que impulsi els canvis legislatius necessaris per derogar la Llei de Seguretat Ciutadana i la reforma del Codi Penal i donen suport a la plataforma No Callarem en defensa de la llibertat d'expressió. Els proposants i el regidor no adscrit ha votat a favor de la proposta mentre Ciutadans i PP han votat en contra tot indicant que la llibertat d'expressió té uns límits.

El Sindicat de Llogaters aconsegueix el compromís municipal de fer més actuacions en matèria d'habitatge.

El col·lectiu de llogaters ha presentat una moció amb el suport d'ICV-EUiA, CUP-PC, ERC-MES i PSC per declarar persona non grata els fons voltor, aplicar els acords de la Generalitat del març del 2015 pel qual els ajuntaments tenen preferència per comprar habitatges provinents de desnonaments, instar a l'Oficina Local d'Habitatge a assessorar les persones víctimes d'abusos dels propietaris, per reservar el 50% dels edificis de nova contrucció i rehabilitació a habitatge social, que tot l'habitatge públic de Promusa sigui de lloguer, per complir els límits davant les persones en risc d'exclusió residencial i per demanar al Congrés la reforma de la Llei d'Arrendaments Urbans. Unes esmenes de PDECAT-Demòcrates demanant canviant el concepte de persona non grata per "mostrar rebuig" i canviant el 50% de reserva només per als habitatges de nova construcció, ha acabat prosperant amb el vist i plau dels proposants. Cap grup hi ha votat en contra i només Ciutadans i PP s'hi han abstingut en algun dels acords, els taronja en la instància al Congrés però amb el compromís de treballar-ne des del grup parlamentari.

Petició per revertir les reclamacions de l'IVA a entitats culturals i mitjans públics.

A proposta d'ICV-EUiA, PDECAT-Demòcrates, ERC-MES i PSC, tots els grups excepte Ciutadans i PP, que s'han abstingut, han votat a favor de demanar al Ministeri d'Hisenda que estableixi una taula de diàleg amb les institucions afectades per abordar el cobrament de l'IVA amb caràcter retroactiu a entitats culturals i mitjans de comunicació públics. Demanen al ministre Montoro, alhora, que aprofundeixi en la lluita contra el frau fiscal mentre donen suport a les iniciatives parlamentàries impulsades per anul·lar la retroactivitat del cobrament.

No es municipalitzarà, de moment, el servei de neteja dels edificis públics.

El vot contrari del govern i l'abstenció de Ciutadans ha servit per aturar la proposta de la CUP-PC i ERC-MES per fer un estudi sobre la possible municipalització del servei de neteja dels edificis públics municipals. Juntament amb el PP també han descartat l'inici del tràmit per aconseguir gestió directa municipal. En canvi, el suport ha estat ampli en les dues primeres parts de la moció, que proposava posar mirada de gènere en la contractació i disgregar les dades municipals per sexe, tal com recomanava el Pla d'Igualtat.

Rebuig a la jutgessa María Elòsegui Itzaso.

Tots els grups polítics a excepció del PP, que ha votat en contra, i Ciutadans, que s'ha abstingut, handonat suport a la proposta d'ERC-MES i ICV-EUiA perquè l'Ajuntament mostrés el seu rebuig al nomenament de María Elósegui Itzaso com a membre espanyola al Tribunal Europeu dels Drets Humans per les seves declaracions, articles i llibres amb contingut LGTBIfòbic. Es tracta d'informar al govern espanyol i demanar que no s'acceptin més candidatures d'aquest estil i, alhora, instar al tribunal a evitar que aquesta ideologia tingui efecte sobre les seves sentències. Ciutadans i PP, tot i que considerant incorrectes els articles i cites aportades per la resta de regidors, consideren que la jutgessa ha de ser capaç de diferenciar la seva ideologia de la feina.

No hi haurà un premi especial per a les empreses que concilien als Premis Ciutat de Sant Cugat.

Només la CUP-PC ha donat suport a la proposta de Ciutadans per crear un premi a les empreses que fomenten la conciliació en el marc dels Premis Ciutat de Sant Cugat. La proposta també plantejava la creóaci d'un distintiu i informació al respecte. Entre dubtes sobre si es tractava d'una bona proposta o no, el govern ha estat determinant en la decisió. Segons PDECAT-Demòcrates, no té sentit plantejar un premi d'aquestes característiques en el marc dels Premis Ciutat de Sant Cugat alhora que Sant Cugat Empresarial, diuen, no compartia el format proposat pels taronja.

L'àrea verda a Can Magí haurà d'esperar.

ERC-MES no ha aconseguit que s'aprovi la seva moció sobre la mobilitat al barri de Can Magí sense que el govern incorpori les seves esmenes, que han rebut un ampli suport i deixen la propota en l'aplicació de l'àrea verda un cop es tinguin resultats de la implementació a altres punts de la ciutat, revisar la incorporació del carrer Joan Amades a l'avinguda de Roquetes així com analitzar l'impacte de la possible prohibició de circulació de camions. També s'hi preveuen modificacions a la xarxa d'autobusos per connectar el barri amb FGC.

El Ple rebutja l'educació segregada.

Només el PP i part del govern han votat a favor de la proposta dels populars per donar suport als centres educatius en què se separa nens i nenes i per demanar al Miniteri i la Conselleria d'Educació a prmoure mesures legislatives que permetin la seva continuïtat a través de convenis econòmics. L'assumpte ha portat un debat de fins a quin punt els estudis aportats pels favorables a la segregació són vàlids. La majoria de grups han defensat l'educació mixta i en català com a model d'èxit.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article