Mocions del Ple de setembre: vespes, seguretat, escoles bressol i habitatge

Foto: Jordi Pascual

10 mocions, una d’elles esdevinguda institucional, i una dotzena presenta d’urgència per la CUP-PC han protagonitzat el Ple de setembre. Des de la seguretat a la prevenció de l’expansió de la vespa asiàtica passant per l’habitatge i les escoles bressol. També pots consultar els punts portats pel govern i la contracrònica del Ple.

Prevenir l’expansió de la vespa asiàtica

Plantejada inicialment per Ciutadans, el Ple ha aprovat com a moció institucional la proposta per prevenir l’expansió de la vespa asiàtica. D’aquesta manera, l’Ajuntament participarà al grup de treball específic creat pel Consorci del Parc Natural de Collserola, elaborarà un pla integral coordinat amb altres administracions, dotarà dels mitjans necessaris –sense especificar quins– la Policia Local i els agents cívics, farà campanyes informatives i crearà una partida pressupostària per al 2019 també podent desenvolupar accions durant aquest any.

S’estudiarà un sistema de càmeres amb detecció de matrícula

A proposta d’ERC-MES, PDECAT-Demòcrates, PSC i PP, tots els grups excepte la CUP-PC i ICV-EUiA (que s'han abstingut) han votat a favor d’una moció que pretén que s’estudiï la viabilitat tècnica i econòmica per implementar de forma temporal un sistema de càmeres amb reconeixement de matrícules amb aleta immeditada a la policia. Es demana tenir les conclusions acabades abans d’acabar l’any.

L’Ajuntament demana enretirar un monument franquista de Montserrat

A proposta inicial del PSC, ERC-MES, PDECAT-Demòcrates i ICV-EUiA, tots els grups excepte el PP (que ha votat en contra) i Ciutadans (que s'ha abstingut en un dels acords) han votat a favor de la proposta que demana al govern de la Generalitat a fer les gestions necessàries per actualitzar el cens de simbologia franquista elaborat pel Memorial Democràtic perquè s’inclogui el monument al Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat. Així mateix, es demana a la Generalitat que inclogui el monument als espais de memòria i a impulsar una llei integral de la memòria democràtica de Catalunya perquè el monument pugui ser enretirat i museïtzat.

Decau la proposta per avançar en la laïcitat de l’Ajuntament

A proposta inicial d’ICV-EUiA, ERC-MES i PSC, CUP-PC, el regidor no adscrit Dimitri Defranc i els proposants han votat a favor de la moció que demana que cap representant electe ni treballador municipal mostri veneració a figures religioses durant l’exercici de les seves funcions. Es demana que no hi hagi simbologia religiosa a les dependències de l’Ajuntament, que no es promogui cap celebració religiosa i que s’elabori un cens de les propietats exemptes del pagament d’IBI –també es proposa un cens de les propietats que s’hagi pogut apropiar l’església catòlica a través del sistema d’immatriculació des del 1946–. Alhora, s’insta la Generalitat i l’Estat a impulsar la modificació de lleis perquè les entitats religioses paguin l’IBI. També en clau local, es manté el compromís per fer cerimònies civils sense obstacles i de garantir espais electorals lliures de simbologia religiosa.

El Ple surt en defensa dels drets d’Adrià Carrasco i Tamara Carrasco

A proposta inicial de la CUP-PC, PDECAT-Demòcrates i ERC-MES, ICV-EUiA, el regidor no adscrit Dimitri Defranc i els proposants han votat a favor de la moció que proposa defensar la protesta, les mobilitzacions i la desobediència civil com a formes d’acció política legítima. D’aquesta manera, es rebutgen les operacions policials desplegades a Espulgues i Viladecans i la pressió policial a la que, diuen, s’ha sotmès les famílies d’aquests dos membres del CDR. S’insta a la fiscalia a retirar els càrrecs i al jutjat a tancar el cas. Així mateix es dona suport a la campanya Adri et volem a casa.

Es demana revisar el Pla Local de Seguretat

A proposta inicial del PP, Ciutadans i PSC, tots els grups excepte la CUP-PC (que s'ha abstingut) i ERC-MES (que s'ha abstingut en un dels acords) han votat a favor de la moció per instar a l’alcaldessa a convocar de forma immediata la Junta Local de Seguretat amb la voluntat de revisar el Pla Local de Seguretat aprovat al 2016 per abordar i fer front a l’augment d’infraccions i, especialment, robatoris.

Demanen més escoles bressol públiques

A proposta inicial de la CUP-PC i Ciutadans, tots els grups han votat a favor d’una moció que demana augmentar el número d’escoles bressol públiques “garantint-ne el bon servei i la universalitat del dret a la cura”. La proposta partia amb dues esmenes de PDECAT-Demòcrates per eliminar els acords i substituir-los per instar al govern de la Generalitat a incrementar el número de places públiques i al govern municipal a assumir-ne la creació de les noves places. Les esmenes han estat incorporades malgrat el vot contrari dels proposants, ICV-EUiA i el PSC.

ERC-MES retira la moció per reservar un 30% del sòl urbà per fer habitatge protegit privat

Els republicans han retirat la proposta que demanar fer un estudi per veure la viabilitat econòmica i jurídica d’una modificació del planejament amb la voluntat de poder reservar un 30% del sòl urbà no construït per fer habitatge de protecció oficial privat. També es proposa ampliar la modificació perquè tingui efecte sobre les reformes. S'ha decidit que es crearà una taula de negociació entre tots els partits per tal de debatre les accions referents a habitatge.

Moció d’urgència de la CUP-PC sobre habitatge

Tots els grups excepte el PP (que ha votat en contra) i Ciutadans (que s'ha abstingut en un dels acords) han votat a favor de la moció d'urgència de la CUP-PC per a prendre mesures vinculades a l’emergència puntual: donar suport a les persones desnonades, posar un paquet d’habitatges de Promusa a disposició de les persones en risc de ser desnonades, que l’Ajuntament faci de mitjancer amb bancs i grans tenidors i revisar el protocol per detectar els casos amb més antelació.

Notícies relacionades