Mocions del Ple de gener: víctimes del franquisme, transparència i mobilitat

Foto: Jordi Pascual

El Ple de gener només ha tingut sis mocions, quatre de les quals han estat aprovades, una rebutjada i una aprovada parcialment. També pots consultar els punts portats pel govern i la contracrònica del Ple.

L’Ajuntament facilitarà la reparació i reconeixement a les víctimes del franquisme

Tots els grups excepte Ciutadans i PP (que s’han abstingut) han votat a favor de la proposta d’ERC-MES, PDECAT-Demòcrates, ICV-EUiA i PSC perquè l’Ajuntament celebri l’aprovació de la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, faci un reconeixement a aquestes víctimes, faciliti a les famílies la tramitació del certificat de reparació jurídica del Departament de Justícia, la realització d’un acte institucional i la dedicatòria d’un espai públic a la memòria històrica. Hi ha hagut un ampli debat sobre si es tractava d’una proposta inclusiva a totes les víctimes i Ciutadans ha criticat que la moció reivindiqués Catalunya com a nació i com a poble.

Millora de la transparència

Tots els grups han votat a favor de la proposta d’ICV-EUiA, ERC-MES, Ciutadans i PP per implementar diverses mesures de millora de la transparència de l’Ajuntament: un espai visible en què es puguin veure els acords de Ple i el seu grau d’execució, implementar un sistema de cartes de serveis per difondre els compromisos de qualitat de les prestacions i fer-ho públic al lloc web i en paper a llocs públics, fer pública l’agenda de tots els càrrecs electes i el lliurament a les comissions informatives amb l’oposició de tots els contractes adjudicats per decret. La moció tenia esmenes del PDECAT-Demòcrates que plantejava un nou redactat per a alguns dels acords i l’eliminació d’altres però sense alterar en gran mesura la proposta, per això han estat acceptades per tots els grups polítics. Sí s’ha criticat el govern, però, per l’incompliment d’algunes mocions aprovades.

Millora de la L1 i bases de la nova xarxa d’autobusos

Tots els grups excepte els dos regidors no adscrits (que s’han abstingut) han votat a favor de la proposta de la CUP-PC, PDECAT-Demòcrates i ERC-MES per buscar la millora del servei de la línia L1 en el marc de la Taula de Mobilitat tenint en compte els atesos i treball per definir la futura xarxa d’autobús urbà.

Jaume González seguirà sent cap de seguretat ciutadana

Només els proposants han votat a favor de la proposta de Ciutadans i el PP per demanar el cessament del cap de seguretat ciutadana, Jaume González, davant l’increment de robatoris registrat durant el darrer mandat. També es demana la celebració del Ple extraordinari de ciutat en què s’hauria d’abordar la seguretat. Els treballadors de la branca gerencial de l’Ajuntament han abandonat la sala com a mostra de protesta per la proposta del govern. S’ha generat un ampli debat sobre seguretat i la resta de grups els han recriminat que no han plantejat propostes de millora de la seguretat sinó la recerca d’un boc expiatori que, a més, no té cap càrrec polític sinó que és tècnic.

L’Ajuntament pagarà directament els subcontractistes dels contractes públics

Tots els grups excepte Ciutadans (que s’ha abstingut) han votat a favor de la proposta d’ERC-MES per incorporar al plec de clàusules dels contractes públics que l’Ajuntament abonarà directament les quantitats corresponents als subcontractistes. Els proposants consideren que és una mesura que beneficia les PIMES mentre els taronja s’han abstingut perquè consideren que no està prou concretada la mesura.

Es condemna parcialment la participació de Jordi Pujol a l’acte dels Amics de la UNESCO

Ciutadans i el grup proposant han votat a favor de la moció del PP per reprovar l’acte públic dels Amics de la UNESCO en què va participar com a conferenciant l’expresident Jordi Pujol. La proposta insta el govern a no cedir espais públics per a la promoció de la seva figura, a retirar els ajuts i subvencions a les entitats que el promoguin i instar a la Generalitat a fer el mateix amb les seves instal·lacions. Només s’ha aprovat el primer dels acords de la moció, amb el vot contrari de PDECAT-Demòcrates i el regidor no adscrit Xavier Cortés, en què es reprova la participació de Pujol a l’acte. El debat s’ha centrat en el paper de l’Ajuntament davant les entitats i els (presumptes) corruptes i el regidor del PDECAT-Demòcrates Carles Brugarolas ha dit que hi ha molts indicis però poques coses provades referents a l’expresident, qui considera més atacat per ser independentista.

Notícies relacionades