Mocions del Ple de desembre: fons europeus, escletxa digital i immersió lingüística

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual (arxiu)

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una declaració institucional, una de la Junta de Portaveus i cinc mocions dels grups municipals han marcat la darrera sessió plenària de l’any, ajornada una setmana i mitja i celebrada de forma telemàtica en motiu de la COVID-19. A continuació repassem els temes debatuts. També trobaràs els punts de govern portats a Ple i la contracrònica de la sessió.

Declaració institucional de Ciutats Defensores dels Drets Humans

El Ple ha fet una declaració institucional del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans. A la declaració es reivindica la protecció dels defensors de drets humans, el respecte als drets fonamentals i l’alliberament de Nasrin Sotoudeh (Iran), Ilham Toti (Xina), Abdulhadi Al-Khawaja (Bahrain) i les persones defensores de l’aigua a Hondures. Pots llegir-la completa aquí.

Declaració perquè les PIMES es beneficiïn dels fons europeus Next-Generation

El Ple ha donat compte d’una declaració de la Junta de Portaveus, seguint la proposta de la patronal Petita i Mitjana Empresa Catalunya (PIMEC), sobre la gestió dels fons europeus Next-Generation. En la declaració es demana que les PIMES siguin les principals beneficiàries dels fons, el compliment dels terminis de pagament i que les entitats locals tinguin pes en la distribució dels fons. Pots llegir-la completa aquí.

Rebutjada la moció de Ciutadans per demanar la suspensió de l’impost de CO2

Només el grup proposant i la regidora no adscrita han votat a favor de la moció de Ciutadans per instar a la Generalitat a deixar sense efecte l’impost d’emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica dels exercicis 2020 i 2021 i declarar extingida l’obligació tributària per als impostos passius de l’impost i, per tant, obligant al retorn dels diners. Paral·lelament demanen implementar mesures mediambientals de conscienciació i foment de la mobilitat sostenible. Consideren que l’impost no incentiva una contaminació menor “en no tenir la imprescindible correlació entre la quota a pagar i els efectes contaminants de l’ús del vehicle”. Junts, ERC-MES, PSC i CUP-PC han votat en contra de la proposta. És una moció idèntica a la presentada la setmana passada a Valldoreix.

Rebutjada la moció sobre el consum d’alcohol i la vigilància policial a les zones d’oci nocturn

Només el grup proposant i la regidora no adscrita han votat a favor de la moció de Ciutadans per incrementar la seguretat als espais d’oci nocturn i prohibir el consum d’alcohol a la via pública. Es demana incorporar la prohibició del consum a l’ordenança de convivència ciutadana i incrementar les mesures d’inspecció i control per evitar la venda d’alcohol a menors. Paral·lelament es demanen més mesures de vigilància i seguretat al tancament dels establiments d’oci, un millor accés al transport públic i l’elaboració de campanyes de prevenció i sensibilització sobre els problemes derivats del consum. Finalment, es demana estudiar formules i propostes d’oci nocturn dirigides al jovent i que siguin una alternativa al botellón.

La resta de grups han votat en contra de la proposta després que l’associació de restauradors i d’oci nocturn hagi demanat no constar com a proposant de la moció. Segons el portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian, ho han fet perquè han rebut pressions d’altres partits perquè es retirés la moció. Per això el grup taronja l’ha mantingut, el que la resta de grups han considerat una forma d’apropiar-se de la feina de l’entitat tot i haver perdut el seu suport.

Un pacte de ciutat per fer front a l’escletxa digital

Tots els grups han votat a favor de la moció de Junts per Sant Cugat en què es demana un pacte per fer front a l’escletxa digital amb una diagnosi de l’estat de la ciutat pel que fa a l’accés, ús i aprofitament de les eines digitals. Es proposa fer una campanya informació del punt d’atenció digital, generar punts d’atenció per a persones que no es vulguin digitalitzar i acordar un programa conjunt amb les entitats socials. La moció demana que aquests recursos es mantinguin de forma permanent i alhora insta la Generalitat i l’Estat a activar polítiques actives d’alfabetització digital.

Suport al manifest de Som Escola en motiu de la sentència del 25% de castellà a les aules

El grup proposant, Junts i la CUP-PC han votat a favor de la moció d’ERC-MES per adherir-se al manifest de Som Escola després de la sentència sobre el 25% de castellà a les aules. La proposta preveu subscriure el manifest i transmetre el suport a la tasca que es realitza des dels centres educatius. El PSC s’ha abstingut mentre Ciutadans i la regidora no adscrita han votat en contra.

Debat sobre la sentència que tomba la immersió lingüística i proposta d’una taula de foment de l’ús del català

Els grups proposants i ERC-MES han votat a favor de la moció de Junts per Sant Cugat i CUP-PC per rebutjat la providència del Tribunal Suprem que obliga a fer un 25% de les hores lectives en castellà tot dient que es basa en una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que prenia com a referència la llei anterior. En conseqüència també es rebutja “tot atac que posi en perill la immersió lingüística”, es defensa l’escola catalana “com a eina clau de cohesió social”, es manifesta la voluntat de protegir i impulsar la llengua, es demana a la Generalitat mantenir la immersió i, amb els ajuntaments, impulsar iniciatives per revertir la tendència a la baixa de l’ús del català, es pren el compromís consolidar les ofertes d’aprenentatge per a persones amb més desconeixement de l’idioma, es transmet el suport a la tasca dels centres educatius, es proposa la creació d’una taula de foment de l’ús social del català a nivell municipal, es participarà en la promoció d’un pacte nacional per fer suport a les polítiques lingüístiques i es pren el compromís d’actuar de manera activa en suport del model educatiu català.

El PSC s’ha abstingut després d’haver-se rebutjat les seves esmenes en què parlava de plurilingüisme. En canvi, Ciutadans i la regidora no adscrita han votat en contra tot criticant que es tracta d’una moció amb postulats nacionalistes excloents. És una moció idèntica a la presentada pels mateixos grups a Valldoreix la setmana passada.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article