La moció sobre Societat Civil esdevé un tens debat al voltant de la llibertat d’expressió

Fotos: Jordi Pascual

Es presentava com un dels punts calents del Ple i no ha defraudat fins situar-se, també, com a tema més rellevant de l’Audiència pública oberta a la ciutadania. La moció del PP i Ciutadans per donar suport a Societat Civil Catalana pels seus actes a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb l’esmena a la totalitat d’ERC-MES en defensa dels qui es van mobilitzar en contra de la presència de l’entitat al campus ha esdevingut un debat entre membres de Societat Civil i els grups polítics. Si bé, cap de les dues mocions ha estat aprovada.

Álvaro Benejam, portaveu del PP com a grup proposant, i Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans, han defensat que l’entitat pugui fer actes i han criticat les formes del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i grups antifeixistes d’estudiants en la resposta a aquests. Diuen que alguns dels alumnes que es manifestaven contra la presència de l’entitat unionista portaven fins i tot navalles per esgarrar banderes. Benejam assegura que davant d’una situació així “els demòcrates i persones de bé hem de reaccionar”.

Els proposants de la moció original han rebutjat que la llibertat d’expressió sigui “fer boicot a un acte” i han criticat l’esmena a la totalitat dels republicans, que apuntava a vincles entre membres de l’entitat i organitzacions feixistes i d’extrema dreta. El portaveu dels populars fins i tot ha arribat a dir que al Ple han intervingut “partits normals” i “partits radicals”. Ciprian, per la seva banda, ha defensat que els únics membres d’extrema dreta que hi havia a l’Autònoma en l’acte de desembre al qual es referia la moció eren alguns dels manifestants que van acudir com a resposta a la convocatòria de Societat Civil.

El debat ha pujat de to des de la primera intervenció d’Èric Gómez, membre d’ERC-MES i representant de les JERC al Ple, en què, tal com plantejava la moció alternativa, ha parlat dels vincles de Societat Civil amb grups d’extrema dreta que han aparegut a alguns mitjans. Fins i tot irònicament ha saludat al públic dient: “Salutacions també als membres de la Fundación Francisco Franco, per si hi ha algú”. Diversos membres de l’entitat unionista han aprofitat la intervenció de Gómez per mostrar uns cartells en contra de l’“odi” que ja s’han quedat durant tot el debat.

Davant d’algunes interrupcions, l’alcaldessa, Mercè Conesa, ha pres la paraula i ha etzibat: “Vostès volen sortir a la televisió”, en referència a diverses càmeres que hi havia a la sala. Posteriorment ha lamentat que “han portat les càmeres per mostrar que hi ha conflicte on no hi ha” tot indicant que a Sant Cugat hi ha “cohesió social”. També ha recordat que qui ha portat el debat al Ple és el PP amb la seva moció i no ERC-MES, que ha presentat l’alternativa com a esmena a la totalitat.

Tot i això el seu partit, tal com ja va explicar aquest diari, ha optat per la versió oficial del rectorat no donant suport a cap de les dues propostes i demanant que les universitats no esdevinguin “llocs de confrontació i conflicte”. El PSC també s’ha mostrat equidistant dient que els fets van passar en un altre municipi i per això ha votat en contra de la proposta d’ERC-MES, de la qual critiquen el fonament i el to, i s’ha abstingut en l’original.

Ignasi Bea, de la CUP-PC, i Ramon Gutiérrez, d’ICV-EUiA, han fet pinya amb Gómez. L’ecosocialista, tot i no compartit tota la moció, dubta que potser “provoca incendis qui després els condemna” mentre que el cupaire ha fet una intervenció en la línia de vincular Societat Civil amb l’extrema dreta mostrant fins i tot el llibre Desmunant Societat Civil Catalana de Jordi Borràs. Assegura que “s’ha de combatre el feixisme” i que no hi ha cap incitació a l’odi en l’esmena plantejada per ERC-MES. Tot i que no tenien el torn de paraula, alguns membres de Societat Civil no han suportat les crítiques, han negat ser feixistes i fins i tot li han etzibat a Bea que era un “socialista”, al que ell ha respost: “Sóc pitjor encara, sóc anticapitalista!”

Les intervencions dels joves de Societat Civil

L’Audiència pública ha estat el moment de resposta de diversos membres de l’entitat que havien acudit com a públic. El primer en parlar ha estat Pepe Domingo, sotspresident de l’agrupació local de Societat Civil, que ha recordat que han portat la proposta dels republicans a la Fiscalia perquè determini si hi ha delicte d’odi o no. Assegura que “a una part del nacionalisme ja li va bé comprar un relat que no és cert” en referència a la vinculació de la seva entitat amb grups feixistes. En aquest sentit ha assegurat que “Societat Civil condemna els feixistes i els falsos antifeixistes”.

 

Després una professora de la UAB i dos alumnes membres de l’organització han explicat que consideren que hi ha una persecució ideològica al campus. “Hi ha matons que diuen que poden venir a per mi”, assegura un dels alumnes. Tots tres han defensat que Societat Civil mai ha fet un posicionament oficial a favor del feixisme i per això se senten ofesos cada cop que algú els acusa de ser propers a l’extrema dreta. També han defensat que encara que la moció original només ha rebut quatre vots favorables dels grups proposants, “no els treu la raó”.

Arribats a aquest punt, els partits no han aportat més al debat, que ja s’havia exhaurit durant la discussió de la moció. Només l’alcaldessa ha defensat que a la ciutat no hi ha problemes de convivència per motius ideològics i que en aquest cas s’ha buscat expressament la confrontació. Durant la intervenció de Domingo els tres membres de la CUP-PC han abandonat el plenari tot indicant que “ells no han permès el debat democràtic” en referència a les interrupcions que han tingut Bea i Gómez durant les seves intervencions.

Notícies relacionades