El sobiranisme es mobilitza per l’alliberament de Cuixart i Sànchez amb la mirada fixada al 155

Fotos: Jordi Ramis i Jordi Pascual

Centenars de santcugatencs han acudit a la manifestació unitària per l’alliberament dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, celebrada dissabte a la tarda a Barcelona. Si bé, l’anunci del govern espanyol de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que suposarà la intervenció de l’autonomia catalana, ha donat un nou toc a la protesta. Tot i així, el coordinador de Sant Cugat per la Independència, Josep Lluís Lliberia, recorda que ambdós líders socials segueixen a la presó i, per tant, la protesta no se n’ha oblidat.

ANC, Òmnium i Comitè de Defensa de la República havien citat la ciutadania a acudir a l’estació una hora i quart abans de l’inici de la manifestació tot i que alguns voluntaris, entre ells Lliberia, han acudit abans per fer el cordó de seguretat que ha separat les autoritats de la resta de manifestants. Sense concentració local, l’estació ha anat acollint les persones que han acudit en degoteig i que han contribuït a la xifra de 450.000 manifestants anunciada per la Guàrdia Urbana.

“Si els Jordis són a la presó és perquè els fa ràbia que puguin treure tanta gent al carrer durant tants anys”, argumenta Lliberia per acabar dient que la proposta d’eleccions anticipades i l’acord polític per aplicar el 155 ve “dels tres partits que menys gent vota a Catalunya”. Considera que PP, Ciutadans i PSOE “passen de les urnes” i volen imposar per la força “una cosa que és impossible al país per manca de suports”. Rebutja la possibilitat de celebrar unes noves eleccions autonòmiques, les quals, considera, tornarien a guanyar els partits independentistes si no són il·legalitzats.

Davant l’anunci del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de fer una sessió plenària al Parlament la propera setmana, l’ANC espera “un acte de valentia”, és a dir, la declaració d’independència. Lliberia considera que el poble català “està acabat si tirem enrere”. Demana, com ja van fer dimarts totes les forces sobiranistes, que la Unió Europea s’hi impliqui, tot criticant la seva actitud, que compara amb la de la crisi dels refugiats. El que està clar, però, és que sigui quin sigui l’escenari que acabi dibuixant-se durant els propers dies, hi haurà noves mobilitzacions.

Pel que fa als partits amb representació al consistori, Ciutadans i PP han defensat l’aplicació de l’article 155 i PDECAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA s’hi han manifestat en contra. El PSC, per la seva banda, s’ha sumat a la declaració conjunta dels alcaldes socialistes de Santa Coloma, Terrassa, Granollers i Castellars, en què s’oposen a l’article 155 i demanen al seu partit que no en faciliti l’aplicació. Al document també insten al govern de la Generalitat a no declarar la independència, a que es retiri la suspensió de l’autonomia per donar pas a una reforma constitucional i a que s’aposti pel diàleg com a resposta al conflicte.

Tot i la posició lleugerament contrària al PSOE mostrada pel portaveu dels socialistes a la ciutat, Pere Soler, el setge contra el pacte de govern que el PSC manté amb PDECAT-Demòcrates segueix vigent. Ho va demostrar ERC-MES abans del darrer Ple municipal demanant el trencament i també la CUP-PC, que divendres va enviar una carta a l’alcaldessa demanant que trenqui l’acord de govern si els socialistes locals no es desmarquen del posicionament de la federació. Mentrestant, adverteixen, no participaran als actes en defensa de les llibertats on també acudeixin els socialistes.

Notícies relacionades