Mobilització massiva sense precedents per la independència i l’amnistia durant la vaga general

Fotos: Bellaterra Diari i Jordi Pascual

Des de dilluns fem seguiment de les reaccions a la sentència del procés a un minut a minut.

10.000 persones, segons la Policia Local, han respost a la crida de la Mesa per la República per trobar-se al parc de la Pollancreda i travessar el Centre Direccional per trobar-se amb més manifestants de la UAB i de Bellaterra per acabar ajuntant-se a les Marxes per la Llibertat a la C-58. Es tracta d’una xifra que dobla les mobilitzacions més grans de la història de la ciutat, les viscudes a la tardor del 2017 en el marc de les vagues generals posteriors al referèndum i potser iguala les de l’1 d’octubre tot i que el còmput d’aquell dia era complicat per estar dispers pels col·legis electorals.

La resposta massiva ha deixat una activitat minsa a la ciutat durant la resta de la vaga general convocada per la Intersindicat-CSC i la IAC ja que l’anhel de mobilització davant la sentència del procés que, entre d’altres, condemna a 12 anys de presó a l’exconseller santcugatenc Raül Romeva, ha estat vehiculat per les Marxes per la Llibertat. La columna santcugatenca s’ha trobat a les vuit del matí al parc de la Pollancreda i una hora després incorporava 2.000 persones provinents de la UAB i de Bellaterra.

A partir de les 10 del matí ha deixat de tenir sentit parlar d’una columna santcugatenca. Després d’afectar a la circulació de la B-30, les 12.000 persones s’han trobat amb el que purament era una Marxa per la Llibertat, la columna sortida també a les vuit del matí des de Sant Quirze amb gent vinguda de les columnes de Vic i Berga. A partir d’aquest moment el col·lapse ha estat total i les imatges de quilòmetres i quilòmetres de persones marxant cap a Barcelona han deixat clar l’èxit de la convocatòria i de la manifestació de la tarda abans de celebrar-se.

Mentrestant a Sant Cugat un grup d’una trentena de persones ha respost a la crida del CDR per fer accions durant el matí. La trobada a les set al davant de l’estació de Volpelleres ha esdevingut una caminada per l’avinguda de la Clota i el bloqueig dels Mossos d’Esquadra, que els han convidat a aturar l’acció. Després d’aturar-se en diverses ocasions per decidir què fer, han anat travessant carrers fins aturar-se durant uns minuts el trànsit als Quatre Cantons.

Han estat petits col·lapses que no han tingut una gran incidència però sí han servit per a dues coses. D’una banda, mostrar l’anormalitat d’un dia de vaga general que, a més, ha tingut un seguiment massiu –el 70% dels treballadors municipals, segons l’Ajuntament, i a nivell català amb només un 18% dels assalariats treballant segons la CECOT i només un 25% segons PIMEC–. D’altra, distreure els Mossos d’Esquadra davant altres talls més grans que s’han produït arreu del país. Finalment els agents, cansats d’haver de controlar els manifestants a cada cantonada, els han demanat dissoldre la marxa per “garantir els drets de tothomˮ i els manifestants han marxat.

L’activitat s’ha reprès a les 11 del matí a la plaça d’Octavià amb uns piquets informatius que s’han trobat amb alguns comerços tancats i d’altres que només tancaven al seu pas. Els manifestants, una vintena, fent una cassolada, han instat els treballadors a tancar i han enganxat cartells cridant a la vaga als vidres de les botigues que no ho feien. També han apilat cadires a la terrassa d’una cafeteria i han aplaudit els comerços que cedien i abaixaven la persiana encara que només fos per uns minuts.

Els piquets han desembocat en la que seria la concentració central del dia però que, amb la majoria de mobilitzats a les Marxes per la Llibertat, tot just ha agrupat unes 200 persones al davant de l’Ajuntament. Allà s’ha fet lectura d’un manifest en què es demana la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, per les càrregues policials dels darrers dies i els incidents amb els neonazis a Barcelona durant la nit anterior, i el posicionament del PSC local en contra de la repressió.

Bona part de la mobilització ha anat més enllà de la petició de l’amnistia i ha tingut la reivindicació dels drets socials i de la independència de Catalunya com a elements centrals. Així mateix, els càntics en favor de la dimissió de Buch i per la dissolució de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra han estat recurrents: “Els Mossos també són forces d’ocupacióˮ. Les mobilitzacions dins de la ciutat han estat breus i amb menys participació però carregades d’una crida per acudir a la gran manifestació de Barcelona.

Just quan les Marxes per la Llibertat han entrat a la capital catalana, Sant Cugat perdia qualsevol indici de mobilització a l’espera de la trobada de les quatre de la tarda a l’estació per anar a la manifestació. Mentre l’independentisme s’ha mobilitzat, els partits favorables a la unitat d’Espanya han mostrat a les xarxes que treballaven, amb piulades de Ciutadans i del PSC. Així s’ha completat en clau local el que ha estat el cinquè dia de mobilitzacions com a resposta a la sentència del procés, aquest cop en forma de vaga general.

Notícies relacionades