Publicitat

La mobilitat i el transport públic continuen sent el principal problema pels santcugatencs

Joan Puigdomènech durant la roda de premsa. Foto: Localpress. 

Gairebé quatre de cada 10 santcugatencs indiquen que el principal problema de Sant Cugat és o bé la mobilitat i el trànsit o el transport públic. Així ho indiquen les dades de l'Observatori Sociològic en la seva onada de febrer d'aquest any, que posiciona la seguretat com el segon problema més greu de la ciutadania. El 19,3% dels enquestats han contestat que la seguretat és per a ells el més preocupant. Una altra dada destacable és que els porcs senglars són el principal problema de la ciutat per al 6,8% dels santcugatencs. Aquesta dada irromp amb força, ja que fins aleshores no havia aparegut mai. 

Pel que fa a la valoració dels aspectes generals del municipi, les dades també revelen que el trànsit és l'aspecte més mal puntuat pels enquestats. Aquest àmbit amb prou feines arriba a l'aprovat, amb un 5,2 sobre 10, quatre dècimes per sota respecte l'onada d'octubre del 2016. La valoració de la seguretat també baixa respecte a l'onada del juliol del 2016. Ara els santcugatencs posen una nota de 6,4 a la seguretat mentre que al 2016 li atorgaven un 7,1. Dades que contrasten amb l'onada anterior de l'Observatori.

L'onada de febrer del 2017 de l'Observatori Sociològic ha estat realitzada per l'Institut Opinòmetre. Els resultats es basen en 1.000 entrevistes telefòniques a majors de 17 anys amb un mostreig estratificat per sexe, edat i zona. El marge d'error és del 3,14%. La realització de l'enquesta es va realitzar entre el 30 de gener i el 13 de febrer de 2017.

Joan Puigdomènech, comissionat de Participació Ciutadana, ha destacat, durant la presentació de les dades a la premsa, que la problemàtica dels porcs senglars s'ha d'atacar per diversos fronts: L'esterilització, les batudes i la pressió perquè marxin dels nuclis urbans. “No demanarem que s'aturin les batudes perquè creiem que encara hi ha una sobrepoblació”, ha sentenciat. Segons les dades de l'Observatori només un 16,6% de la població no ha vist mai un porc senglar. Però també és cert que un 84,7% dels enquestats remarquen que mai han tingut cap incident amb l'animal. Tot i això, gairebé vuit de cada 10 santcugatencs indiquen que els senglar representen un problema que s'hauria de solucionar.  

Puigdomènech ha recordat que ha augmentat la preocupació entre els santcugatencs perquè la percepció del problema s'ha fet més palesa arran de les dades objectives i també a través de la premsa. El comissionat indica que passa el mateix en el cas de la seguretat, i ha remarcat que “també atacarem el problema de la seguretat”.  

Valoració de Sant Cugat, de les institucions i la independència  

El consistori és l'administració pública que millor valorada està entre els enquestats. L'Ajuntament treu un 6,4 mentre que el Parlament i la Generalitat cauen fins al 5,4 i el 5,3 respectivament. A partir d'aquí la resta d'administracions suspenen i els partits polítics en general treuen la nota més baixa amb un 2,6 sobre 10. Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, rep una nota mitjana de 6,5 sobre 10 per la seva tasca davant de l'executiu. El seu equip de govern baixa una mica la nota arribant fins al 6,3. Totes dues valoracions estan per sota de l'onada d'octubre del 2016. L'alcaldessa és coneguda pel 94% dels enquestats, el percentatge més elevat des que va arribar a l'alcaldia. 

Pel que fa a la valoració de viure a Sant Cugat, 9 de cada 10 santcugatencs estan bastant satisfets o molt satisfets de viure a la ciutat. Una percepció que es trenca una mica quan els interpel·lats viuen a La Floresta o Les Planes, on la mitjana de satisfacció és de 7,6 sobre 10, la més baixa de tots els districtes. El llarg procès sobiranista no afecta als independentistes santcugatencs enquestats. Segons les dades de l'observatori el 49% votaria sí a la independència en un referèndum vinculant i un 23,4 ho faria en contra. Un 11,5% s'abstindria i hi ha un 10% que encara no sap que faria. 

La pista de gel, l'activitat pitjor valorada

L'Observatori també apunta que la pista de gel, que s'instal·la per Nadal al carrer Josefina Mascareñas, és l'activitat pitjor valorada de les tres que es pregunten. Obté un 6,5 sobre 10 i un 8,9% dels enquestats indiquen que és una activitat gens positiva per a la ciutat. L'envelat, també instal·lat durant el Nadal, obté un 7,3 de nota i la pastura de ramat a Collserola per prevenir incendis és l'activitat millor valorada amb un 8,2. 

Respecte a aquestes i a altres activitats que du a terme l'Ajuntament, els enquestats indiquen que estan bastant informats o de manera regular. D'aquesta manera el consistori rep un 6 en aquest aspecte de mitjana, però a La Floresta, Les Planes, Can Mates i Volpelleres aquesta nota baixa fins als 5,5. Dades que repunten respecte l'Observatori d'ara fa un any. 

elCugatenc no es té en compte

Els nivells de coneixement de les actuacions municipals venen determinades pels mitjans a través dels quals s'informa la ciutadania. El líder indiscutible, segons l'Observatori, és el TOT Sant Cugat amb un 64,20%. Com ja és habitual el segon mitjà local amb més audiència, Cugat.cat, només obté un 1,60%, 10 dècimes per sota de la Televisió de Sant Cugat (1,70%) i lleugerament per sobre de Ràdio Sant Cugat (0,40%). De les noves dades d'aquest febrer destaca de manera considerable l'irrupció del butlletí de l'Ajuntament, a través del qual s'informa el 17,50% dels enquestats. 

En aquesta pregunta no apareix cap altre mitjà sinó que queden encabits dins de categories amples com Internet en general, televisió o publicitat. De fet, els percentatges no són clars, ja que alguns mitjans encaixen en diverses categories. elCugatenc, per exemple, podria formar part d'Internet en general, premsa local, altres i, fins i tot, com la resta de mitjans digitals, xarxes socials.

Nova empresa i canvis en les preguntes de l'Observatori 

A partir del pròxim estudi, l’empresa Dep Institut SL passa a ser l’encarregada de la realització dels estudis, les enquestes i els informes per l'elaboració de l'Observatori Sociològic i els indicadors dels objectius estratègics de l'Ajuntament de Sant Cugat, pel preu de 117.414,53€ (IVA inclòs).

L’Institu Opinòmetre, encarregat fins el moment, de portar a terme els informes, passa el relleu a Dep Institut SL, empresa que s'ha emportat l'adjudicació per realitzar aquests estudis durant els propers dos anys, després de guanyar el concurs públic en què es van presentar un total de quatre empreses. Presentava l’oferta que millor s'adequa a les condicions establertes en els Plecs i la més avantatjosa econòmicament, segons indica l’acta de valoració tècnica. Dels 100 punts màxims que es poden aconseguir, l’empresa Dep Institut SL ha obtingut una puntuació  total de 94,7.

A més, Joan Puigdomènech també a anunciat que a partir d'ara, arran de la modificació en el reglament de participació ciutadana, també s'inclouran preguntes que valoraran la tasca de l'oposició. 

Notícies relacionades